[綜合資訊] 婚禮所有既洗價(可作參考)

婚禮所有既洗價(可作參考) E-mail 此主題給朋友

31/12我同BB豬終於可以執子之手與子偕老
可以做個總結出黎比大家參考1下=D

禮金  $38888
過大禮用品  $3888
全部都用利是代替
婚紗攝影  $1500
因為有朋友係做專門幫人影婚紗相&化妝
所以收友情價影相$1000,化妝$500
而男朋友自己有車連的士錢都慳埋
油畫  $80
出去打過價1張油畫連架最平都要$1500仲要係用電腦整出黎唔係真係油畫!
所以曬左風BOARD出黎貪佢企得穩再自己痴條毛毛上去!望落都好靚
婚禮攝影  $2200
朋友介紹下搵左個又係收友情價既專業攝影,佢真係好PRO!!
婚紗2套(1套擺酒用1套婚紗相)  $3568
係金都1樓度租,我知道哩個價錢租2套婚紗係貴D..
不過行哂中環,尖咀都搵唔到合心水既婚紗..人1世物1世
婚紗相KEEP 1世,而且當晚著既衫靚既個人都開心D!!所以我覺得物超所值!!   
褂  $388
試過D好多好多金銀線既褂著到個人好老,所以就租左套好少金銀線;平靚正!
所以唔好以為多金銀線就1定係著得個人靚,要揀套岩自己既!   
晚裝(2套晚裝+1套奶奶衫) $1280
酒樓比既優惠,初時都以為平野冇好野!點知D衫1著上身就好靚
影相比化妝睇件衫時仲話我D衫好肉酸-_-到擺酒個晚佢都讚真係好睇!!   
禮服(自己出去訂造)  $2460
連哂腰封,背心,整哂燕尾!去D洋服度身訂造,佢地好執著每1分每1吋!
個袖長少少都堅持幫你改!!又係物超所值既1間鋪頭!   
花球  $179
自己去太子繽繽度買D絲花返黎自己插自己整,事後先發現原來D絲花買貴左!
襟花  $336
7個姊妹手花,7個兄弟襟花,4個主婚人襟花,1個新郎襟花(鮮花)
全部都係等特價時買!   
帖(200張) $1570
酒樓度送帖要自己比錢印(AROUND $600/200張)
不過我覺得紅底金字有龍鳳既帖先至靚所以轉左D帖   
花車佈置  $138
1個大既連埋4個整係門個度,都係等特價買!
鞋 銀色婚紗鞋$80,褂鞋$40,BB豬既鞋$228
婚紗鞋,褂鞋返大陸買所以先咁平,BB豬對鞋就係旺角荷奶活買,平時出街都著得!   
回禮  $960
回禮禮物用左綿花糖$0.7 1粒,包裝紙$1.8
每份回禮禮物2粒綿花糖,整左300份
花車  $400
男朋友有架錢7是是但但頂住先!我自己覺得車係用黎坐唔係用黎威所以冇咩要求!
入$300油夠我用足成日有凸,另外男朋友既朋友有架6人車就借左黎用比左$100利是
其他姊妹兄弟就打的$100夠哂有凸,撘左4架的士夾埋都係$400
事前我問哂兄弟姊妹介唔介意打的,你開得口問到既人地又點會介意?
事前問定好過到結婚個日叫人打的,人地真係打左個凸出黎!
婚紗相相薄  $300
自己去買本靚靚地專門FOR人地擺婚紗相既相薄$115
去快圖美曬相,再另外自己買D貼紙整相薄!   
場地佈置  $0
因為酒樓個度要扮5星級酒店,所以裝修,接待處既擺設都好靚完全唔洗我操心   
[乳]毛筆X6枝 $83
自己買野返黎整左4枝,另外係深水步條玩具街買左2枝返黎($15 1枝)             
提名冊  $28
開倉時買..所以好平!
玩新郎遊戲物資  $50
買左提子,1張卡紙
酒席上搶答遊戲既禮物 $228
買左9份,1係就$19.9 , 1係就$29.9 1份!
證婚律師  $2300
包埋通知書$305,自己上網搵!MC識攪氣分所以我覺得律師可以唔洗搵D識攪氣分既!   
結婚介指  $5633
係周生生買,1隻白金1隻有石
因為買求婚介指時過左1萬蚊可以做埋VIP,手工有6折!   
餅卡(107張)  $3391
婚紗展時美針做折,平左成千蚊!   
新娘化妝  $1000
因為好朋友係做新娘化妝佢話是但封個利是就OK!
MC $260
因為本身有2位朋友好識講野,收友情價(請食飯+2封利是仔)
紅酒(60枝+10枝XO)  $4000   
酒樓可以包任飲不過飲過好難飲,所以自己出去買連送貨!
酒席(24圍)  AROUND$140000
本身擺23圍都OK,不過老人家話唔可以單數就開多1圍
等黎既人都可以唔洗折散哂攪到同台既人唔識
姊妹利是 $2100
5個姊妹,3個幫手;男家每人比$100,女家姊妹$200,幫手$100
兄弟利是 $1500
5個兄弟女家每人$100,男家$200
酒樓利是 $1000
50封$20
開門利是 $999
事前我已經同姊妹們講定唔好咁狼,而且結婚有好多洗費
所以姊妹們都識DO!
姊妹衫,姊妹化妝  $0
因為係姊妹幫我新娘化妝,我唔想佢淨係掛住化妝連影相既時間都冇
所以如果姊妹要化妝SET頭就自費,1黎化妝可以唔洗咁辛苦要個個都化
2黎又可以慳返D!而姊妹群就唔包,色,款,料我都係比姊妹自己揀.
而我就百無禁己好多傳統既野我都唔CARE,所以我連伴娘伴郎都冇
唔係因為我想慳錢,而係我唔想將同1班朋友突然間台高左某1位將佢升呢
所以我將伴娘做既野(拎遮,JUMP茶)都分哂比姊妹做事後再比利是
雖然男朋友既屋企人都話過我要我搵伴娘,但我同男朋友都覺得冇所謂
所以我地都冇去執著哩D小事亦冇因為咁而嗌交!

人情個度男家還男家女家還女家收,男家17圍收返10萬左右,女家收左4萬左右
(淨係請親戚+好好好熟既朋友,人情冇1封會低過$500)金器收到都有10兩
計計埋埋用左10萬左右(計埋女家酒席既人情),收金器個度都幫補到有凸!總數計哂應該係賺左2萬蚊!
有時係要靠關係靠識做人,你比面人地既同時佢地都會比面你.
籌備婚禮期間我成日同D姊妹出黎食飯唱下K!(當然全部都係AA制架啦!人地都知你攪婚禮洗錢勁邊敢叫你請)
咁做唔單止會同朋友交情好D,佢地都會了解我想要1個咩既婚禮,仲會彈D著數比你!何樂而不為?

厲害~~~~~!!!!!

恭喜哂,祝新婚快樂!!
好詳細,多謝樓主分享

請問介唔介意吓話我聽係邊度擺酒?可否PM我?
Thanks

引用:
原帖由 ekonnie 於 2010-1-8 08:11 PM 發表
厲害~~~~~!!!!!
其實自己行多2間鋪頭多D自己落手落腳做都可以架!
我都係用左3個月時間去攪個婚禮,每個賓客都覺得唔似~

引用:
原帖由 rabbitgirl 於 2010-1-8 08:17 PM 發表
恭喜哂,祝新婚快樂!!
好詳細,多謝樓主分享

請問介唔介意吓話我聽係邊度擺酒?可否PM我?
Thanks
尖東御圓

Thanks for your share

引用:
原帖由 AA0517 於 2010-1-8 08:18 PM 發表

其實自己行多2間鋪頭多D自己落手落腳做都可以架!
我都係用左3個月時間去攪個婚禮,每個賓客都覺得唔似~
唔識整真係冇辦法自己整...仲要冇乜天份...
所以呢d錢我都真係好難慳...

你就好啦, 咁多FD做化妝同攝影, 平喎

引用:
原帖由 ekonnie 於 2010-1-8 08:51 PM 發表

唔識整真係冇辦法自己整...仲要冇乜天份...
所以呢d錢我都真係好難慳...
我都唔識art哩d野,不過你可以請槍問下朋友識唔識
可能我太細個結婚有個好處--朋友都仲讀緊書亦都有唔少係讀art/ive所以幫到手
結婚好多野都唔係我自己落手落腳去整,同朋友多d溝通多d交流有著數佢地實益你!

引用:
原帖由 我的超師男友 於 2010-1-9 10:34 AM 發表
你就好啦, 咁多FD做化妝同攝影, 平喎
如果你自己本身唔識既都可以問下朋友識唔識
我淨係識化妝師,其他都係由化妝師介紹!
其實你只要擺酒個度比個位幫過你既人坐表明唔收人情既大把人幫你賣命
$500/1個,最多都係10個人幫你做野拿埋都係$5000
淨係1個婚紗攝影你都有數圍啦!而且既然做得你朋友你結婚梗係唔想你"sit"
好多都幫哂我比幾千蚊人情所以我咪有數圍囉

引用:
原帖由 AA0517 於 2010-1-9 11:24 AM 發表

如果你自己本身唔識既都可以問下朋友識唔識
我淨係識化妝師,其他都係由化妝師介紹!
其實你只要擺酒個度比個位幫過你既人坐表明唔收人情既大把人幫你賣命
$500/1個,最多都係10個人幫你做野拿埋都係$ ...
我有D朋友係影相既, 但佢地未影過結婚個D,,
我怕無經驗唔敢叫呢
化妝識SET埋頭咪勁囉, 化妝個D好多都OK既,
但SET頭真係有D難度

引用:
原帖由 我的超師男友 於 2010-1-9 11:48 AM 發表

我有D朋友係影相既, 但佢地未影過結婚個D,,
我怕無經驗唔敢叫呢
化妝識SET埋頭咪勁囉, 化妝個D好多都OK既,
但SET頭真係有D難度
佢地冇經驗既可以叫佢地黎影架都!
我都係搵左2個冇經驗,1個有D經驗既好朋友幫我做SNAP SHOT
每人封返$200/$100仲平過你出街搵個PRO既返黎.
3個SNAP SHOT唔會影同1個景都冇1張靚掛?
就算你出去搵多個SNAP SHOT返黎都冇所謂,多個人幫你影相洗多1,2百/請食飯又有咩所謂?
人地幫你影足10幾個鐘相比$200利是除返開廿蚊都唔夠!而主影就1定1定要搵個PRO既!
因為你要比返D親戚仲要得1個人做,所以1定1定唔可以馬虎!
衰在我未收到結婚當日既事,如果唔係可以PM介紹比你嘛!
至於化妝..我個好朋友係特登出去學!而且佢好細心幫我試頭試左好多次
由我唔鍾意幫我試到鍾意為止!所以1定1定要同化妝師交流下
等佢知道你鍾意D乜野,佢先可以整到你鍾意既野比你!
同埋要睇下自己執著既係D咩咪可以洗多D
冇咁執著既咪洗少D囉!將洗少左既錢就拎黎洗係D自己執著既項目.
結婚既主角係你同另1半,只要你地2個唔介意唔執著某D地方就唔需要理會!
我連伴娘都冇 你就明白我有幾咁百無禁己

"自己去買本靚靚地專門FOR人地擺婚紗相既相薄$115"
請問係邊度有得買呀??

引用:
原帖由 inty001 於 2010-1-9 12:20 PM 發表
"自己去買本靚靚地專門FOR人地擺婚紗相既相薄$115"
請問係邊度有得買呀??
旺角中南
有平有貴,貴既當然係個封面靚D
不過唔好唔記得擺婚紗相既係內頁唔係封面
所以是但買1本自己再買D靚既貼紙已經OK!
下面張圖就係我既相薄~

引用:
原帖由 AA0517 於 2010-1-9 12:05 PM 發表

佢地冇經驗既可以叫佢地黎影架都!
我都係搵左2個冇經驗,1個有D經驗既好朋友幫我做SNAP SHOT
每人封返$200/$100仲平過你出街搵個PRO既返黎.
3個SNAP SHOT唔會影同1個景都冇1張靚掛?
就算你出去搵多個SNAP SHO ...
你幾時收到相呀, 想知你揀左邊間PRO既攝影呀~
不過如果叫FD幫手, 我都知利市一定要既, 但比1~2百蚊佢地會唔會覺得少呀
如果比5百~1千又好似同出面攝影公司加多個人差唔多價....
都幾頭痛呢!!

你本相薄係咪可以搣開黎貼相個雙黎架

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。