已改為行程編排 ~ 6日5夜

已改為行程編排 ~ 6日5夜 E-mail 此主題給朋友

~ 煩惱一 ~ (已解決...thanks)

野柳 > 九份 > 瑞芳 > 平溪 > 青桐 > 十分 > 基隆夜市

以上行程一日可唔可以行得晒...
有冇車由十分直接去基隆夜市...定...要去番瑞芳再轉車去基隆...

我聽日上機喇...thanks~

~ 煩惱二 ~

Day 1 (夜機 20:05) ~ 機場 > 新驛 > 家樂福 + 7-11
問 : 新驛附近有冇24小時家樂福   大約位置係邊呢  ~ (已解決...thanks)

Day 2 ~ 瑞芳 > 九份 > 菁桐 > 平溪 > 十分 > 瑞芳 > 饒河街夜市

Day 3 ~ 永康街 > 野柳 > 基隆夜市 > 新北投~ 漾溫泉會館
問 : 野柳有冇車直去新北投   有咩方法去到北投:smile_41:  ~ (已解決...thanks)

Day 4 ~ 漾溫泉會館 > 阿來拉面 + 地熱谷 + 博物館 > 淡水老街 > 漁人碼頭 + 情人橋 > 美麗華摩天輪 > 士林

Day 5 ~ 烏來 > 西門町 > 師大夜市

Day 6 (夜機 21:15) ~ 台灣故事館 > 袖珍博物館 > 101 + 誠品 > 江南大百貨 > SoGo > 台北車站地下街 > 機場

以上行程work唔work呢:smile_41:   我已經睇左好多post, 不過仲有幾個問題, 再一次多謝各ching...thanks

引用:
原帖由 大小咇 於 2009-10-7 07:48 PM 發表
野柳 > 九份 > 瑞芳 > 平溪 > 青桐 > 十分 > 基隆夜市

有冇車由十分直接去基隆夜市...定...要去番瑞芳再轉車去基隆...

我聽日上機喇...thanks~ :loveli ...
我就覺得比較趕!

部份時間平溪線班次會去埋八堵,在八堵轉線去基隆火車站

如果只係到此一遊方式睇一睇就走可以去得晒如果平溪線會睇下玩下行下景點會好趕...

樓主個問題都似曾相識, 多數版友都回覆: "一日吾係吾得, 會好趕!"

一d都吾lulu

impossible la...
unless 你7點出發, 10點返到酒店je..
走馬看花, 行到px....

咁咪重辛苦過跟團 ...

我同你差唔多,不過無去野柳同平溪
平溪同菁桐行都行得到,可‌以用等火車d時間去埋

如果你係搭火車去基隆,你要係八堵到轉車先得
行過對面月台就有火車去基隆,
你買左平溪一日線卷,你係瑞芳到站可以唔落車,
火車有人巡個時,你同佢講話要補票去基隆就OK架喇,NT19一個人,

我去完基隆夜市仲殺埋落士林

唔去野柳就得

零晨三點的紅隧口巴士站~

因為我見野柳同九份十分個d地方都算鄰近, 又唔想專登搵另一日再搭長途車去番果個方向, 所以打算將佢地plan埋同一日....不過既然咁多ching都覺得唔可行...唯有拆開佢地啦

最後決定~ 飛走野柳...由九份開始...

引用:
原帖由 babykitty_bi 於 2009-10-7 11:26 PM 發表
我同你差唔多,不過無去野柳同平溪
平溪同菁桐行都行得到,可‌以用等火車d時間去埋

如果你係搭火車去基隆,你要係八堵到轉車先得
行過對面月台就有火車去基隆,
你買左平溪一日線卷,你係瑞芳到站可以唔 ...
thanks...咁即係~ 十分 > 八堵 > 基隆...基隆火車站一出係唔係夜市啊...

嘩...你都好刷得下wor...刷完基隆仲刷得埋士林...
你仲有時間去士林, 咁你咪好早去到基隆囉...

各位ching

我今日就上機喇...希望各位幫我昅昅我#1個行程得唔得丫...

廿萬個感激

引用:
原帖由 大小咇 於 2009-10-7 07:48 PM 發表
~ 煩惱一 ~ (已解決...thanks)

...

- 台北24小時家樂福桂林店:台北市萬華區桂林路1號 (www.google.com.tw揾地圖)
- 野柳去新北投,喺野柳搭國光客運去到台北總站(台北車站附近),再轉捷運 (http://www.kingbus.com.tw/down2.php?li_code=1A030351 國光)
-day5, 你去烏來目的?
-day6, 西門町啲店商起碼12點先開,3,4點先開齊,其實西門町都係半個夜市,你咁早去乜都冇

引用:
原帖由 wah8425 於 2009-10-8 01:14 PM 發表

- 台北24小時家樂福桂林店:台北市萬華區桂林路1號 (www.google.com.tw揾地圖)
- 野柳去新北投,喺野柳搭國光客運去到台北總站(台北車站附近),再轉捷運 (http://www.kingbus.com.tw/down2.php?li_co ...
1) 我住新驛, 但最近個2間家樂福都離我好遠下...
2) 明白...thanks
3) 去烏來睇瀑布, 坐小台車, 入雲仙樂園, 影山景相~
4) 依你咁講, 我將第5日同第6日既行程調一調, 請看#1...咁樣又得唔得呢...

thank you ar

你去完烏來做完呢幾樣野,中正紀念堂一早關左門lu..
去烏來最少朝九晚五,如果你想用佢攝時間,最好放棄.

大鄉里橫濱道東搞搞震2014
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=22972069

引用:
原帖由 大小咇 於 2009-10-8 01:56 PM 發表

1) 我住新驛, 但最近個2間家樂福都離我好遠下...
2) 明白...thanks
3) 去烏來睇瀑布, 坐小台車, 入雲仙樂園, 影山景相~
4) 依你咁講, 我將第5日同第6日既行程調一調, 請看#1...咁樣又 ...
day2 依舊去基隆廟口市
day3 永康街 ->野柳 -> 台灣故事館 -> 新北投~ 漾溫泉會館
day4 ok
day5 如果你去烏來玩咁多野,建議day5只係plan定去烏來->(如果你真係有time先去江南大百貨,SoGo,再去夜市)->西門町(可花2-4hrs)/師大夜市(可花2hrs)/饒河街夜市(可花2hrs)
day6 去返你未去既地方

伸延閱讀
 24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。