公開大學學士的認受性

引用:
原帖由 jerrycct 於 2009-11-4 09:17 AM 發表
話就咁話.....但今次我support黃金兄....
點解.....因為每個人進修前都應該了解下自己需要同學制運作.
問問題當然無問題....問題在香港公開大學是政府成立,
有香港法例支持....仲問認承性....又有點那過.
...
ou 認不認受, 唔係我地吹吹水就知道的
問人之前自己動動手花點時間找資料吧!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 黃金佬 於 2009-11-4 09:46 AM 發表
這類問題,小弟都回應了不少,ou網頁大把資訊。

SUNDAY MORNING TBB pEARL 進修新天地  DO 大把資訊GA

!!!!!!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 WinME 於 2009-11-4 12:10 PM 發表
好簡單啦其實.....讀完搵唔搵到工先??無理由讀完一世都搵唔到.... 搵到即係人地受啦.....ouhk畢業既同學....FRESH GRAD即刻有人請真係好多....人工初入職仲有12K以上........其實主要都係睇人......學校都 ...
我估無咩人會話 ouhk 發出那個學位不是認可的學位,

不過問題只係僱主/其他學院對 ouhk 畢業生的歡迎程度有幾高嗟.

有好表現的畢業生自然會令大眾有好印像,

但係如果學校 的出品出左問題, 過往 build up 的形像便會一掃光,

從新開始會比之前更難,

所以要得到別人認同, 不是法例認可 / 吹水 可以達到,

係要靠大家共同努力的.

落魄江湖載酒行,
楚腰纖細掌中輕,
十年一覺揚州夢,
贏得青樓薄倖名.
--杜牧

OU學位一定冇問題, 因如果是香港本地的法定大學.
但認吾認受, 行業, 顧主的認知及個人因素都有影響.

例如有些僱主只愛請香港某幾間大學既學生, 咁可以看成佢對其他大學吾認受,
又例如持有學位者工作能力及態度有問題, 僱主雖認受佢學位但吾認同佢能力.
過去都曾經有不小同事是在local U畢業, 入到公司先發覺吾對板, 例如工作態度有問題, 試用期都未過就給解僱了, 咁你話係咪叫做吾認受呢 ?

引用:
原帖由 kym9202 於 2009-11-4 03:12 PM 發表
OU學位一定冇問題, 因如果是香港本地的法定大學.
但認吾認受, 行業, 顧主的認知及個人因素都有影響.

例如有些僱主只愛請香港某幾間大學既學生, 咁可以看成佢對其他大學吾認受,
又例如持有學位者工作能力及態 ...
始終學校名氣唔等於個人質素....真係好難講....=.=果d人真係浪費左個學位

引用:
原帖由 WinME 於 2009-11-4 04:29 PM 發表

始終學校名氣唔等於個人質素....真係好難講....=.=果d人真係浪費左個學位
佢地點樣讀書係佢地既事,

不過如果佢地讀書不成但又取得學位,

當佢地係外面出嗅左,

其他無辜的同學都會被佢地拖累哦

落魄江湖載酒行,
楚腰纖細掌中輕,
十年一覺揚州夢,
贏得青樓薄倖名.
--杜牧

引用:
原帖由 pinatubo 於 2009-11-4 06:20 PM 發表

佢地點樣讀書係佢地既事,

不過如果佢地讀書不成但又取得學位,

當佢地係外面出嗅左,

其他無辜的同學都會被佢地拖累哦
佢地臭唔臭左我就唔知....我都係講緊其他大學既所謂正規大學學生,都唔見得比我地OUHK真係好好多,even我地d學生仲要好.....

引用:
原帖由 WinME 於 2009-11-4 07:18 PM 發表

佢地臭唔臭左我就唔知....我都係講緊其他大學既所謂正規大學學生,都唔見得比我地OUHK真係好好多,even我地d學生仲要好.....
你的思想咪好似我之前咁講law,
當社會人仕遇到唔理想的學生,
自然會比只黑豬仔個間學恔啦,
當左該校所有學生都是咁差既. 死未

落魄江湖載酒行,
楚腰纖細掌中輕,
十年一覺揚州夢,
贏得青樓薄倖名.
--杜牧

引用:
原帖由 pinatubo 於 2009-11-5 03:31 AM 發表

你的思想咪好似我之前咁講law,
當社會人仕遇到唔理想的學生,
自然會比只黑豬仔個間學恔啦,
當左該校所有學生都是咁差既. 死未
所以我幾時都話學生出黎社會做事就間接代表緊學校..........<<有人之前話佢自己做緊事唔等於代表緊學校....

引用:
原帖由 WinME 於 2009-11-5 09:01 AM 發表

所以我幾時都話學生出黎社會做事就間接代表緊學校..........
有時都係架,

好多人對一些非名校特別苛刻,

有outstanding 既學生就話係個別例子,

有衰左既學生就以偏概全, 誅連九族....人人有份  

落魄江湖載酒行,
楚腰纖細掌中輕,
十年一覺揚州夢,
贏得青樓薄倖名.
--杜牧

引用:
原帖由 WinME 於 2009-11-4 12:02 發表

今時今日OUHK既DEGREE認受性唔同了,自從ouhk加入JUPAS後...認受性已經比較大....以前畢業生比較少,感覺上先令人覺得唔太普及,今時唔同往日了,所以問題唔大
你講, 大把在職人士讀, 由藍至白,由底至高層既人士都有, 仲要問認受性 ?!

只有讀 poly, cu, ku, bu etc.... 既日校同學先會歧視 ou ,說什麼不用出席都可以取到大學 ~

引用:
原帖由 freeac 於 2009-11-5 04:10 PM 發表

你講, 大把在職人士讀, 由藍至白,由底至高層既人士都有, 仲要問認受性 ?!

只有讀 poly, cu, ku, bu etc.... 既日校同學先會歧視 ou ,說什麼不用出席都可以取到大學 ~
C hing, KU 係邊間大學黎架

落魄江湖載酒行,
楚腰纖細掌中輕,
十年一覺揚州夢,
贏得青樓薄倖名.
--杜牧

佢係咪講緊ku = kongu, i.e. HKU

引用:
原帖由 freeac 於 2009-11-5 04:10 PM 發表

頂你,幾時係我問認唔認受呀......你同樓主講啦,唔使quote返我段野出黎

其實大學都無咩資格歧視我地OUHK,港大出左唔少犯人.....偷野,偷拍,詐騙等等....poly岩岩就近日新聞話有女學生出黎援交....佢地間間不時都有呢d負面新聞,我地OUHK反而無乜....佢地又唔係高人一等.......其實都只係普通人一個

引用:
原帖由 WinME 於 2009-11-5 11:15 PM 發表

頂你,幾時係我問認唔認受呀......你同樓主講啦,唔使quote返我段野出黎

其實大學都無咩資格歧視我地OUHK,港大出左唔少犯人.....偷野,偷拍,詐騙等等....poly岩岩就近日新聞話有女學生出黎援交....佢地間間不時都 ...
如果你為左部份人對OU的看法,就 quote 其他大學的 news 來攻擊其他大學:
首先,其他人只會見到OU人原來係依靠呢 D 行為 (i.e. quote 其他大學的 news 來攻擊其他大學) 去健立自信。你嘅行為只係引人發笑 OU學生的心理不平。
第二,其他大學有問題學生,不等於OU特別清高或質素好。兩件係獨立事件。
第三,其他大學有無問題學生,都有資格歧視其他大學,包括OU。因為歧視係主觀行為,正如中醫可以歧視西醫、犯人可以歧視警察一樣。歧視係主觀行為,唔需要資格的。
最後,我要澄清:我唔係要數OU,亦無歧視OU。只係提醒你嘅立論唔健全,如果你想幫OU,你嘅言行同立論就需要成熟同有智慧,否則只會引人發笑。

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。