HELP~米奇生左bb(有相)

HELP~米奇生左bb(有相) E-mail 此主題給朋友

請問難唔難養大佢嫁...本身放入bb兜到..但細條過頭..游到出去...
依家另外拎個大膠兜養住先...
洗唔洗換水嫁?
因我用返之前魚缸d水養住先...
麻煩幫下我呀...第一次見魚生bb..好緊張喔

有無人幫下我呀....唔該

都要換水..
米奇bb 易養過 孔雀bb
佢又大得快..
佢買d 寶贈紅比佢地食就ok
換水 就1星期換一兩次
你記住要幫佢打氣 用氣泵

恭喜晒妳先呀...
我開頭既心情都好似妳宜家甘..
講下我自已啦,有d B 已經4個月大啦,有D 就一個月,一星期大.我就由得D 米奇媽係大場生,見到B 就撈起放入另外個新缸度...
岩岩出世D BB 唔使甘大水流,如果你就甘用個膠兜養住,妳就要勤D 換水(每日三份一)同撈屎..
你最好用D 豐年年蝦BB餵佢地..你磨碎D糧都得...另外有D CHING 話用熟蛋黃都得,小妹試過...會搞到D 水好油林林...
D B 一個月到,佢地會大隻好多,甘我就開始餵凍紅蟲.
同埋一星期後,可能有好多B 會死,係正常情況,因為有D B 係先天性有缺陷,養唔大.所以有定心理準備,唔需要太傷心. 到你再養耐左,就知D 米奇成日生架啦..
ANYWAY..恭喜晒妳!

聖法蘭雅根信馬可勃羅德聖會亞洲致善堂司馬昭昭博士夫人第一紀念中學

引用:
原帖由 車仔1030 於 2009-10-15 09:53 PM 發表
都要換水..
米奇bb 易養過 孔雀bb
佢又大得快..
佢買d 寶贈紅比佢地食就ok
換水 就1星期換一兩次
你記住要幫佢打氣 用氣泵
寶贈紅??
我買左bb糧..
會唔會放棵水草落去比較好?
因可以食下食微生物

養多D 水草肯定好D 啦
但你用個膠兜無泥D 草好易死
而腐爛既水草會另D 水質變壞..

聖法蘭雅根信馬可勃羅德聖會亞洲致善堂司馬昭昭博士夫人第一紀念中學

豐年蝦BB 係最好架啦

引用:
原帖由 ericgood 於 2009-10-15 10:09 PM 發表
恭喜晒妳先呀...
我開頭既心情都好似妳宜家甘..
講下我自已啦,有d B 已經4個月大啦,有D 就一個月,一星期大.我就由得D 米奇媽係大場生,見到B 就撈起放入另外個新缸度...
岩岩出世D BB 唔使甘大水流,如果你就甘用個 ...
唔該你呀..
我想問..米奇媽媽生完之後瘦到好似就死咁....扁哂...會唔會好快瓜?

聽日出旺角睇下有無豐年蝦bb買先....(bb魚咁快食到蝦?..比bb糧都好似唔多食咁...)

同我之前一樣呀,D 米奇媽係米放係膠兜特產好耐?
老實講,肚笠,好多都救唔番...
我有D 魚媽仲會生肚有個洞,佢就甘以後係個肚柯C ,而唔係江門柯,不過都係細菌感染死
你宜家用個生仔兜養住米奇媽先,加D 鹽同用凍紅蟲餵,因為D 糧始終唔及D 紅蟲甘有營養,睇下見唔見番個肚啦,不過你都係做好心理準備

我宜家見到D 米奇大肚都唔會放佢入生仔兜,
---因為如果放得太耐,好易焗死佢地,因為D 水無咩流動,同埋好多菌
---如果佢自己食得番既b,大多數係唔健康,健康既b大多避得開..因為我種左好莫絲,有地方比佢地呢埋..
---同埋,最現實既一點係,佢生甘多,我都無可能養得晒..

引用:
原帖由 ericgood 於 2009-10-15 10:25 PM 發表
同我之前一樣呀,D 米奇媽係米放係膠兜特產好耐?
老實講,肚笠,好多都救唔番...
我有D 魚媽仲會生肚有個洞,佢就甘以後係個肚柯C ,而唔係江門柯,不過都係細菌感染死
你宜家用個生仔兜養住米奇媽先,加D 鹽同用凍紅蟲餵 ...
應該話我個大缸有惡魚..放佢地出去十條有九條會唔見左...所以一直放佢地係bb兜到生活
依家諗住買個細缸專養米奇...
細bb係特產兜到都出到去...d bb太細啦..
聽日出去買包豐年蝦同水草先..
係唔係咩水草都ok嫁?

如果有惡魚就唔應該再混養埋一齊啦
養咩草就睇下你有咩設備啦,有無co2,燈(夠光),泥
如果無就養d 蔭草好d....好似水榕,莫絲,鐵皇冠等

你可以買dazs出 s size的bb盒畀佢, 佢地出唔到0黎

寶贈紅 -- 係魚糧, 不過你要整碎佢地才食到, 我畀人工bbs/活bbs佢地食, bb出世一日左右佢地就會食野, 你把bb放係生仔盒下層, 阿媽係上層, 因為阿媽岩岩生完身體weak, 好易係大場畀其他米奇啄, 你都可以畀d bbs米奇媽補身, 過幾日就可以放米奇媽出去, 如果你無生仔盒就要同米奇媽分開, 因為佢食bb

bb盒入面你可以放幾條莫c畀佢地, 佢地會lai入去

我d米奇媽全部唔肯係生仔盒生, 次次係大場發現都係得1, 2條活的

近照

岩岩洗左個舊生仔盒, 換左個大孔少少的生仔盒畀佢地, 1-2個月大的米奇b
引用:
原帖由 picky=] 於 2009-10-15 10:09 PM 發表

寶贈紅??
我買左bb糧..
會唔會放棵水草落去比較好?
因可以食下食微生物

我唔怕鬼, 最怕窮鬼

係bbs, 豐年蝦幼體係萬0附近, 有間魚店用魚袋掛左一袋鮮燈色的"水", 細的6蚊入面就係豐年蝦幼體, 你把食唔晒的bbs用荼包袋格起佢, 雪左佢就可以喂好多次, fs都有急凍的bbs賣(係豐年蝦幼體, 唔好買錯), 好似2x蚊一pack, 入面都有好多粒有排食!
引用:
原帖由 picky=] 於 2009-10-15 10:15 PM 發表

唔該你呀..
我想問..米奇媽媽生完之後瘦到好似就死咁....扁哂...會唔會好快瓜?

聽日出旺角睇下有無豐年蝦bb買先....(bb魚咁快食到蝦?..比bb糧都好似唔多食咁...)

我唔怕鬼, 最怕窮鬼

MIckey fish , so cute...

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。