松鼠狗甩骹 , 要 $7000 手術費 1 隻腳 ... 幫幫忙,比d意見,謝謝

引用:
原帖由 必勝客 於 2009-9-28 06:29 PM 發表

係咪藍十字好似有得賣寵物保呀 ... 我有次行狗展好似見過 ...

但若比佢發現我有呢個問題才走去買保險既話 , 會唔會冇得 claim 架 ...

( 因為佢 1 歲時睇 vet 已經知佢有事 , 佢賠償前一定會查個喎 ... )
先天問題保險公司唔受保,你claim佢地時要醫生填部分claim form 的。

引用:
原帖由 taifei 於 2009-9-29 04:29 PM 發表

先天問題保險公司唔受保,你claim佢地時要醫生填部分claim form 的。
如果佢係後天頑皮成日跳 sofa 搞到咁 , 咁有冇得 claim 呢 ... ?

引用:
原帖由 Eliza110285 於 2009-9-29 11:00 AM 發表
the injection usuallly last for 6-9 months!
咁係咪即係打骨針 , 起碼可以 keep 到佢 6-9 個月唔痛呀 ... ?

引用:
原帖由 lonerkam 於 2009-9-29 12:34 AM 發表
我屋企有隻7歲既芝娃娃,
佢本身左腳已經有問題,菠蘿蓋生「咩」左,
上星期見佢右腳吊起,行路冇掂地,
睇醫生,話佢右腳菠蘿蓋一樣生得唔好,都有移位,
同時間腳既韌帶斷左......
要先做一隻腳,做左10,0 ...
你隻狗o係邊間做架 ... 要 10000 ....

引用:
原帖由 英子 於 2009-9-29 11:37 AM 發表
咩叫甩骹問題?即係有無甩骹先?
講真,呢d並唔係緊急手術,無須即時決定!不要讓狗狗受不必要手術。
波羅蓋移位 ...

呢個手術係冇即時危險 ... 只不過係會惡化 ... 再遲 d 怕行唔倒 ...

引用:
原帖由 必勝客 於 2009-9-27 06:22 PM 發表
今日本來只係打瘋狗針 , 獸醫check到我隻松鼠 2 隻後腳都有甩骹問題 ...

我隻松鼠 6 歲 ...

大家自己 d 狗狗有冇甩骹問題呀 ...
醫生話手術係要介開隻後腳 , 駁返好甩左既骹位 , 然後等 10 日等佢好返 , 隔 ...
我隻松鼠女今年19歲, 同佢去打針時, 個醫生都話兩隻後腳都有問題, 不過, 年紀大啦, 無必要做, 所以無搞到. 但如果你為隻狗著想, 我suggest 你同佢去第2個醫生到做檢查, 係全身檢查喎. 如果你要介紹醫生, 你pm我啦.

Tal

追左5板,覺得樓主人好奇怪。

如果我係狗主,我明知我隻狗有事,我「一定」會睇多兩個醫生,照埋X-WAY,去「確定」佢有冇事?冇咩事?有幾嚴重?有咩解決方法?而唔係好似你咁上網問,自己估估下。

當我知道有咩事,我先可以知道「手術係唔係有必要」!而「打骨針係唔係真係有幫助」!

請你早日帶狗狗去「確定」佢有咩事。先再上來問丫!善哉!

引用:
原帖由 bchu412 於 2009-9-29 05:44 PM 發表
追左5板,覺得樓主人好奇怪。

如果我係狗主,我明知我隻狗有事,我「一定」會睇多兩個醫生,照埋X-WAY,去「確定」佢有冇事?冇咩事?有幾嚴重?有咩解決方法?而唔係好似你咁上網問,自己估估下。

當我知道有 ...
回覆 1# 的帖子以我所知,如果係patella luxation('波羅蓋宜位')應該唔水7000一隻腳.............4-5k一隻就差不多.
如果唔照x光係可以,點解呢?因為都摸到,冇必要waste $去照.
如果袋口有錢既,你咪照囉.
不過點都好,價錢果度真係狼左......ddddddddddddddddddddddddd.

依照樓上"hoihingh" 既意見 , 唔照x光都可以摸到的 ...呢個係其一
其二,  我當然會搵多個 vet 睇.

thx

引用:
原帖由 必勝客 於 2009-9-29 04:40 PM 發表

如果佢係後天頑皮成日跳 sofa 搞到咁 , 咁有冇得 claim 呢 ... ?
有!!叫意外丫~總知不是先天就得

BB體重發展出世:3.43kg-->1M:4.6kg-->2M:6.06kg-->4M:8.8kg-->6m:9.73kg
出世身高:53CM-->4M:67.5CM-->6m:72cm

book 左 dr. tint 做詳細檢查 ...
anyway , 雖然已經好肯定佢係波羅蓋移位 , 而仲要係一定要做手術果種 , 但係都想搵多個vet睇睇有冇第2個建議 ...

謝各位關心

引用:
原帖由 必勝客 於 2009-9-29 06:02 PM 發表
book 左 dr. tint 做詳細檢查 ...
anyway , 雖然已經好肯定佢係波羅蓋移位 , 而仲要係一定要做手術果種 , 但係都想搵多個vet睇睇有冇第2個建議 ...

謝各位關心
3級係未洗做...因為我隻都係3級丫...
只係要每年CHECK住有無嚴重...姑娘仲話有D狗都有但無惡化一世都唔洗做...
你去睇下睇個安心囉

BB體重發展出世:3.43kg-->1M:4.6kg-->2M:6.06kg-->4M:8.8kg-->6m:9.73kg
出世身高:53CM-->4M:67.5CM-->6m:72cm

引用:
原帖由 bearwhat 於 2009-9-29 06:30 PM 發表

3級係未洗做...因為我隻都係3級丫...
只係要每年CHECK住有無嚴重...姑娘仲話有D狗都有但無惡化一世都唔洗做...
你去睇下睇個安心囉
聽你咁講我個心都定左 d ...
而家要做既野 , 係唔好比佢肥 , 唔準跳 sofa , 比 d 好既關節補給品佢 ,
然後再從長計議手術果度啦唯有 ......

回覆 68# 的帖子

波羅蓋移位係可以用手test度既,點解呢?
因為同正常人一樣,你個波羅蓋係唔會左右郁到,你可以宜家試下推你個波羅蓋.
所以要confirm有冇波羅蓋移位一d都唔難.宜至於狗狗去到波羅蓋移位邊個level,就要vet話你知喇~~~
如果,波羅蓋移位呢個問題真係好影響你同狗狗既生活.例如佢成日隻腳都好痛,一星期一定有一次,咁你就係時候考慮一下手術.年齡唔大,咪做囉,佢復原能力好好多.
不過朋友,如果要比7k一隻,真係唔好去.因為以我所知,平均5k左右都做到.咁當然啦,你要搵一個做開呢個手術既vet先得啦.

引用:
原帖由 hoihingh 於 2009-9-30 12:11 AM 發表
波羅蓋移位係可以用手test度既,點解呢?
因為同正常人一樣,你個波羅蓋係唔會左右郁到,你可以宜家試下推你個波羅蓋.
所以要confirm有冇波羅蓋移位一d都唔難.宜至於狗狗去到波羅蓋移位邊個level,就要vet話你知喇~~~
...
師兄 , 如果當日個 vet 已經話左比我知佢係 3 級程度既波羅蓋移位 ,
佢有叫要做手術 ,
但我隻狗而家真係曉行曉走 , 冇事冇痛 , 你點睇 ...

回覆 74# 的帖子

如果狗仔好日都唔腳痛一次OR'吊'腳,咁就唔好做喇.
食補充劑保護關節仲好啦.
訓LU,得閒再吹.88~

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。