334自修chem問題,,請幫幫手...

334自修chem問題,,請幫幫手... E-mail 此主題給朋友

我對chem好有興趣...中三科學[i.s]全級第1..但由於maths差,拉低總成績...,揀5到chem...依家入左地理,phy,生物,,,想問如果想自修chem,, ,公開試可吾可以報4科..報埋chem...?冇得讀chem係我最大遺憾,,所以我想自修,,望各位幫幫手...

中3仲is

引用:
原帖由 wangrico 於 2009-10-21 10:22 PM 發表
我對chem好有興趣...中三科學全級第1..但由於maths差,拉低總成績...,揀5到chem...依家入左地理,phy,生物,,,想問如果想自修chem,, ,公開試可吾可以報4科..報埋chem...?冇得讀chem係我最大遺憾,,所以我想自修,,望各 ...
我學校之前派左關於校本評核果本小冊子
入面講話 " 在同一年的香港中學文憑考試中,考生不可以同時以學校考生及自修生身分報考。"

中三唔係已經分phy、chem、bio啦咩= =

引用:
原帖由 sg5201314 於 2009-10-22 12:32 AM 發表
我上年都係I.S.黎架
上堂/用書 係分開PHY CHEM BIO, 但考試係一次過
可能學校唔想D唔想讀science既人讀full science 掛..

我目前中三~未考試~唔清楚
只知上堂/用書/測驗都分開

引用:
原帖由 wangrico 於 2009-10-21 10:22 PM 發表
我對chem好有興趣...中三科學全級第1..但由於maths差,拉低總成績...,揀5到chem...依家入左地理,phy,生物,,,想問如果想自修chem,, ,公開試可吾可以報4科..報埋chem...?冇得讀chem係我最大遺憾,,所以我想自修,,望各 ...
自修chem? 你問過學校未?
你係自修chem,都要做實驗,經學校報(考試局設定的報考規則)。
學校唔比的話,一係死心,一係轉校。

點解你Maths唔得又會入到Physics入唔到Chem ge?
多人簡??

引用:
原帖由 thosejerks 於 2009-10-22 05:14 PM 發表
點解你Maths唔得又會入到Physics入唔到Chem ge?
多人簡??
係....多人簡....- -

唔得..
日校考生考chem者一定要做sba..
但你學校唔比你簡chem..
then你冇sba o既分...
因此係冇得自修chem
phy bio...
真係讀黎都冇咩用...

...

引用:
原帖由 sg5201314 於 2009-10-22 12:32 AM 發表
係分開3part phy chem bio,,但係分3份考,每份33分為滿分,,x/33+ y/33 + z/33= xyz/99+1(1分係送)最後成績表寫係變番i.s [3科+埋]

引用:
原帖由 handsome-cs 於 2009-10-22 06:57 PM 發表
唔得..
日校考生考chem者一定要做sba..
但你學校唔比你簡chem..
then你冇sba o既分...
因此係冇得自修chem
phy bio...
真係讀黎都冇咩用...
吾係吾比,,,比人揀曬姐, ,,聽人講好似可以同人+錢調科= =

你都係學過is咋喎...chem唔係你想像中咁好讀
我f.3 chem成績好,,但係上到f.4都讀得好吃力

引用:
原帖由 wangrico 於 2009-10-22 07:00 PM 發表

吾係吾比,,,比人揀曬姐, ,,聽人講好似可以同人+錢調科= =
學校令到chem比其他人簡哂..
咪真係..
學校令到你冇得簡chem lor
比錢調科...
搞笑 ?

...

意思係同人交換科..比番行政費之類....

伸延閱讀
 26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。