寫CV/resume email係咪要好有技巧? 睇睇呢份email sample點~

寫CV/resume email係咪要好有技巧? 睇睇呢份email sample點~ E-mail 此主題給朋友

呢份網上搵的:
引用:
To >>>><<<< LTD:

Dear Sir/Madam,

Thank you for reading my email.

I am a current graduate of >>>><<<> University in 200X.

With reference to your advertisement in the >>>><<<<, I am writing to apply for the position of >>>><<<<.

Right here below is my resume, please take a look:

Background:

Name: >>>><<<<
Telephone: >>>><<<<
Email: >>>><<<<
Date available: Immediate

Education: (table form)

Date          College                                        Certification

9/0x-8/0x     >>>><<<< University
                (Department of >>>><<<<)          Bachelor in >>>><<<<

9/0x-8/0x     >>>><<<< College                    HD/Asso Degree in >>>><<<<

9/9x-8/0x     >>>><<<< Secondary School     F.1 – F.7

Hong Kong Advanced Level Examination (200x):
Chinese Language and Culture (x), Use of English (x)..........

Hong Kong Certificate of Education Examination (200x):
Chinese Language (x), English Language (x), Mathematics (x),............

Working Experience: (table form)

Date     Company Name      Position

x-x/0x   >>>><<<< Ltd.     Part Time Clerk

Duty:.........

x-x/0x   >>>><<<< Ltd.     Part Time Clerk

x-x/0x   >>>><<<< Ltd.     Part Time Warehouse Worker

Language: Cantonese, English and Putonghua

PC Skills: MS Office, English & Chinese words typing, ...........

I do sincerely appeal for a meeting if possible, thank you.

Best Regards,
>>>>><<<<
(Tel: >>>>><<<<)
我得part time 經驗, 寫CV係咪淨係寫學歷+工作經驗就OK?
用table form 好D定用list form 好D?
請指教一下~

太太太簡單啦..

用table 比較好

resume同cover letter 分開寫,resume用word 儲蓄

寫hobby

寫expected salary,好多工都要,it depends

Language:方面可以加強,,,例如係writing係excellent,,speaking係good 之類啦

總之d內容整rich d,,明明都係講梗o個樣野...都寫多幾..
因為你本身太少野睇啦..

如果冇咩工作exp. 寫o下你讀過d咩課外課程,有咩課外活動,義工等等

你個COVER LETTER起碼要半版至一版啦,你得果幾行

1. cover letter同resume要分開做兩樣野,cover letter亦太短
2. opening唔得,人地要睇到第三句先知你想點
3. 個tone唔係商業書信
4. 有明顯既文法錯誤

建議你睇多d求職信同履歷表既sample

引用:
原帖由 SWEETDIMSUM 於 2010-1-20 10:42 PM 發表
太太太簡單啦..

用table 比較好

resume同cover letter 分開寫,resume用word 儲蓄

寫hobby

寫expected salary,好多工都要,it depends

Language:方面可以加強,,,例如係writing係excellent,,speaking係 ...
expected salary勞工處搵嘅都要?
我嘅hobby完全係D濕碎嘢, 不提也罷....
課外課程同課外活動完全無......
Language如果寫"excellent"好hard sell自己, 寫"fair"又好似無乜自信, 不如interview先show off啦~

引用:
原帖由 Erikson338 於 2010-1-20 11:50 PM 發表
1. cover letter同resume要分開做兩樣野,cover letter亦太短
4. 有明顯既文法錯誤

呢份係resume嘅email, 唔係cover letter...

引用:
原帖由 Erikson338 於 2010-1-20 11:50 PM 發表
4. 有明顯既文法錯誤

呢份我都係抄網上sample....
邊度有有明顯既文法錯誤?

引用:
原帖由 HWH8 於 2010-1-20 11:54 PM 發表

呢份係resume嘅email, 唔係cover letter...
其實你知唔知咩係RESUME同COVER LETTER   EMAIL點會直接寫個RESUME上去

引用:
原帖由 ophidian409 於 2010-1-21 12:29 AM 發表

其實你知唔知咩係RESUME同COVER LETTER   EMAIL點會直接寫個RESUME上去
RESUME=個人履歷表
COVER LETTER=求職信(=吹水信)
啱唔啱?

我有attach個RESUME嘅WORD file 上去個email的~

引用:
原帖由 HWH8 於 2010-1-21 12:40 AM 發表

RESUME=個人履歷表
COVER LETTER=求職信(=吹水信)
啱唔啱?

我有attach個RESUME嘅WORD file 上去個email的~
EMAIL只係寫COVER LETTER, 正路ATTACHMENT只係CV,不過我習慣CV加埋COVER LETTER同一個FILE,唔需要將CV寫埋落EMAIL度  

回覆 10# 的帖子

咁求職係咪一定要寫COVER LETTER先? 我份份工性質都唔同, 無可能逐個寫....
email表面寫個resume方便人哋睇, 再加一個WORD file方便人哋print, 咁有無問題?
我淨係想知有咩文法錯誤....

引用:
原帖由 HWH8 於 2010-1-21 01:28 AM 發表
咁求職係咪一定要寫COVER LETTER先? 我份份工性質都唔同, 無可能逐個寫....
email表面寫個resume方便人哋睇, 再加一個WORD file方便人哋print, 咁有無問題?
我淨係想知有咩文法 ...
跟你自己既方法做, 其他b/s講既野唔係個個啱用, 亦唔係真理,
而你亦唔係好信佢地講既野, 咁就跟返你自己個套!!

引用:
原帖由 小馬2 於 2010-1-21 01:51 AM 發表

跟你自己既方法做, 其他b/s講既野唔係個個啱用, 亦唔係真理,
而你亦唔係好信佢地講既野, 咁就跟返你自己個套!!
唔可以咁講,
我主要都係想知個resume或者個email有咩可以改~

引用:
原帖由 HWH8 於 2010-1-21 01:28 AM 發表
我淨係想知有咩文法 ...
正路黎講份份工唔同就要份份COVER LETTER都唔同
邊有人EMAIL寫CV架,FORMATTING都難啦
文法邊有錯呀,至少我睇唔到

引用:
原帖由 ophidian409 於 2010-1-21 01:56 AM 發表

正路黎講份份工唔同就要份份COVER LETTER都唔同
邊有人EMAIL寫CV架,FORMATTING都難啦
文法邊有錯呀,至少我睇唔到
方便人哋睇先姐, 一開email就睇到你D資料......

其實Hr日日收咁多email, 係咪個個都咁得閒睇你份cover letter??

伸延閱讀
 70 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。