團體上網 與 個人上網book場 有何分別? 有否對"快樂級"的球迷 不公平?

團體上網 與 個人上網book場 有何分別? 有否對"快樂級"的球迷 不公平? E-mail 此主題給朋友

Book場打羽毛球, 當然要先到先得!  完全明白!

但團體訂場是否比 "個人訂場" 快捷呢?

本人曾經幾次早上6:55 始 上康文網.  發現 大部份"黃金時間 (E.g.: Friday @ PM) 及 熱門場地 (花墟; 花園街; 港灣道; 瑞和街等)
根本於 早上7:00左右 已被訂了!!!

本人的最根本疑問:

(1) 是否"團體online" 時會有優先 "log-in" 權?
(2) 怎樣去界定"團體" 或 "個人" 的名義呢?
(3) 如果上述屬實, 團體會否把場館內所有場"租晒"呢?  康文署有什麼
       機制去監管?

康文署設羽毛球場, 是希望市民得到消閒 及 強身健體的"公平"機會!

但人人皆知, 大部份"團體" 經常不容許"快樂級"的羽毛球愛好者 參加!
何以佢地 有權"去filter"市民 入場!  不一定要技術超卓 才可以打球吧!

再者, 圑體租場後轉租給入場的市民!  一定有額外收入!  是否己構成
問題??

本人只是對book場機制有很多問號而已, 沒有存心針對任何人!

希望各位 "很了解上述運作" 的專家指出一下!

其實, 市民只是想較容易有機會"打波"for fun, 唔通真係要找 康文署 研究?!

樓主的概念及對用"團體"與"個人"訂場還未了解清楚

"團體"不是上網訂場的 , 是要經過申請 , 獲批准後才會有

但批准和評審機制就不大清楚了

1. 說 "大部份"團體" 經常不容許"快樂級"的羽毛球愛好者 參加 , 人人皆知" 這句 有無証據支持呢 ?
2. "圑體租場後轉租給入場的市民!  一定有額外收入! " 我不同意 !

我也不是存心針對樓主 , 只是不想大家想自己'以為' 的事情 ,
就當事實說出來.

而 , 團體會否把場館內所有場"租晒"呢 , 呢個問題 , 是不會的 ,
康文署是有指引 , 每個場館都會有本一吋多厚的資料供市民查閱的.

羽毛球 book場 制度.....很亂, 太亂......一定要管!!!!

應該訂立"個人一星期內 最多訂場次數"!!!

唔比D人日日霸晒場 係度打躉!!!

引用:
原帖由 mycupoft 於 2009-10-6 02:42 PM 發表
應該訂立"個人一星期內 最多訂場次數"!!!

唔比D人日日霸晒場 係度打躉!!!
你都好霸道

非繁忙時間大把場比你訂啦

乜你唔知架

引用:
原帖由 mycupoft 於 2009-10-6 05:03 AM 發表

本人曾經幾次早上6:55 始 上康文網.  發現 大部份"黃金時間 (E.g.: Friday @ PM) 及 熱門場地 (花墟; 花園街; 港灣道; 瑞 ...
其實我想講呢...........團體係冇得網上book場架..........

仲有, 如果網上book唔到, 你可以7點前去球場霸頭位排隊book場囉, 如果你排第一, 一定book到心水時間及地點

Sony A77
Sony Vario-Sonnar T* DT 16-80mm F3.5-4.5 ZA
Sony DT 35mm F1.8 SAM
Minolta AF 50mm F1.7
Minolta AF 70-210mm F3.5-4.5

樓主, 其實係憑什麼一口就咬定係團體卜場呢.....

你是否知道, 係你卜場前一晚, 你係可以利用康體通check下你第二日想卜既場, 有沒有場比你預定.....如果你見到 "o" 的話, 先至有可能係比團體卜左....

假如你係7點入到去先見到冇晒場, 可能係你唔夠其他人快....
再者, 康體通有個電話熱線, 你應該好好利用.... 去投訢!!

@溫暖的手@給我活在當下的所有@
@冰冷的手@讓我永遠記著你給我的所有@

邊q個話比你知我好勁架...你都傻既, 跟個港隊學過就好勁, 你冇野呀....

團體卜場係有指引,不過指引還指引,你見過以下咁既情況,就知無人監管 :

11月9日既
成晚得果兩個場畀人卜

11月11日既
團體要晒黃金7-9,想早D打完返屋企都無得卜,咁都批得出,絕呀

附件

2009-10-6 06:03 PM

2009-10-6 06:03 PM

去投訴.......

123!

引用:
原帖由 richardhau 於 2009-10-6 06:03 PM 發表
團體卜場係有指引,不過指引還指引,你見過以下咁既情況,就知無人監管 :

11月9日既
成晚得果兩個場畀人卜

11月11日既
團體要晒黃金7-9,想早D打完返屋企都無得卜,咁都批得出,絕呀
團體批比籃球排球其他其他活動唔係批4個羽毛球場,唔通批2個場叫佢地打半場
你覺得人冇人監管你不如寫信去證監會投訴啦...洗鬼係到嘈咩
何況你一定要打呢個場咩?你早D做功課見冇場就自己醒目搵其他場好過啦

我X!!!支拍好Q廢!$^$%@^#

引用:
原帖由 mycupoft 於 2009-10-6 05:03 AM 發表

本人曾經幾次早上6:55 始 上康文網.  發現 大部份"黃金時間 (E.g.: Friday @ PM) 及 熱門場地 (花墟; 花園街; 港灣道; 瑞 ...
應該咁講丫,當你見到冇場既時候,係咪一定要打果個場館呢?九公冇既咪試下大角咀丫,大角咀冇既咪試下離島丫,又或者係,我一定要打九龍公園7-9,都可以打朝早呢個時段呢仲有一樣野,團體卜場冇分快唔快樂架,其實你都可以架

慢慢打,唔駛急,防守好唔係挑得到唔到位,係擋網功夫好唔好呀

唔好樣樣估估下
凡事要有真憑實據o既
睇熟康文處果本 book 場天書先 la

牢騷太甚防腸斷,風物長宜放眼量

按指引,場地經理只可以批出場館一半場地給團體預先申請。

如果整個場館的球場 reserve 哂,有機會係某些機構有特別活動而另作安排。例如沙田的美林館,很多時星期一 7-9pm 都會四個場給予康民署的乒乓球球訓練班。康民署同事有冇失職,樓主大可去看一看求證便會清楚一點。

科先生因缺腳浸浴而悶死浴缸中....
I have been dated by many girls after I wear IonH Bracelet...

引用:
原帖由 richardhau 於 2009-10-6 06:03 PM 發表

11月9日既
成晚得果兩個場畀人卜

11月11日既

康文署羽毛球訓練班都好似係hold 晒4個場架喎....

@溫暖的手@給我活在當下的所有@
@冰冷的手@讓我永遠記著你給我的所有@

邊q個話比你知我好勁架...你都傻既, 跟個港隊學過就好勁, 你冇野呀....

引用:
原帖由 danny_nay 於 2009-10-7 09:00 AM 發表

康文署羽毛球訓練班都好似係hold 晒4個場架喎....
我見幾次都係...

不過又樣嘢都想表達... 我遇到嘅乒乓球班只係四張波枱,但郤 hold 了整整四個羽毛球場,其實都幾浪費吓。

科先生因缺腳浸浴而悶死浴缸中....
I have been dated by many girls after I wear IonH Bracelet...

伸延閱讀
 27 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。