薯仔餅

薯仔餅 E-mail 此主題給朋友

今日同大家分享我兩個月才會煮一次既薯仔餅!
因為我最討厭吃薯仔,但屋企人又鐘意吃呢味!

四人份量
薯仔兩隻約一斤,去皮切件隔水蒸至軟身

蒸薯仔時候可以處理其他材料
蔥切粒,越多越正,唔食蔥既可以用洋蔥切粒代替!

免治豬肉約半斤,有時間買梅頭自己啄仲好食!(可用牛肉或煙肉)唔駛調味落鑊炒熟!

薯仔蒸至夠軟身後做成薯茸,用把菜刀幫手好easy!
上次見低能蘇教人用叉慢慢壓!真系玩死個助手!

趁薯仔未放涼前,將薯仔放在針板上,用菜刀壓下,蒸軟了的薯仔一壓就能輕易推散

用菜刀產起薯茸,用筷子一野撥落大碗,唔會熱親手又輕鬆!

全部薯仔壓茸後用湯匙拌云就可會變得很軟熟

三樣材料預備好晒

此時加入炒熟既豬肉碎,拌云!

此時落調味,鹽,糖,雞粉,胡椒粉!胡椒粉放多一點,辣一點更好味,我勁加!

拌云調味料,嚐一口試下味道,因薯茸和肉碎已全熟,大啖試都唔怕架!

味道唔夠可以加到夠!味道ok既話就落埋蔥花,小小粟粉,再拌云後可以預備搓餅!

開始做餅前,灑些粟粉系碟子上

另外預備一些沾手用的粟粉

每搓一個餅前雙手沾上粟粉,筆一舊薯茸在手中,搓弄成餅型,再用小小粉兩面拍拍!

我兩個薯仔4元,肉11元,蔥1元,共16元就整到十二個薯仔餅!

有時間放入雪櫃雪下更佳,無時間就可即刻落鑊煎架啦!

由於材料都是全熟的,所以煎熱中心和煎香表面就ok了,唔怕熱氣煎小小窿窿地好香口架!

第二輪

完成品,鐘意食薯仔餅既快來動手做番碟啦!

睇見都想整黎食

好易整喎

等我試下先,唔使比大 c 睇死我煮野唔掂

好可憐,日日做蕉看住人,你冇朋友咩???

引用:
原帖由 summer423 於 2009-10-1 10:28 PM 發表
好易整喎
絕對容易到極!

睇落好似超易!!! o岩晒我呢o的(懶)忙人!!!

不過總共要整幾耐呀?

我係一隻野蠻小霸王但係主人同小主都錫到飛起o既小吉吉

我一定會試,因為我係薯迷

引用:
原帖由 babykarina 於 2009-10-1 10:28 PM 發表
等我試下先,唔使比大 c 睇死我煮野唔掂
比心機慢慢整,全程盡量唔好沾到水份,薯餅就唔會散收收!

引用:
原帖由 GalGuy 於 2009-10-1 10:31 PM 發表
睇落好似超易!!! o岩晒我呢o的(懶)忙人!!!

不過總共要整幾耐呀?
都要d 時間啊!

引用:
原帖由 mikilai 於 2009-10-1 10:33 PM 發表
我一定會試,因為我係薯迷
我仲有一大碟淨嗯!

引用:
原帖由 TangKelly 於 2009-10-1 10:36 PM 發表

我仲有一大碟淨嗯!
咁多緊係食唔晒啦,食淨既你點整返熱架!

so yummy

引用:
原帖由 mikilai 於 2009-10-1 10:40 PM 發表

咁多緊係食唔晒啦,食淨既你點整返熱架!
可用焗爐番熱就最好,我懶,用微波爐叮番熱,都系小蕙食架咋!

始終番熱既差好遠,所以唔好整多!

引用:
原帖由 TangKelly 於 2009-10-1 10:51 PM 發表

可用焗爐番熱就最好,我懶,用微波爐叮番熱,都系小蕙食架咋!

始終番熱既差好遠,所以唔好整多!
如果用焗爐番熱我會加芝士係上面,

我諗我整一隻薯仔都夠啦,老細食少少咋!

引用:
原帖由 mikilai 於 2009-10-1 10:54 PM 發表

如果用焗爐番熱我會加芝士係上面,

我諗我整一隻薯仔都夠啦,老細食少少咋!
咪就話我整唔到細碟送囉,買薯仔時明明叫自己唔好買兩個,一個就夠,偏偏又系要買兩個!

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。