今日中文小組討論有感

今日中文小組討論有感 E-mail 此主題給朋友

今日學校中文堂有小組討論, 個題目系"你覺得香港是不是一個適合安居樂業的地方"之後我就同其如5個同學去做呢個題目啦!
話說呢一次討論, 我同兩位好朋友一起做, 好興奮!
我嘅朋友A嘅觀點系同我一樣系"不同意", 而朋友B就"同意"
開始講個陣, 朋友B就語誤論次講左啲同題目無關嘅嘢,
好像"上海A股" "有錢使得鬼推磨" "大富翁"
到我講個陣時, 我就話朋友B 講啲嘢同題目好像不是太有關係,
之後其他同學都話同意我話朋友B 講啲嘢唔關事
到朋友A講 朋友A同我一樣系一個足球迷
朋友A 話雖然香港系各個項目到好有優勢, 不過體育娛樂方面就要改善啦
當佢提到星期六香港場波, 話可以令人更團結, 朋友B 二話不說大叫"我極度唔同意你嘅講法!!!"
全場O嘴
之後朋友B就話足球不可以令人更團結, 足球系一種灑氣嘅運動
佢話大富翁就唔同, 香港之前有一個世界冠軍, 呢啲先可以令香港人團結
全場第2次O嘴
之後個啲唔講啦..........
個討論完左之後, 老師總結各同學嘅表現
10最高朋友A最高8分
我同其他4個同學7分
而朋友B 就得5分
老師話佢語誤論次, 啲內容太功利所以得5分

放學之後, 佢好唔ger咁同我講, 話佢講啲嘢無人識欣賞
我無贏到佢, 佢遲早會贏返我,

我嘅感覺系佢的確系語誤論次. 佢去邊度, 同邊個老師做呢個小組討論, 都系唔會高分.

大家覺得點
  可能我系第一次寫咁長嘅嘢, 大家可能無系好明, 我要講個sorry!

如果我係你個miss我唔會比fd b合格囉
上海A股" "有錢使得鬼推磨" "大富翁"
好多地方都無上海A股,唔通佢地就唔可以安居樂業
大富翁係無可能凝聚到人民,因為只係摘骰 靠運氣
但足球就要付出汗水 努力
不過 我覺得你要救下fd b 佢真係太功利
而佢咁樣得到ge只會係金錢上ge快樂 而唔係真正ge快樂
btw你 form 幾?

朋友B居然話足球不可以令人更團結, 足球系一種灑氣嘅運動
唔怪得之佢得咁低分啦!!!~~~
星期六果場波..我都有去大球場睇...我見到香港人真係團結左lo...一齊為香港打氣..當街上面d電視直播呢場波既時候..成班人圍住喺到睇(有相)..我見到都真係好感動...

引用:
原帖由 lssa2 於 2009-12-15 08:35 PM 發表
如果我係你個miss我唔會比fd b合格囉
上海A股" "有錢使得鬼推磨" "大富翁"
好多地方都無上海A股,唔通佢地就唔可以安居樂業
大富翁係無可能凝聚到人民,因為只係摘骰 靠運氣
但足球就要付出汗水 努力
不過 我覺 ...
我都幾同意ching 你嘅講法!
連老師同大部份都話佢功利, 點到佢唔應吖

P.S.: 我而家F.4

引用:
原帖由 tomtom609 於 2009-12-15 08:46 PM 發表
朋友B居然話足球不可以令人更團結, 足球系一種灑氣嘅運動
唔怪得之佢得咁低分啦!!!~~~
星期六果場波..我都有去大球場睇...我見到香港人真係團結左lo...一齊為香港打氣..當街上面d電視直播呢場 ...
我都有睇, 贏左之後大家都講呢場波, 發現香港人真係團結左.
我系街吃飯個陣見到歐沖射12碼唔掂, 全餐廳"唉呀!!差的呀"

回覆 5# 的帖子

好彩葉鴻輝之後撲到一個..令港隊挽回番信心..

引用:
原帖由 hongkonglala 於 2009-12-15 09:04 PM 發表
我覺得你個先生都幾好人~
照計應該肥緊 3分都比多

我老師真系好好人架

引用:
原帖由 tomtom609 於 2009-12-15 09:05 PM 發表
全場又叫!!!
啲人同我一樣好興奮

引用:
原帖由 tomtom609 於 2009-12-15 09:05 PM 發表
葉鴻輝先係凝聚香港ge英雄

坦白講你位朋友A講果場波令人團結,其實都已經少少離題了
因為題目唔係港人要團結,而且佢是不同意的立場,團不團結又和不合適安居樂業有何關係
你位朋友B更離譜,A離題佢就順住佢去離題,講第二樣可能令人團結的東西又和合適安居樂業有咩關係
這題目只要集中討論"安居"和"樂業"這兩點,不過從上文內容就完全唔見有相關內容,可能樓主冇寫吧

引用:
原帖由 RKING 於 2009-12-15 07:44 PM 發表
今日學校中文堂有小組討論, 個題目系"你覺得香港是不是一個適合安居樂業的地方"之後我就同其如5個同學去做呢個題目啦!
話說呢一次討論, 我同兩位好朋友一起做, 好興奮!
我嘅朋友A嘅觀點系同我一樣系"不 ...
可能我系第一次寫咁嘅嘢

長?

引用:
原帖由 97513918 於 2009-12-16 12:39 AM 發表
坦白講你位朋友A講果場波令人團結,其實都已經少少離題了
因為題目唔係港人要團結,而且佢是不同意的立場,團不團結又和不合適安居樂業有何關係
你位朋友B更離譜,A離題佢就順住佢去離題,講第二樣可能令人團結的東西又 ...
其實我只系想寫朋友B 啲離題嘢
個討論太長, 無可能寫得灑

我覺得個老師肯俾5分你朋友都已經算係偷笑
出到去會考 考說話 唔拎個U都好難

just dont give him a Sh....

正係話足球係一項唔可以令人民團結既運動已經大錯特錯啦!!!!!!!!
仲話灑氣!!我係老師我實比佢唔合格囉
你叫佢睇下香港場波幾多人入場一齊支持港隊就知啦
旺角街頭仲聚集左好多人一齊睇波打氣
同埋足球發展有助經濟增長tim架
世界盃會增加果個國家既旅遊業 仲有其他好多野
又或者果個地方有隊多fans既豪門球隊都會有幫助
唔好講咁遠 正係睇下歐聯決賽 big 4大戰果d都多左好多人出街睇波同消費啦..

但其實題目講緊安居樂業 點解會拉到呢度

伸延閱讀
 16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。