回到首頁
興趣交流
巴士討論

[巴士討論] 798

引用:
原帖由 ansontck 於 2010-1-30 12:46 AM 發表

坦白講
繁時廿分一班
就算非繁廿分一班
我自己
296A轉89系...兩條線又快又密又抵
都比搭798為好
錯ar!X!798快過轉車n倍 la!一程訓覺好過慢慢坐89系la!89系仲要塞在KT道!去左好多time了

引用:
原帖由 timimg 於 2010-1-30 12:51 AM 發表

有D je!98C在美孚轉大西北線比用98A BBI耐/貴!but 達到點到點服務,路路通就掂la!

ps:有D BBI真多餘lor!eg:藍田>SSP 坐15>6C.6F!已有方便MTR或者落KT坐紅Van都得la!
                                  SSP>順利 ...
咁樣只不過係路線選擇嘅問題喎

同埋
你趕時間咪唔用囉
不過BBI可以吸多班客返嚟
你唔用亦唔係無人用

一路好走

引用:
原帖由 ansontck 於 2010-1-30 12:30 AM 發表
條線收10蚊
經火炭禾輋就走人
講真客仔唔太多
唔入沙市始終係差少少

條線聽講有BBI 同682
斷估無人入TKO咁傻傻到682轉798掛
又如何!乜叫走人!去沙市係必須ge!去禾輋/火炭都一定必ge!798到禾輋門口la!不通89 ar,89又不到禾輋!坐798吧la!MTR又不到!!!

火炭喇喎!798到火炭週邊la!去穗禾,798>80M/81K la!MTR都不到wo!

682>798都不怕ar,仍有BBI

引用:
原帖由 ansontck 於 2010-1-30 12:46 AM 發表

坦白講
繁時廿分一班
就算非繁廿分一班
我自己
296A轉89系...兩條線又快又密又抵
都比搭798為好
廿分一班真係送客俾返村巴

引用:
原帖由 1318 於 2010-1-30 12:57 AM 發表

咁樣只不過係路線選擇嘅問題喎

同埋
你趕時間咪唔用囉
不過BBI可以吸多班客返嚟
你唔用亦唔係無人用
But TKO>新界西:98C>60X,63X,68X,67X....和98A>259D,258D,62X一都係順路je

but!果D BBI經埋塌樓案發現場!即係15>6C!不順 lor!

呢條線只係現時發展計劃中建議既其中一條..
最終開唔開得成都係一個問題..
唔應該強行說服其他人呢條線有幾好...

九巴既BBI覆蓋左多達地方..而且轉車可能比一程(798)過仲快
仲會更便宜..
二十/三十分鐘一班
時間係好等d..
但係呢條建議新巴開既路線..前景是否真的好
都是未知知數

引用:
原帖由 Snoopy@S3BL 於 2010-1-30 01:01 AM 發表

廿分一班真係送客俾返村巴
就係this問題lor!!但都要預時間ga!

798有無話幾時開?

引用:
原帖由 Lemon891025 於 2010-1-30 01:08 AM 發表
呢條線只係現時發展計劃中建議既其中一條..
最終開唔開得成都係一個問題..
唔應該強行說服其他人呢條線有幾好...

九巴既BBI覆蓋左多達地方..而且轉車可能比一程(798)過仲快
仲會更便宜..
二十/三十分鐘一班
...
其實可能798不去將南!坑口北<->火炭山尾!會5會好D呢?

引用:
原帖由 deardaniel123 於 2010-1-30 01:10 AM 發表
798有無話幾時開?
7月lor!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 wongwwcy 於 2010-1-30 01:18 AM 發表
我覺得798到沙田市中心之後經美林去大圍站會好d囉,至少食多左美林和大圍客,如果到火炭,因為只是工廠區,可能大部份時間由火炭到市中心都只是吉車.....
此外,如果運吉可以強制要求日日退步巴士公司將大老山的轉乘優惠 ...
不如開多條線好過!!!!!

引用:
原帖由 timimg 於 2010-1-30 12:54 AM 發表

錯ar!X!798快過轉車n倍 la!一程訓覺好過慢慢坐89系la!89系仲要塞在KT道!去左好多time了
除左沙市同火炭,都是要轉車
快N倍? 796C快296C幾多個N?

引用:
原帖由 wongwwcy 於 2010-1-30 01:18 AM 發表
我覺得798到沙田市中心之後經美林去大圍站會好d囉,至少食多左美林和大圍客,如果到火炭,因為只是工廠區,可能大部份時間由火炭到市中心都只是吉車.....
此外,如果運吉可以強制要求日日退步巴士公司將大老山的轉乘優惠 ...
人地PLAN左條298R就係去大圍
幾年前就入紙申請
唔批之餘仲俾條線第二個做
想玩轉乘?
你俾返條線人地做咪肯玩lor

引用:
原帖由 timimg 於 2010-1-30 12:59 AM 發表

又如何!乜叫走人!去沙市係必須ge!去禾輋/火炭都一定必ge!798到禾輋門口la!不通89 ar,89又不到禾輋!坐798吧la!MTR又不到!!!

火炭喇喎!798到火炭週邊la!去穗禾,798>80M/81K la!MTR都不到wo!

682>798都不怕ar ...
798不停禾輋

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。