有冇人練過太極尺?

引用:
原帖由 aibo228 於 2009-10-18 02:23 AM 發表
樓主相中的太極尺如"!仁者無敵!"所言的氣功太極尺, 香港比較普遍; 馬虹拿的陳式太極尺, 比較粗, 没有圓的頭!!
就陳式太極棒而言, 佢連學都冇學過, 就話可以用佢幻想出黎鴷\法代替, 唔知佢幾時幻想出一套新鴾虓幼悼X黎!

引用:
原帖由 TristanChan 於 2009-10-18 12:21 AM 發表

我冇,點會講到唔同練法呀,哥哥!

練功夫,唔係死架,唔係用死一種道具練同一樣野架!

想日子有功,要由平時生活方式入手,而唔係特地抽時間練,如果唔係你會完成冇時間練!

扭毛巾同洗衫,根本就係太極尺 ...
我相信這是一個誤會,您的意思應該是:我冇練過?又點會講到唔同練法呀!

但我覺得樓主是問先天氣功太極尺,和您練的陳式太極尺應該有好大的分別。
不過真的感謝您的分享,否則我都唔知有陳式太極尺的!

引用:
原帖由 小小大丈夫 於 2009-10-18 07:58 AM 發表

就陳式太極棒而言, 佢連學都冇學過, 就話可以用佢幻想出黎鮋功法代替, 唔知佢幾時幻想出一套新鮋太極拳出黎!
我講既替代,係指個碌木,講完!

版主明我意思

引用:
原帖由 TristanChan 於 2009-10-18 11:00 AM 發表

我講既替代,係指個碌木,講完!

版主明我意思
我明白的!如果是師兄你陳式太極尺的練法,真是可以用毛巾替代把尺,不過兩者之間應有點不同,是程度上的不同,用毛巾我相信要先經過尺的訓練,習慣了關節在固定角度的轉動,才可以轉動毛巾,否則一定練到變形。

引用:
原帖由 !仁者無敵! 於 2009-10-18 11:20 AM 發表

我明白的!如果是師兄你陳式太極尺的練法,真是可以用毛巾替代把尺,不過兩者之間應有點不同,是程度上的不同,用毛巾我相信要先經過尺的訓練,習慣了關節在固定角度的轉動,才可以轉動毛巾,否則一定練到變形。 ...
版主不愧是版主

陳氏太極尺,  我都想玩吓.....唔知邊度有得買呢咁多位師兄?

陳氏太極尺只是一條粗比前臂或手腕的木棍.  簡單的方法可看TristanChan 的短片!! 但我不讚同毛巾代替的說法, 因陳氏太極尺包含了關節的涵意!!

伸延閱讀
 22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。