註冊 登錄
用戶名 密碼

29 12
發新話題發佈投票

撞爛牆角, 自己補牆...

撞爛牆角, 自己補牆... E-mail 此主題給朋友

剛收傢俬, 撞爛牆角, 灰都爆晒, 跌晒落地...
有乳膠漆, 亦有工具, 想補底灰, 唔知成份...

印象記得, 英泥菜膠, 沙同福粉, 仲有石膏...

唔識點溝, 在此求教...

早幾日CF補過, 佢地補牆, 通常用白英泥 + 膠水(貼牆紙果種),
佢地唔用福粉,菜膠, 因膠水比較易乾, 可快D上油
份量就唔知啦, 不過見到大約4份英泥, 1.5份膠水左右

Thanks C兄!

頭先去買工具(剷批, 砂紙, 排掃...), 發現原來有平底漿賣...

而問老闆佢話如果唔大範圍可以用平底漿, 如果大少少就要用英泥加水...
再大少少就要英泥加菜膠之類好多野...
不過佢就唔知份量...

見到人自己玩, 好正!
http://www.npc.edu.hk/staff/~ngtungying/homediy/homediy_001.htm

引用:
原帖由 michristian 於 2010-2-3 01:51 PM 發表
Thanks C兄!

頭先去買工具(剷批, 砂紙, 排掃...), 發現原來有平底漿賣...

而問老闆佢話如果唔大範圍可以用平底漿, 如果大少少就要用英泥加水...
再大少少就要英泥加菜膠之類好多野...
不過佢就唔知份量...
...
Good! 等我都去學下野先 !

講開呢樣野, 如果做屋企部份地方既裝修
但係鑽牆鑽穿牆常唔常見
通常又會點樣去搞, 賠償定係點

引用:
原帖由 Liar_p 於 2010-2-3 04:51 PM 發表
講開呢樣野, 如果做屋企部份地方既裝修
但係鑽牆鑽穿牆常唔常見
通常又會點樣去搞, 賠償定係點
賠返修補費啦, 無理由做整爛人地野仲要人地出錢修補!!!

是否新裝修,如果係打電話給師傅,叫他幫手通常都沒問題錢,好過自已做

有現成的賣!
好平姐!

香港比澳門更特有的特區:
港產大陸b
丁權
綜緩

引用:
原帖由 陳百強 於 2010-2-3 06:02 PM 發表
是否新裝修,如果係打電話給師傅,叫他幫手通常都沒問題錢,好過自已做
我想自己做, 唔掂再叫CF來教...

因為學到的話, 以後牆身再有乜事就有用...

這是我的DIY實戰經驗 : 清掃出鬆的牆灰, 買"牆之寶"之類現成灰去補(幾元一包), 乾後揾件小方形物包沙綫(#120)省平,  最好跟住油水司拿(十元八塊)去封底, 然後用預留嘅油漆跟番之前掃油方向上油.

引用:
原帖由 planner2003 於 2010-2-4 11:30 AM 發表
這是我的DIY實戰經驗 : 清掃出鬆的牆灰, 買"牆之寶"之類現成灰去補(幾元一包), 乾後揾件小方形物包沙綫(#120)省平,  最好跟住油水司拿(十元八塊)去封底, 然後用預留嘅油漆跟番之前掃油方向上油.
多謝C兄!!!
  • 想問咁既天氣, 補好之後要等幾多日先好去用砂磗省平?
  • 點解我師傅之前補牆唔見佢有用油水司拿, 封底同唔封有乜分別?
  • 油漆要油幾多層? 每油一層要隔幾耐?

唔好客氣, 自己DIY做過幾次, 將經驗分享係好事:
1. 補完後, 明顯會睇到有濕影係表面, 唔好用風扇吹乾, 因為只快速乾表面, 日後容易有裂痕. 穩陣嘅隔一晚都可以啦, 留意仲有冇濕影.
2. 油水司拿係較好嘅step, a. 封鎖空氣及水份入牆, 令批蘯更結實及耐用 . b. 當底漆用, 水司拿乾後會令牆面更加平滑, 上油漆會更覩滑. 你CF唔用係省工夫, 靠油漆本身(例如乳膠漆)嘅膠質及光靚特性去交功貨.
3. 一般要油2-3層, 重點係要溝番正確濃度, 睇番個說明. 隔幾耐 ? 油漆好快乾, 你有時間就隔半粒或一粒鐘掃一次, 已經好穩陣.
引用:
原帖由 michristian 於 2010-2-4 12:01 PM 發表

多謝C兄!!!
想問咁既天氣, 補好之後要等幾多日先好去用砂磗省平?點解我師傅之前補牆唔見佢有用油水司拿, 封底同唔封有乜分別?油漆要油幾多層? 每油一層要隔幾耐?

引用:
原帖由 planner2003 於 2010-2-4 02:20 PM 發表
唔好客氣, 自己DIY做過幾次, 將經驗分享係好事:
1. 補完後, 明顯會睇到有濕影係表面, 唔好用風扇吹乾, 因為只快速乾表面, 日後容易有裂痕. 穩陣嘅隔一晚都可以啦, 留意仲有冇濕影.
2. 油水司拿係較好嘅 ...
四個字:

獲|益|良|多

尋晚上第2層灰, 等到明天去打磨再上漆油!!!

附件

2010-2-5 11:42 AM

2010-2-5 11:42 AM

牆之寶唔好用, 用菊花牌平底漿好, 貴10蚊
我diy兩隻都用過, 後悔之前用牆之寶

上完唔使司拿架啦, 司拿係底個浸先用, 油油前個個批灰其作用係批平滑幅牆, 係好溥的, 再少平佢, 省平再上油就得

命好不如心好

伸延閱讀
 29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。