8日大阪/白濱自由行行程 (請各位畀d意見...謝謝!)

回覆 1# 的帖子

我剛剛關西回來,因當中有好多突發事(如8日中得兩日冇落雨、有人火車跳軌等.... ),所以有幾多原定行程要改,以下行程你可以看看,建議環球片場當日先買:

第一天 26/9 (JAL 1500/1945)
HK -> (JR 關西快速) 梅田 -> 東通急商店街魚心壽司 Dinner (好食)
住宿: 大阪第一

第二天
OSAKA -> 奈良 (東大寺,信街、Lunch) -> OSAKA -> 心齋橋 -> 道頓崛四天王拉麵 Dinner (唔好食)

第三天
OSAKA -> (JR ) 京都嵐山嵯峨野 (小火車、竹林、渡月橋) -> 嵐山嵯峨野lunch -> (巴士) 清水寺 -> 祗園 (白川) (太累去唔到) -> (巴士) 京都駅 -> OSAKA ->北新地食松阪牛 Dinner

第四天
OSAKA -> (明光巴士) 和歌山白濱 -> toretore 漁市場 lunch (食物普通) -> 溫泉酒店 (一泊二食懷石料理,部屋食)
住宿: 白濱三樂莊

第五天
白濱 -> 三段壁 、海中展望塔 -> 沙灘 (落雨取消) -> 市區lunch -> 圓月島 (取消) -> 浸溫泉 -> 市區銀座橫丁dinner (好食) -> 沙灘放煙花
住宿: 白濱三樂莊

第六天
白濱 -> (早上明光巴士) OSAKA -> 神戶食神戶牛lunch -> 梅田shopping -> 電電城 -> 道頓崛今井烏冬 Dinner (好食)

第七天
OSAKA ->環球影城 (落雨取消) -> 姬路 (姬路城、商店街、lunch) -> 海遊館、摩天輪
-> 北新地居酒屋食dinner) (好食) -> 大阪第一 sky lounge 飲野

第八天
OSAKA -> (JR) HK  (JAL 1000/1255)

機票 + 酒店 : 約$5800
交通買左兩次west pass (3日及兩日)

引用:
原帖由 tklee04222 於 2009-10-7 12:05 AM 發表
"我梅樽係東X遊BOOK架...
係和式房, 每晚$2450"

I am also interested in this hotel
which 東X遊 do you join?
I hv asked the one at shatin today, they said they can't help to book this hotel,
any o ...
我都係沙田果間報架...
我諗或者你同佢講梅樽既英文名 "seamore hotel"
或者佢地唔識中文名呱...

引用:
原帖由 bilu_bell 於 2009-10-8 02:18 PM 發表
我剛剛關西回來,因當中有好多突發事(如8日中得兩日冇落雨、有人火車跳軌等.... ),所以有幾多原定行程要改,以下行程你可以看看,建議環球片場當日先買:

第一天 26/9 (JAL 1500/1945)
HK -> (JR 關西 ...
Thanks for your sharing~~

引用:
原帖由 Jun~ 於 2009-10-8 01:27 PM 發表

清水寺, 祗園兩個地方比較近...行都行到
可以去埋四蝒e原町, 好多野睇&買
金閣寺我好似去左2個鐘左右, 當時係一個人去

如果係買野o既話, 難波/心齋橋一定滿足到你
又可以影下相咁...好快又一日
...
咁或者我可以到時再睇下夠唔夠時間再決定喎!...thx

回覆 18# 的帖子

我當初都想住梅樽但太多港人同埋梅樽冇得係部屋食所以冇選擇,choose d 靜既酒店仲好。

還有你去白濱果日如果成2點check in,會趕唔切去三段壁,另外記得去酒店front desk附近攞三段壁`及海中塔coupon,入場有得平

你去京都果日會唔夠時間,因為嵯峨野比想象中多野睇

引用:
原帖由 bilu_bell 於 2009-10-8 07:14 PM 發表
我當初都想住梅樽但太多港人同埋梅樽冇得係部屋食所以冇選擇,choose d 靜既酒店仲好。

還有你去白濱果日如果成2點check in,會趕唔切去三段壁,另外記得去酒店front desk附近攞三段壁`及海中塔coupon,入場 ...
非常多謝你既意見呀!
我估我嵐山果日都真係要執執啦!
你當日用咗幾多時間呢?係咪好多地方都適合影相呢?

回覆 21# 的帖子

我當日撘10:18小火車由龜崗出發,經過竹林、野宮神社、渡月橋、京福嵐山站浸足湯,冇去天龍寺食埋lunch都差不多成下午3點先走到,其實景可以好快影完,反而係渡月橋附近好熱鬧,有幾多手信商店及小食店行下令你遲走。

去到清水寺都成4點,條斜路又長又多野睇,入到寺唔留得耐就要走。(個人覺得除非清水寺有紅葉睇及有夜間開放,否則嵯峨野會比較值得去耐d )

回覆 1# 的帖子

day 6 你可以去左大阪城先好d,因為我去神戶Mouriya 食神戶牛柳(p.s.記得係網上做booking)後發覺完來係神戶shopping仲好過心齋橋 (仲有d女仔外表及衣著型過大阪好多 )

還有就係過左夏天平日既白濱非常少人,成個沙灘得我一pair人玩煙花。

引用:
原帖由 bilu_bell 於 2009-10-8 07:14 PM 發表

還有你去白濱果日如果成2點check in,會趕唔切去三段壁,另外記得去酒店front desk附近攞三段壁`及海中塔coupon,入場 ...
我11月中都會去住三樂莊,環境同野食好唔好呀.海中塔值唔值得去(因為都唔平).

回覆 24# 的帖子

我覺得三樂莊環境算好好,一落就係沙灘,d屋算幾新及望海,個view好靚,大浴場都好新下。食物方面我覺得ok,晚餐好飽,我地要果個餐有龍蝦食,都幾大隻,我會recommend佢個蜆飯,反而佢個早餐俾到surprise我

至於海中塔,actually有d搵苯,落到去d水唔係太清冇乜野睇及好殘舊,去海遊館值好多

p.s. 海遊館下午5點後去有平 3400 yen (2 persons),平600 yen

回覆 25# 的帖子升

請問三樂莊你是否自己係網上BOOK?
小火車飛是否要預早買, 同埋可買早啲嘅車飛嗎?

回覆 26# 的帖子

三樂莊我係樂天網上BOOK
一日一泊兩食 (晚餐和室內食,不是最平的一泊兩食) 27300 yen
一日一泊朝食 14700 yen

小火車可以係JR TICKET CENTRE買 (機場,大阪站,京劇站,難波站都有得買),不過最好你係機場換PASS時一齊預早買(因為星期一都幾多人搭),最早一班係龜崗開9:18

引用:
原帖由 bilu_bell 於 2009-10-9 02:03 AM 發表
我當日撘10:18小火車由龜崗出發,經過竹林、野宮神社、渡月橋、京福嵐山站浸足湯,冇去天龍寺食埋lunch都差不多成下午3點先走到,其實景可以好快影完,反而係渡月橋附近好熱鬧,有幾多手信商店及小食店行下令你遲走。 ...
京福嵐山站浸足湯?呢個係浸腳既地方?
可否畀多D INFORMATION...都有少少興趣...

我PLANNING搭最早果班小火車呀!因為真係怕唔夠時間玩

咁唔怪得咁多人都要將嵐山同清水寺分兩日去啦!THX

如去とれとれ。2點前到..可以試吓去門口食bbq海鮮放題.
我上個月去時..啱啱過左時..冇得食...入左市場入面一檔bbq海鮮..!逐樣叫..好食!!!
其實可以上"樂天"訂房..應該平過thur 旅行社book..!
安全冇問題的..!我上個月去時都係經樂天book房..!
白浜:"湯琦館" 27600円。部屋食。!包30mins貸切風呂!!

我愛自由行!!!!!
OCT 2012~英國荷蘭瑞士蜜月遊~
NOV 2011~高雄生日trip~
APR 2011 ~北京~
SEP 2010 ~長灘島~
DEC 2009 ~台北~
SEP 2009~大阪+神戶+京都+白濱自駕遊~
SEP 2008~芭提雅~
SEP 2007~曼谷+芭提雅~
MAY 2006~台北~

引用:
原帖由 sandyoctopus 於 2009-10-11 03:29 AM 發表
如去とれとれ。2點前到..可以試吓去門口食bbq海鮮放題.
我上個月去時..啱啱過左時..冇得食...入左市場入面一檔bbq海鮮..!逐樣叫..好食!!!
其實可以上"樂天"訂房..應該平 ...
Sorry...我想問"とれとれ"即係邊度呀?
同埋記唔記得放題大概幾多錢呢?........THANKS!

關於訂房我都係樂天同旅行社比較過,都差唔多價錢。
多謝你既提點

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。