打印

水種植物 + 細盆

水種植物 + 細盆 E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
我想問各位師兄妹:為何香港人這麼喜歡用水種植物?是否與風水有關?或者是水種植物比泥種的更靚?我發現有好多在這裡的疑難都是關於用水種嘅植物。大多數你們用水種的植物最好是用泥種因為容易打理。長期用淨水種植物會慢慢將嗰盆花殺死因為淨水喺唔夠營養支持植物嘅生長, 所以會經常見葉變黃等問題。

再者我亦發覺有多人喜歡用很細很細嘅盆種花為什麼呢?

小弟忽然好奇想問問。



實用相關搜尋: Spa 香港

TOP

因為香港商人的推廣, 他們出售石春(pebbles), 彩色砂粒, 塑膠珠仔(假水晶), 啫哩珠(魔晶土), 他們會用不同形狀玻璃瓶放進那些東西, 再加入水種植物, 很漂亮吸引,有的分層放彩砂好像彩虹一樣, 連不喜歡種植的人也來一試, 另外很多人根本不知那些植物原本是可以用泥種, 也有人誤以為水種比泥種乾淨易打理

因為香港地方小, 寸金尺土, 哪裡有空間放大盆呢? 不得不用細盆, 你自小住在人少地大的地方是難以想像我們的無奈

另外,  我不懂風水, 不知道是否也和風水有関係

[ 本帖最後由 flowerx 於 2009-10-27 09:21 AM 編輯 ]



實用相關搜尋: Spa 香港 空間

TOP

回覆 1# 的帖子

本人多數用泥種植物,但有部分植物要周圍多些濕氣,咪用水種植物來增加周圍濕氣,觀葉植物水種可以,觀花唔係咁好囉.但香港屋細,泥種會有虫虫問題,水種可減少虫虫問題.





TOP

引用:
原帖由 kennyso 於 2009-10-26 09:45 AM 發表
我想問各位師兄妹:為何香港人這麼喜歡用水種植物?是否與風水有關?或者是水種植物比泥種的更靚?我發現有好多在這裡的疑難都是關於用水種嘅植物。大多數你們用水種的植物最好是用泥種因為容易打理。長期用淨 ...
我對植物無乜認識, 不過我覺得水種好似靘d, 同埋易d打理.

我有一盤粉掌, d花唔知點解慢慢死哂! 我見d葉仲好靚, 諗住擺多一陣, 就用水養住佢, 點知d葉越來越多, 已經半年, 仲好青綠, 不過就無再開花.



實用相關搜尋: Spa 香港

TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 eric827100 於 2009-10-28 01:51 PM 發表


我對植物無乜認識, 不過我覺得水種好似靘d, 同埋易d打理.

我有一盤粉掌, d花唔知點解慢慢死哂! 我見d葉仲好靚, 諗住擺多一陣, 就用水養住佢, 點知d葉越來越多, 已經半年, 仲好青綠, 不過就無再開花.
花開一段時間當然會死,你想粉掌開花比它曬太陽同加些高磷肥即開花肥.



實用相關搜尋: Spa

TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。