[其他] 荃灣<->黃崗直通巴

荃灣<->黃崗直通巴 E-mail 此主題給朋友

思前想後真的想不通為何這條專線可以企硬收HK$35那麼貴,比往佐敦的更貴。

在福田口岸未開通前,此線基本上己不甚好客(相對往佐敦、旺角直巴來說);福田口岸開通後,由荃灣往福田區搭68M轉乘B1只需要HK$14.10 - 15.10,比此直巴線便宜二十大元﹗要去皇崗口岸嗎?多花RMB2.50搭深圳大巴26線五分鐘內就直達。

當然你可以話,直通巴去皇崗好處在時間快。但是成廿元車資的差距,此直巴線真的可以企到咁硬?

下.........荃灣跑狗都唔叫好客我諗唔到有邊條跑狗可以叫好客了

其實我最近睇番有關04年規範皇崗直巴的新聞,原來佐敦皇崗線收$25,係優惠來架!

旺角線多人搭,因為係正市中心,縱使有東鐵線或深圳灣線都好。而觀塘線就因為較缺乏直達的過境路線,所以客量都唔差;仲要拆左條鑽石山線出來,半個鐘一班(其實呢條線應該要拉落九龍城,然後經黃大仙或新蒲崗,擴大服務範圍)。觀塘夠可以搭268C轉B1,或者277X轉東鐵線,但皇崗車勝在唔駛轉車嘛!

荃灣皇崗線係貴過轉車,但有d人揪住行李、唔想轉來轉去又點呢?你既方法的確可取,又幫到市民慳錢。但你仲漏左某個方法,係部分荃葵青人常用(主要係唔近皇巴站果班),就係48X/49X/綠小481系/綠小403系/278X/279X轉東鐵線。其實我覺得你講到荃灣條皇巴線較少客,除左係價錢外,就係服務範圍唔大,應該要好似觀塘果條咁做,總站唔係荃灣港鐵站,而係拉落葵芳港鐵站/新都會廣場(柏麗灣線果度),跟住行青山公路荃灣段上屯公(停大窩口站、千色店/南豐中心/熊貓酒店),通宵時段部分班次經青衣(類似觀塘線的深宵班次經沙田;當然,這個亦可以由東涌皇崗線做)。觀塘線都做到拆條鑽石山線出來,我包荃灣線咁做,做到拆線都得。

想到達明天,現在就要啟程。
I'll be loving you. 準我一生陪伴你的路。

引用:
原帖由 DGMan 於 2009-11-15 08:19 PM 發表
思前想後真的想不通為何這條專線可以企硬收HK$35那麼貴,比往佐敦的更貴。

在福田口岸未開通前,此線基本上己不甚好客(相對往佐敦、旺角直巴來說);福田口岸開通後,由荃灣往福田區搭68X轉乘B1只需要HK$14.10 - ...
68X在荃灣有站嗎?

引用:
原帖由 三級警司 於 2009-11-15 09:06 PM 發表

68X在荃灣有站嗎?
我諗佢打錯左,應該係68M
原來搭60M/66M轉B3系,只係貴68M轉B1少少。

想到達明天,現在就要啟程。
I'll be loving you. 準我一生陪伴你的路。

荃灣一早開落係度, 有班熟客(中港通老細話有4成商務客, 即係公司出錢)
如果而家先開, 我覺得以客量計, 只會好過深西跑狗少少

如果b1 做好d, 搞下的班次, 等人係元朗易等車d, 荃灣跑狗客量會再跌

引用:
原帖由 三級警司 於 2009-11-15 21:06 發表

68X在荃灣有站嗎?
是68M,Sorry....

引用:
原帖由 054D 於 2009-11-15 11:47 PM 發表
荃灣一早開落係度, 有班熟客(中港通老細話有4成商務客, 即係公司出錢)
如果而家先開, 我覺得以客量計, 只會好過深西跑狗少少

如果b1 做好d, 搞下的班次, 等人係元朗易等車d, 荃灣跑狗客量會再跌
我在舊公司處理一些員工交上來報銷的跑狗車票,不少都是從荃灣出發的。

荃灣跑狗其實係好客的, 我甚至覺得是最好搵的.

旺角線到市中心, 理論上應該最好客, 但附近已有東鐵,
再加上仲有其他一程到的過境巴士 (如中旅到深西, 回程油尖線也有機會搶旺角客)
太多一程到的過境選擇所以客量沒有想像中甘強勁
觀塘, 灣仔, 荃灣 3 線客量都不錯, 其實呢四條線都係差唔多好客
如果你叫我排客量我會甘排:
1. 旺角 2. 荃灣 3. 灣仔/觀塘

我覺得荃灣最好搵係因為收費夠哂高, 而車程卻好短, 回車快, 幾架車已經夠跑.
油尖,旺角跑狗車程差不多是 2 倍, 但收費可能仲低過荃灣線 (有套票)....

以前日日返工放工時間行皇崗, 見荃灣車多過旺角車
旺角都係做"旅客"多過"商務客"
客量計真係互有輸贏, 同旺角未必差好遠(以未通新關口計, 通左褔田之後的情況, 真係唔係好了解)

其實, 如果睇上市業績, 中港通係靚過環島盤數
荃灣收益上, 應該係好過旺角

多次深宵時份觀察所得, 荃灣是最密車的.....旺角第2

引用:
原帖由 054D 於 2009-11-16 02:06 AM 發表
以前日日返工放工時間行皇崗, 見荃灣車多過旺角車
旺角都係做"旅客"多過"商務客"
客量計真係互有輸贏, 同旺角未必差好遠(以未通新關口計, 通左褔田之後的情況, 真係唔係好了解)

其實, 如果睇上市業績, 中港通係 ...
師兄...中港通係一間直巴公司....同荃灣線它不過係有派巴士合作做的公司...這條線皇...並不是中港通擁有的.....所以它上市同荃灣線沒有關係的...而荃灣線的正確名稱為(中港直通巴士有限公司)

回覆 6# 的帖子

師兄,我估你淨係讖中港通老細啦!我的老死在24小時跨境到做,佢話其實每條跑狗都主力靠商務或返工客,每條跑狗都係好多間公司派車,沒有單一個公司做晒。好似儍佬師兄所講,大家都係派車合作。如果睇上市業績, 根本不可能將荃灣及旺角的收入來比較中港通和環島盤數。另想回覆DGMan師兄,其實客人各取所需,要時間、定要金錢。要舒服、定要辛苦。如果話貴,黃巴應該最貴添!

引用:
原帖由 傻佬 於 2009-11-16 10:50 AM 發表
師兄...中港通係一間直巴公司....同荃灣線它不過係有派巴士合作做的公司...這條線皇...並不是中港通擁有的.....所以它上市同荃灣線沒有關係的...而荃灣線的正確名稱為(中港直通巴士有限公司)
絛線係就係唔係中港通, 但人地出超過3成車, 有超過3成股份
條線差唔多佢話晒事wor
可況, 賺幾多, 又按出車比例同股份分賬

條線好對業績有直接影響

其實, 你咁講, 環島旺角出車比例超過4成, 股份又係佢佔得多, 多過中旅
點都大約有個數啦

引用:
原帖由 coolwt 於 2009-11-16 11:32 AM 發表
師兄,我估你淨係讖中港通老細啦!我的老死在24小時跨境到做,佢話其實每條跑狗都主力靠商務或返工客,每條跑狗都係好多間公司派車,沒有單一個公司做晒。好似儍佬師兄所講,大家都係派車合作。如果睇上市業績, 根本不可能將荃灣及旺角的收入來比較中港通和環島盤數。另想回覆DGMan師兄,其實客人各取所需,要時間、定要金錢。要舒服、定要辛苦。如果話貴,黃巴應該最貴添!
你老死係跨境快線到做, 大約都知客流方向出車比例同分幾多錢啦
平日觀塘朝早南下同北上係比較平均, 所以, 成條線少車吉上
佐敦朝早就好多吉車由佐敦上皇崗, 某程度講, 商務比例會細好多

係就係主力靠"商務或返工客"(當然, 我旅客的意思, 係指自己比車錢), 但係. 唔同線, 乘客模式係有分別, 亦都影響有無肉食

伸延閱讀
 18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。