精靈配招討論區

首發戰術研究 330沙漠蜻蜓配招研究

330 沙漠蜻蜓 Flygon

屬性:地面/龍 HP80 物攻:100 物防:80 速度:100 特攻:80 特防:80 種族值:520

沙漠蜻蜓,一隻在寶石時代我算是喜歡的pm,特點是3隻低於560種的龍系pm之一(另外兩隻是七夕青鳥和剌龍王)

雖然能力上過於平均,但招式打擊面不差,又有浮游特性抗地,算是不錯的pm

屬性:龍+
抗火岩毒兩倍,雷地無效,怕龍兩倍,冰四倍(比烈咬陸鯊多一個抗性格@.@)
相對比一般龍+飛屬性少了格的抗性,但不怕地令留場率增加  冰+龍則是龍系公認的弱點

種族   Min- Min Max Max+
HP  80      ---  301 364  ---
物攻  100   212 236 299 328
物防  80     176 196 259 284
速度  100   212 236 299 328
特攻  80     176 196 259 284
特防  80     176 196 259 284

只有物攻和速度比較突出一點,但耐力還不壞的。

特性:浮游
不錯的特性,可以抗嚴重泛濫的地震

引用:
實用招式:
物攻:地震 逆鱗 石刃 火拳 蜻蜓返 龍爪 雷拳

特攻:流星群 大字燒 火焰發射 大地之力 熱風
變化:劇毒 鳥羽棲息 替身 

物攻:地震是國民技,逆鱗用於專愛和命玉,而龍爪為有羽休用。石刃打暴鯉等飛行系,火拳為專愛頭巾時用,蜻蜓返為專愛時用作後讀,雷拳打暴鯉高威力但不及石刃。

特攻:流星群求高威力用作破一破非鋼系物盾。大字燒破鋼盾,火焰發射同理,但差在威力,熱風雙打時用。大地之力特攻型用。

變化:+地+火打不入水系,所以可用劇毒逼退。鳥羽棲息回復用,替身擋狀態,不過實用度較低。

1.物攻
引用:
1.1專愛頭巾 252a 252sp 6hp +物攻-特攻

地震+逆鱗+火拳/雷拳/石刃/蜻蜓返[選2]

專愛頭巾有一定的攻擊力以彌補沙漠蜻蜓不足的火力。在火拳/雷拳/石刃/蜻蜓返之中,火拳和蜻蜓返為首選,其餘多作針對之用。另外可說是針對三攻戲法的電鬼

引用:
1.2專愛圍巾 252a 252sp 6hp +物攻-物防

地震+逆鱗+大字燒/石刃/雷拳+蜻蜓返

沙漠蜻蜓有不差的打擊面,因而可用專愛圍巾返揩油

引用:
1.3命玉 252a 252sp 6hp   +物攻/特攻-物防

地震+逆鱗/龍爪+大字燒+流星群/鳥羽棲息

用命玉作保持靈活性,某程度都算是雙刀的。

2.雙刀

引用:
2.1專愛圍巾 252a 252sa 6sp  +物攻/特攻-物防

地震+流星群+大字燒+蜻蜓返

流星群可打擊一下重物耐的水系,但本身特攻不算高,所以效率上較差。

引用:
2.2命玉  252a 252sa 6sp  +物攻/特攻-物防

地震+流星群+大字燒+鳥羽棲息/劇毒

雙刀本來就是為了破盾,所以帶了劇毒破非鋼盾。

3.特攻

引用:
3.2剩飯 252sa 252sp 6hp  +特攻-物攻

龍之波動/大地之力+劇毒+火焰噴射+鳥羽棲息/替身

由於沙漠蜻蜓只有80特攻種族值,所以特攻型不常見

沙漠蜻蜓有龍系最常有的龍+地+火打擊面,這打擊面問題在於物耐不差的會冷光的水系,不過也因在580/560的規則環境下,所以不少人寧願用醒雷針對更強更泛濫的鯉魚龍,所以沙漠蜻蜓潛力不差,不過要注意一下沙漠蜻蜓是不抗水的。

新手研究  有錯唔使比面我   任罵

引用:
原帖由 williamwwl 於 2009-9-21 09:03 PM 發表
本來有個配招討論區  不過見post係個度好似怪怪地  所以直接post出黎  如果唔得就del啦版主

330 沙漠蜻蜓 ...
沙漠蜻蜓 我好鐘意佢嫁><
好得意
又勁勁地
so good
好長盡
回完慢慢睇^^
thx

好嘗試呀
不過配招建議缺性格
建議:
流星群減特攻....除專愛型其實不應和大字燒/火焰噴射同用...
同時...蜻蜓龍特攻本身不高....但你沒速的配法就更危險.....蜻蜓龍的耐力多數只能擋下一招不剋制的攻擊..而雙刀性格無論加攻,特攻還是速也不能減以上三者....更削弱了其防禦...還沒速就....專圍也救不了
故此其實....多數都不能二特攻二物攻去配....多數三物一特或二物一特一輔....
而且基本上...蜻蜓龍攻和速是一定要滿的....

EL7295/FW614/GA1948

引用:
原帖由 williamwwl 於 2009-9-21 21:03 發表
本來有個配招討論區  不過見post係個度好似怪怪地  所以直接post出黎  如果唔得就del啦版主

330 沙漠蜻蜓 ...
小兄弟配招請放去配招區

日本:從來沒有南京大屠殺
中國:64從來沒有屠殺
美國:我們一直都是最民主
湯豬:所有事我都不知情
曾狗:我沒有收受利益

唉....2012年世界未日其實就是這群傻瓜做成

引用:
原帖由 k2k2k2k2 於 2009-9-21 21:36 發表

小兄弟配招請放去配招區
入配招區易被後來帖湮沒 畢竟配招研究都具一定的參考性質....

引用:
原帖由 scientific125 於 2009-9-21 09:32 PM 發表
好嘗試呀
不過配招建議缺性格
建議:
流星群減特攻....除專愛型其實不應和大字燒/火焰噴射同用...
同時...蜻蜓龍特攻本身不高....但你沒速的配法就更危險.....蜻蜓龍的耐力多數只能擋下一 ...
其實我都諗過雙刀同特攻既可用性
始終沙漠既雙攻唔算做太高  遇到盾都會好難打得入
而且遇到瑪狃拉/巨沼怪/寶石海星等都好難留場
可唔可以建議一個實用d既配招參考下

性格補緊

引用:
原帖由 scientific125 於 2009-9-21 21:46 發表

入配招區易被後來帖湮沒 畢竟配招研究都具一定的參考性質....
板主已經合併左

正題吧
沙漠蜻蜓的屬性其實完全可以被dp隻地龍最代
速攻都唔夠呢隻高

配招如下
地震,龍爪,炎牙,暴風沙
-特攻,+攻
特性係風沙到加特防扣人命中
風沙隊呢隻必用

引用:
原帖由 k2k2k2k2 於 2009-9-21 09:50 PM 發表

板主已經合併左

正題吧
速攻都唔夠呢隻高

配招如下
-特攻,+攻
但烈咬陸鯊在d正式比賽通常都好容易比人禁 而且大部分都會禁560種以上
沙漠蜻蜓就自然會有使用既價值  雖然力量會低好多

引用:
原帖由 k2k2k2k2 於 2009-9-21 09:50 PM 發表

板主已經合併左

正題吧
速攻都唔夠呢隻高

配招如下
-特攻,+攻
風沙隊呢隻必用
道具用咩最好

引用:
原帖由 williamwwl 於 2009-9-21 21:48 發表

其實我都諗過雙刀同特攻既可用性
始終沙漠既雙攻唔算做太高  遇到盾都會好難打得入
而且遇到瑪狃拉/巨沼怪/寶石海星等都好難留場
可唔可以建議一個實用d既配招參考下

性格補緊
瑪狃拉碎冰飛擊的威脅下絕對不宜留場.....沒有也因速度問題而難以對抗(冰拳打下去也死了)..寶星同樣.滑浪也痛
但雙刀就是保證了對兩方面的打擊力(對鋼鳥..火拳也很難打入..但大字燒就可)....不能造成秒殺也能清掃一些已損血者.....故此亦不應與攻手對攻

引用:
原帖由 williamwwl 於 2009-9-21 21:59 發表

但烈咬陸鯊在d正式比賽通常都好容易比人禁 而且大部分都會禁560種以上
沙漠蜻蜓就自然會有使用既價值  雖然力量會低好多
呢d腦殘約戰區我多數唔去
情況可以下會連去日本打
果邊唔似呢到又話禁呢樣又禁果樣

道具可以龍爪/地粉衝攻

引用:
原帖由 k2k2k2k2 於 2009-9-21 21:50 發表

板主已經合併左

正題吧
速攻都唔夠呢隻高

配招如下
-特攻,+攻
風沙隊呢隻必用
蜻蜓龍始終有無視地面系攻擊作用..又有蜻蜓回轉同鳥羽...路黎講已經經唔似劍舞地龍咁強攻橫掃對手
而有征察的用途...本身有回復技亦更有續戰力...加上地龍已是600准神.....
唔代表蜻蜓龍無用既~~專頭/命玉四攻蜻蜓龍都常見

沙隊雪隊基本不會有人放風沙....靠河馬班班雪王夠了....
暴風雪請轉劍舞或一攻
同時性格錯了..

引用:
原帖由 k2k2k2k2 於 2009-9-21 22:05 發表

呢d腦殘約戰區我多數唔去
情況可以下會連去日本打
果邊唔似呢到又話禁呢樣又禁果樣

道具可以龍爪/地粉衝攻
都係免得太多人用晒熱門PM....抹殺了不少PM....
只要唔係守規到為守而守就得

地龍道具可用命玉,加強攻力...怕自殺玉的自殺效果就用返飯啦....呢種屬性道具為一招都實在不好....

引用:
原帖由 scientific125 於 2009-9-21 22:07 發表

蜻蜓龍始終有無視地面系攻擊作用..又有蜻蜓回轉同鳥羽...路黎講已經經唔似劍舞地龍咁強攻橫掃對手
而有征察的用途...本身有回復技亦更有續戰力...加上地龍已是600准神.....
唔代表蜻蜓龍無用既~~專頭 ...
特性放沙暴用班吉拉

講真
如果個個都用熱門PM
冷門PM就會冇人練冇人研究

呢個先係限制既主要原因

大家組隊用熱門之餘都唔該配返D冷門用下啦

тт①Чк
252HP + 252速 or 252特防
+速-特攻 or +特防-特攻

特性:不用武器
不能使用持有道具

配招建議
地下交易+攻擊技+選擇技+選擇技

攻擊技:
報恩: 高威力屬修技
啄啄拳: 20%混亂屬修技
吸收拳: 其實補得唔會太多,唔建議
3色P

選擇技:
劇毒
電磁波 - 麻痺
治癒之願 - 臨死時為隊友出一份力
治癒之鈴 - 隊醫
保護 - 配合劇毒用
鏡膜 - 特防型專用
害羞 - 對異性RP技
天使之吻 - RP混亂技
誘惑 - 降低對手特攻(變相提高自己)

呢隻野主要戰術係靠特性限制住道具再用地下交易換比人
而道具選擇都好多完化,而除非對手有睇穿你道具既特性,唔係都唔會做到你用乜
不過呢隻野要運用得好,要有好高既先讀能力

道具選擇:
物攻專愛 - 換給對方特攻手
特攻專愛 - 換給對方物攻手
毒珠 - 毒系,鋼系無效
火珠 - 火系無效
岩石尾巴 - 必定後制
毒泥 - 人地換毒系就.........
鐵球 - 對飛行系用
附身小刺

いきものがかり

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。