註冊 登錄
用戶名 密碼

發新話題發佈投票

暗瘡終極求救篇

引用:
原帖由 仔仔11234 於 2009-10-4 03:54 PM 發表

我完全唔健議樓主去做facial ....因為當暗瘡生得咁勁既時候一定係內在問題
做表面野做咩者....好返咪又再生返...
我之前都比暗瘡折磨左好多年
最後得出結論就係食a酸啦
不過發覺好多人都會復發....
我就食左3 ...
我又唔同意喎﹐
暗瘡當然可以係內在問題﹐亦有機會係外在問題嫁﹐可能係塊面有蟲(菌)。

其實應該兩樣都keep住去做﹐外在做返好清潔殺菌﹐內在食得清淡d﹐
多菜就一定要﹐有時忍唔住口去食左d濕熱野﹐食返[牛黃解毒片]丫﹐
真係有用嫁~~!(特別係for下巴生瘡既人]

我估你係男仔﹐所以覺得做facial唔重要﹐
但對女人黎講﹐點樣去令到塊面好睇些少都係好重要嫁....

請勿打擾﹐多謝合作
=================================
愛,是恆久的信任與忍耐
in love wif u

引用:
原帖由 murasaki123 於 2009-10-2 09:09 PM 發表
暗瘡已困擾我很多年,用了很多錢看西醫(吃抗生素),中醫,吃避孕丸,做 facial,試各式各樣的暗瘡products,但是最終都是永無休止地生暗瘡......也花了很多錢!
現在我只剩下這三個方法,我不知試那個好,因為唔想花咗 ...
我之前都好似你咁....成面暗瘡仲要有濕疹都係試左好多方法都唔好...
最後要去睇專科 超貴
不過之後好返la 後期我諗返其實都唔好用咁多野係塊面到其實仲好..
果陣試暗瘡膏都試左n 咁多隻...越茶越衰...因為茶左皮膚好乾...一乾又出油...
原先得一兩粒....因為乾反而越生越多
之後e生開左d 洗面cleanser同 cream 俾我用...我覺得幾好用....
抵敏感度ka...o係藥房買又平又好用...(o係e生到買好鬼貴 )
同埋要介食好多野...牛,海鮮,牛奶,蛋,雞wings,鴨鵝都唔食得...等好返先食la

好多謝大家的回覆,facial我未搵到一間夾我同令我有信心,我做那些facial 都唔係平的,但我見唔到成效,而且之前有間係針對暗瘡的facial(唔係大美容院),反而比佢針清到損晒爛晒面....吃A酸原來會復發架?我以為吃一個療程就會斷尾,我身體好差,上次食抗生素已經吃到頭暈和胃痛,所以我好驚好擔心副作用這個問題....有無人聽過針灸或耳穴治療暗瘡這些呢? 得唔得

仔仔,你食第三次A酸,你咪用咗好多錢lor!? 食A酸好貴呀! 你食緊時有咩副作用?
朱古力泡芙,醫生開那隻brand的洗面給你?是否舒X膚? THX!

引用:
原帖由 isabella_1212 於 2009-10-4 04:30 PM 發表

我又唔同意喎﹐
暗瘡當然可以係內在問題﹐亦有機會係外在問題嫁﹐可能係塊面有蟲(菌)。

其實應該兩樣都keep住去做﹐外在做返好清潔殺菌﹐內在食得清淡d﹐
多菜就一定要﹐有時忍唔住口去食左d濕熱野﹐食返[牛 ...
我話唔重要係因為覺得醫好先搞返靚佢啦
唔係未好又生...做完又生咪晒錢

引用:
原帖由 murasaki123 於 2009-10-4 09:31 PM 發表
好多謝大家的回覆,facial我未搵到一間夾我同令我有信心,我做那些facial 都唔係平的,但我見唔到成效,而且之前有間係針對暗瘡的facial(唔係大美容院),反而比佢針清到損晒爛晒面....吃A酸原來會復發架?我以為吃一個療程 ...
我睇果個就平過一般個啲好多
不過復發好可能因為開頭食唔夠份量....
頭兩次食完隔左兩個月左右就開始慢慢生返....
第3次我其實未完成療程架...
但食到第4個月我因為有事食唔到藥
果陣仲諗死啦實會爆瘡遲啲...
不過又無喎...
而家已經無食藥成年....都無咩事...
希望以後都唔會再生啦
暗瘡真係好煩

副作用最主要係會好乾...特別帶隱形眼鏡要成日滴眼藥水
好易面紅...

食多D龜令膏啦
多做運動 加早休息 唔夜訓

引用:
原帖由 仔仔11234 於 2009-10-5 09:23 AM 發表

我睇果個就平過一般個E好多
不過復發好可能因為開頭食唔夠份量....
頭兩次食完隔左兩個月左右就開始慢慢生返....
第3次我其實未完成療程架...
但食到第4個月我因為有事食唔到藥
果陣仲諗死啦實會爆瘡遲 ...
係呀,食唔足份量會翻發架。。。

唔好亂食d藥lor
我打算試下個離子導入機

http://apple113.blogspot.com/2009/09/handybio_4537.html
效果好似幾好
有冇人用過?

回覆 38# 的帖子

你係咪都係暗瘡皮膚? 其實我都想買部試吓,但好貴呀! 不過之前試過咁多方法都洗咗好多錢啦,可能等我出咗雙糧先買啦!

回覆 35# 的帖子

聽到你唔再生暗瘡好替你開心,無錯暗瘡真係令人好困擾呀! 其實大家講的都有道理,都係好好的見議呀!不過我都認同你講要攪好身體內在的問題.我今天趁放假去睇耳穴治療,個醫師話我成個人都好虛,排唔到毒,所以不停生瘡,同埋D瘡好難醫,佢話要調理好d五臟六腑先可以攪到暗瘡個問題喎...不過叫我預咗治療期會有個爆發期!
係呢,你吃A酦有無爆發期,係咪好勁,成面的瘡出晒o黎?

唔好飲牛奶

引用:
原帖由 murasaki123 於 2009-10-5 06:52 PM 發表
聽到你唔再生暗瘡好替你開心,無錯暗瘡真係令人好困擾呀! 其實大家講的都有道理,都係好好的見議呀!不過我都認同你講要攪好身體內在的問題.我今天趁放假去睇耳穴治療,個醫師話我成個人都好虛,排唔到毒,所以不停生瘡,同 ...
我就唔算咩爆發期囉果陣..係keep住有生囉
係頭兩次療程都要到第4個月先無生暗瘡
第3次療程我食完第2次療程好似兩個月左右
見到開始生一兩粒就即時食返...就無再生

引用:
原帖由 antking616 於 2009-10-5 12:16 PM 發表
食多D龜令膏啦
多做運動 加早休息 唔夜訓
龜令膏同涼茶呢啲野唔係個個岩

你好;我係男仔,但都想試下講下我而家既情況(未好晒架..只係希望同病相憐既大家交流下;我只果種苦況/.\)

1.有暗瘡出,有時有膿
2.好多紅印(暗瘡印) + acne scar

我而家睇緊西醫既
當然,要食藥;但冇咁多錢食A酸

但係,我想一路消炎一路除印
醫生建議我試下做外部療程

我而家每2個星期,做一次 化學換膚(chemical peeling)

情況呢..因為只係兩次,醫生都話12次先可以見效;
當然,唔可能100%去晒,好似冇生過咁啦

但我覺得塊面冇咁多油(我超多油= =)
瘡就出少左
而且,假如有瘡,岩岩又做peeling,d瘡係會好快謝

自己都要保養啦當然
早上太陽油
晚上保濕
塗藥膏(Adapalene 1 mg + Hydrocortisone Aqueous) + 暗瘡水(Clindamycin)  x 每日2次

希望少少意見幫到你;大家努力=]

引用:
原帖由 murasaki123 於 2009-10-4 09:31 PM 發表
好多謝大家的回覆,facial我未搵到一間夾我同令我有信心,我做那些facial 都唔係平的,但我見唔到成效,而且之前有間係針對暗瘡的facial(唔係大美 容院),反而比佢針清到損晒爛晒面....吃A酸原來會復發架?我以為吃一個療程 ...
e生開俾我o既係physiogel 你去藥房買丫~$4x 150ml ,茶面的cream 有一隻係ai cream 一隻係普通的~ai cream 係有藥用的about $12x 50ml ,普通的$8x 100ml~佢係完for 滋潤,令你皮膚健康,我用d 有作用o既cream 會敏感同生暗瘡...用左呢支野皮膚健康左

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。