[綜合資訊] 如果奶奶媽咪唔著晚裝,旗袍同掛,可以選擇乜野?

如果奶奶媽咪唔著晚裝,旗袍同掛,可以選擇乜野? E-mail 此主題給朋友

我媽咪怕隆重,又覺得冇人地咁靚,而且更加討厭著裙(我咁多年冇見過佢著裙),所以去親試衫見到人地的晚裝,掛同旗袍,全部都唔會考慮,佢話只係想著條西褲,去買件靚d既衫就算,你地有冇人的媽咪/奶奶都係唔著晚裝,掛同旗袍的?可以有乜野選擇?去邊度買呢類衫?

引用:
原帖由 PoohPooh龜 於 2009-10-6 04:28 PM 發表
我媽咪怕隆重,又覺得冇人地咁靚,而且更加討厭著裙(我咁多年冇見過佢著裙),所以去親試衫見到人地的晚裝,掛同旗袍,全部都唔會考慮,佢話只係想著條西褲,去買件靚d既衫就算,你地有冇人的媽咪/奶奶都係唔著晚裝,掛同旗袍的 ...
通常個晚都係佢地唯一一次著裙既一晚............你說服佢啦

我媽咪同未來奶奶都係一樣唔想租衫 ..
我都頭痛緊同佢地去邊到買衫 ... 佢地多數都會揀套裝多

一套大方得體的套裝都可以的, 重點在於用料, 例如絲質/絲絨等

♫ Halt Mich
♫ Nachtschatten
♫ Ich Bin Der Brennande Komet

最慘連基本的套裝佢地都唔想嘛....連裙都唔想著
你地有冇見過著褲的選擇?

咁咪著街坊裝 lor...
你講到佢咁抗拒....點解仲要迫佢呢??

回覆 1# 的帖子

我奶奶都係唔想著晚裝,旗袍同掛,佢揀咗一套套裝(連 fu), 3身有少少閃石, 雖然我d fd話唔太grand, 不過我覺得既然她喜歡那套3, 應該要尊重她的choice, 換轉若果她免強我著一些我唔喜歡的3, 我都會覺得唔開心.

我99就係唔想著裙, 因為佢話好耐無著過.  唔好以為我99後生時好土, 其實佢後生時好型, 而且佢結婚時係行教堂著婚紗.  好型女架!  

我99的套裝在太子買, (金都對面有幾間這類型的阿太時裝店), 另外在Eaton Hotel 個條街都有幾間這類型的時裝店.
引用:
原帖由 purinpugpug 於 2009-10-6 04:51 PM 發表
我媽咪同未來奶奶都係一樣唔想租衫 ..
我都頭痛緊同佢地去邊到買衫 ... 佢地多數都會揀套裝多

好多襯褲的套裝都好大方得體架. 唔一定著晚裝及裙的. 如上所說. 到太子聯合廣場附近都有這些套裝. 或可試一些中式的絲綢上衣.(在國貨公司有售). 再配條靚西褲都可以. 最緊要佢地著得舒適

如意吉祥. 心想事成

可以着兩件頭o既奶奶裝

周家新抱仔

點解人人都要迫佢呢??
佢唔想著一定有佢既理由...
冇理由為左自己...搞到佢全日都唔開心 ><

阿媽同未來奶奶著咩...一直都係我ke難題.....
阿媽唔著旗袍...又話長裙著得唔靚....又好多色唔著得......都唔知佢想著咩...
未來奶奶....移佐民之后...身形有d似外國人(有過之而無不及)...
所以都唔知可以著咩......大家有無好提意

引用:
原帖由 大妗姐 於 2009-10-6 10:07 PM 發表
好多襯褲的套裝都好大方得體架. 唔一定著晚裝及裙的. 如上所說. 到太子聯合廣場附近都有這些套裝. 或可試一些中式的絲綢上衣.(在國貨公司有售). 再配條靚西褲都可以. 最緊要佢地著得舒適
SUPPORT !!

♫ Halt Mich

其實我都煩緊唔知點開口問未來奶奶big day果日著咩衫..

引用:
原帖由 Sundayboy 於 2009-10-6 11:39 PM 發表
其實我都煩緊唔知點開口問未來奶奶big day果日著咩衫..
兩難:

==>不問又心思思很想知道 (我明白很多新人只了解自己母親的品味/喜好, 但配偶的母親則不清楚, 怕她的裝扮不恰當 )

==>問的話又怕她會誤會: "妳怕我會失禮你呀? "

♫ Halt Mich

伸延閱讀
 19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。