從台北到高雄

從台北到高雄 E-mail 此主題給朋友

想請問一下從台北到高雄除了高鐵外還可以坐甚麼車?
因為我跟男朋友的酒店在台北,去台灣的四天三夜有一天(星期六)要到高雄去參加朋友的婚禮
但高鐵實在太貴了……
請問有便宜一點的方法嗎?
我們在星期五就要去台灣了……
現在去台鐵訂票會訂不到嗎?
謝謝回覆

除左高鐵 , 台鐵以外仲可以選擇客運 , 車程大概 5 個鐘

以統聯或者係國光 , 正價 NT 500 . 優惠時段大約係 NT380 - 450 . 如果想舒服一 d 可以坐和欣客運 , 不過票價會貴少少 . 單程要 NT 700

雖然時間 & 價錢同台鐵唔係差太遠 , 但係最平係客運  , 真係要慳既話可以考慮一下 .

但係來回就 10 個鐘 , 時間上你要諗下

高鐵邊使訂票,都冇乜人搭
如果單係計價錢,統聯都ok丫,不過好似得阿羅哈有孖位
高鐵約1hr40mins
台鐵約4hrs
客運約5hrs(睇時段)

以下是各個從臺北去高雄的客運比較:
統聯價錢平,但不是很安全。
國光都OK, 但無通宵車。
阿羅哈價錢貴,但最好。
以上的乘車地方為臺北車站北口方向的臺北轉運站。

引用:
原帖由 wah8425 於 2009-10-11 02:03 AM 發表
高鐵邊使訂票,都冇乜人搭
如果單係計價錢,統聯都ok丫,不過好似得阿羅哈有孖位
高鐵約1hr40mins
台鐵約4hrs
客運約5hrs(睇時段)
嘻.. 可能你睇錯了, 樓主沒有說要訂高鐵
可能我搭高鐵是近端午節, 當時我那一卡爆晒.

高鐵, 如果你坐的是"站站停", 是要兩小時的
台鐵呢... 最快那一班要四小時三十幾分
客運我未坐過, 所以提供不了資料俾你

不過呢...

最大問題不是去那一程, 而係回的那一程
坐什麼都好, 樓主四日三夜的旅程中攪一鑊"來回十個鐘" (坐客運, 台鐵) / 貴到亞媽都唔認得 (坐高鐵)
咁第三天 (四日三夜, 星期五到台北1, 星期六飲, 星期日同一在台北)
咁真係好傷精神

樓主最大的問題係台北來回一次高雄, 四日三夜是很浪費時間同金錢
不如樓主試改機票, 高雄入台北出 / 台北入高雄出
會唔會更好呢?

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=+
14260441 台灣有用資料
14901606 台幣兌換發問專區
16375982 台灣入境資料
21638703 sample台北行程任你抄
記得移走"+"號

記得台灣旅前, 留意簽証同需入境所需文件.

客運凌晨係可以做到5小時內 跑完北高 日間就起碼要6個鐘

上面各位講晒資料 我都不用補充了

勿通匪類
莊敬自強
處變不驚
前人只用12個字就擋住一班牛鬼蛇神

回五樓的~
因為我訂的都是package……當時還不知道那位朋友在高雄搞婚禮,也就沒有想到要來來去去的問題= =

因為除了高鐵外,其他的選擇都要很久
好像那天就只是為了乘車一樣=.=

而且我們的安排是這樣的︰
第一天在福泰桔子(開封)放下行李後就去龍山寺跟西門町和中正
第二天早早就要去高雄orz其實都打算如果有時間的話就去高雄遊一下
第三天會去陽明山or圓山,再去北投,上淡水,下士林
最後一天就會在忠孝附近盪一下
其實我們是有想過星期六在高雄留一晚(聽說酒店都不貴),然後第二天從高雄去陽明山那裡 ……可是這樣子的話應該去不了陽明山or圓山而直接跳到北投去吧= =

引用:
原帖由 魅姬兒 於 2009-10-11 11:30 AM 發表
回五樓的~
因為我訂的都是package……當時還不知道那位朋友在高雄搞婚禮,也就沒有想到要來來去去的問題= =

因為除了高鐵外,其他的選擇都要很久
好像那天就只是為了乘車一樣=.=
無錯阿 高鐵係來往北高最快陸上交通 如果你想省時間 有2個方法上面無講到 tommy話你知

1) 星期五、六、日既凌晨12點前 台北會有2班南下屏東既莒光號 如無記錯 一班行海線 一班行山線 呢2班車行足一晚 第2朝6點鐘左右到高雄 咁就省一晚飯店錢 而且唔會浪費白天時間

2)響12點響台北坐阿羅哈客運 6點鐘到會到高雄 理由同上面一樣

其實主要都係爭取用夜晚訓覺既時間去坐車 唔坐高鐵無咩問題 好多台灣人民來往北高都唔坐高鐵 高鐵貴 接駁唔好 所以其他交通工具先有生存空間

勿通匪類
莊敬自強
處變不驚

引用:
原帖由 wah8425 於 2009-10-11 01:55 PM 發表

使唔使揾埋公證行計埋時分秒?
不是公證行的問題
而係大家講的每一句, 都會攪到樓主會有不同的決定.

一個地方去另一個地方, 時間是其中一個決定因素
好似樓主個case, 你都說客運五個鐘由台北去高雄
如果台鐵是四個鐘, 可能樓主有多一點機會選擇台鐵
因為台鐵可以快一個鐘

但如果台鐵最快是四小時三十幾分, 咁只係差客運半小時. 咁樓主的選擇又唔同左.

好似高鐵咁. 一小時四十分是快車的班次, 而慢車的要兩小時. 二十分鐘可能不是問題
但可能對趕車的人來說是大件事

"時間"長定短, 我同你的睇法都唔同, 但一定可以客觀的是數字.
所以在答有關班次的問題前, 一係自己看看班次
一係俾條link樓主自己慢慢計.

當然, 樓主有責任為自己的選擇check 清楚班次同所需的時間
雖然, 辨別資料真假是資料接收者應有的責任
但其實在這媕陘H答問題的我同你. 都最好俾一個正確的資料俾大家.

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=+
記得移走"+"號

引用:
原帖由 wah8425 於 2009-10-11 01:58 PM 發表

咁請問你果次搭高鐵有冇訂票?
有. 好彩有訂票
我去到嘉義站取票時, 有一個告示說11:30以後北上 (即係往台北方去)
的標準坐位票賣晒.

不過話事話, 我唔知台北來回高雄的坐位係咪咁緊張
或者只是我好彩坐中多人的車.

記得移走"+"號

比較省錢又省時的方式是利用凌晨時段搭國光客運來回台北高雄, 週六凌晨時段台北西站往高雄班車時刻有 00:00, 00:30, 01:00, 01:30, 02:00, 03:00, 04:00 & 05:00..., 高雄往台北 21:00 後至第二日凌晨每一個鐘一班;
或搭台鐵班車, 南下 41 次莒光, 台北 23:00 開, 高雄 05:36 到; 及南下 31 次莒光, 台北 23:33 開, 高雄 06:07 到; 北上 30 次莒光, 高雄 23:00 開, 台北 05:22 到; 及北上 32 次莒光, 高雄 23:40 開, 台北 06:05 到.

引用:
原帖由 birdy5438 於 2009-10-11 06:32 PM 發表
比較省錢又省時的方式是利用凌晨時段搭國光客運來回台北高雄, 週六凌晨時段台北西站往高雄班車時刻有 00:00, 00:30, 01:00,01:30, 02:00, 03:00, 04:00 & 05:00..., 高雄往台北 21:00 後至第二日凌晨每一個鐘一班;
或搭台鐵班車, 南下 41 次莒光, 台北 23:00 開, 高雄 05:36 到; 及南下 31 次莒光, 台北 23:33 開, 高雄06:07 到; 北上 30 次莒光, 高雄 23:00 開, 台北 05:22 到; 及北上 32 次莒光, 高雄 23:40 開, 台北06:05 到.
坐得國光 我不如坐阿羅哈 價錢差200台幣以內 但舒服得多 至少有覺好訓

你講既野 我7個鐘之前已經講左lu

勿通匪類
莊敬自強
處變不驚

很感謝各位有盡力幫忙~我也很明白各位的苦心,是想大家都可以有一個開心的旅行,才會這麼緊張~真是麻煩各位了~

現在幸好有別的朋友會到台中去,我們只須乘車到台中去就好了~先不說時間上的分配,在價錢上的負擔就小了~~

麻煩各位勞心了^^

引用:
原帖由 wah8425 於 2009-10-12 03:18 AM 發表

你可能讀書冇學過"約"字
我個人認為,去旅行唔係去行軍,冇可能行程連半個鐘走盞都冇
乜都link,link,link...你以為只有你同我識internet?係人都識自己揾
我答人只係憑個人經驗+記憶,唔係話人地問一句就走 ...
本來我寫了一大篇文
但我發覺和一個要面子的人死傾是沒有用的
因為大家對"準確"的要求有出入

我已和版主說close這篇文了.
先謝

記得移走"+"號

伸延閱讀
 26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。