[必看] 好Grade Course推介~!!!

[必看] 好Grade Course推介~!!! E-mail 此主題給朋友

小弟下個sem要揀一個GEE Business and Management elective 同 free elective 的course讀,

請問各位師兄師姐有咩好推介?較輕鬆,又幾好grade

p.s. 小弟上個sem揀左個關於econ的sosc讀,結果比人屈曬機...(中學未讀過econ...)

有d course靜系做project,唔駛考試,呢d course會唔會輕鬆d?

你又唔你啲強項、弱項,你叫人點推介呀。

其實我本身系個Maths人...沒乜強項,弱點系討厭背~

你上個 sem 係咪 reg SOSC144?
講真1句,唔爛 ga wor.... 我個 grade 都 ok 丫....

仲有, SBM GEE... 盡量唔好揀 FINA/MARK/ACCT... 爛grade 的..
有個 fd 讀左 FINA110, above mean = C+... 爛左..

我岩岩睇過吓,下個 sem 好似無乜嘢岩你讀。
唔鐘意背就唔好 take mgmt / mark,因為呢兩科都要狂背,係逐版逐版背。

下個 sem 既 econ110 係 bba yr 1 既 core course,免得過唔好同人哋對撼。

你可唔可以下個 fall sem take fina132 呀,呢科個 tp wong 出名係 fina grade 神,啲嘢都算岩 math 人讀,
問題係你可能覺得啲嘢淺得濟,因為 tp wong 實在太好人,整到啲嘢好淺。
引用:
原帖由 ☆☆Nelson☆☆ 於 2010-1-8 08:48 PM 發表
其實我本身系個Maths人...沒乜強項,弱點系討厭背~

引用:
原帖由 Stella_Pong 於 2010-1-8 11:56 PM 發表
唔鐘意背就唔好 take mgmt / mark,因為呢兩科都要狂背,係逐版逐版背。

下個 sem 既 econ110 係 bba yr 1 既 core course,免得 ...
bba人唔係take econ 111 咩? 我想take econ110
請問
KIM, Kyungmin
TANAKA, Migiwa

who are better grade?? thz

引用:
原帖由 Sajid 於 2010-1-8 09:35 PM 發表
你上個 sem 係咪 reg SOSC144?
講真1句,唔爛 ga wor.... 我個 grade 都 ok 丫....

仲有, SBM GEE... 盡量唔好揀 FINA/MARK/ACCT... 爛grade 的..
有個 fd 讀左 FINA110, above mean = C+... 爛左..
我個Grade好爛啊...都沒乜點上過佢堂(唔超過5堂),次次上堂都系抄notes,悶死
好多野背,好討厭xd~!

引用:
原帖由 Stella_Pong 於 2010-1-8 11:56 PM 發表

下個 sem 既 econ110 係 bba yr 1 既 core course,免得 ...
要等下個fall sem...

引用:
原帖由 -轟天炮- 於 2010-1-9 01:55 PM 發表

bba人唔係take econ 111 咩? 我想take econ110
請問

ECON 191 FOR AL 拎A/B既同學
ECON 111 FOR AL ECON C/D/E既同學
ECON 110 FOR 冇讀AL ECON 既同學

唔知我有無記錯,spring sem 既 econ110 好似剩係俾 bba 人讀嚟 fulfil core course requirement,其他人係唔俾讀既。
就算佢俾你讀,我都係覺得你不如 fall sem 先讀。
還掂個 prof 又係咁俾 grade,仲咩要同讀書能力強過你既人對撼啫。
引用:
原帖由 -轟天炮- 於 2010-1-9 01:55 PM 發表

請問

引用:
原帖由 Stella_Pong 於 2010-1-10 12:05 AM 發表
唔知我有無記錯,spring sem 既 econ110 好似剩係俾 bba 人讀嚟 fulfil core course requirement,其他人係唔俾讀既。
還掂個 prof 又 ...
大大說得有道理

想讀is嗎?
唔讀都可以acceptable grade

引用:
原帖由 tommytan 於 2010-1-10 12:50 PM 發表
想讀is嗎?
唔讀都可以acceptable grade
ISOM 101.....雖然讀既野好GENERAL
同IS關係不大
不過講GRADE真係好好

咁聽過isom真系幾底讀,不過佢其實系教d咩ga?

我可能留翻yr2先讀wor,因為yr1 weight 0.5,唔太化算

btw,有沒人讀過phy002?

引用:
原帖由 Stella_Pong 於 2010-1-10 12:05 AM 發表
還掂個 prof 又 ...
bba ge人讀書能力強d?

伸延閱讀
 37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。