打印

請問狗食左朱古力會點 please help

請問狗食左朱古力會點 please help E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
我隻狗偷食左7粒金砂我而加點做好請help me


實用相關搜尋: Spa

TOP

我記得幾曰內會死
你去google search下
如果真係冇記錯
帶佢去see doctor






實用相關搜尋: Spa google

TOP

http://vorsicht.org.hk/forums/showthread.php?t=5827









TOP

朱古力和提子都是狗狗的毒藥, 如果食既份量多要即刻同佢去睇醫生, 醫生會比藥佢食盡快排出體外, 嚴重要洗胃!!


實用相關搜尋: Spa 醫生
你有你感受!
我有我自由!

TOP

[隱藏]
會好快死, 你快d 帶佢去睇獸醫洗胃


實用相關搜尋: Spa 獸醫

TOP

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

TOP

巧克力中的咖啡鹹(Theobromine)對動物而言是種毒藥,它會使輸送至腦部的血液流量減少,可能會造成心臟病和其他有致命威脅的問題,純度愈高的巧克力所含的咖啡鹹含量愈高,對狗的危險性也愈大。

另外,巧克力中所含的甲基黃漂呤也是可可鹼和咖啡因的主要成份,這正是巧克力危險性的來源。以可可鹼和咖啡因來說,讓狗狗致死最低劑量為100至200mg/kg。因此,一公斤重的狗,只要吃下四分之一夸脫盎斯的烘焙巧克力,就能讓16磅的狗死亡。

食巧克力中毒的狗,在食用之後2到4小時後,會有嘔吐及下痢的現象,狗狗也會顯現出不安何活動增加的狀況,,由於甲基黃漂呤有利尿的作用,所以狗會有頻尿現象,都可做為狗主人研判的指標。嚴重者,會在食用後的12到36小時內死亡,如果狗狗不是一次食用巧克力過量中毒,而是持續幾天食用,則有可能死於心臟衰竭。

當狗主人發現愛犬有這類巧克力中毒跡象時,除了趕緊送醫外,也可自行催吐急救,簡便的催吐方法是灌鹽水。目前因為尚未發現解毒藥物,獸醫師所能採取的急救措施,也只有催吐,洗胃和給予活性炭。

▲致毒量 (小型犬 - 15~20磅/6~9公斤):

牛奶巧克力: 8~12盎司(226g~340g)
黑巧克力: 1盎司(28g)

▲中毒徵狀:

嚴重的流口水、頻尿、瞳孔擴張、心跳快速、嘔吐及腹瀉、極度亢奮、精力旺盛、肌肉顫抖和昏迷。



實用相關搜尋: Spa 獸醫

TOP

咁唔小心
前排我個fd都留低左粒朱古力 被我個細仔發現 自己收埋一邊 岩岩lam 好在我發現得早 佢岩岩開左包裝紙 lam左2野咁… 嚇死我… 真係笑住鬧個fd (但係其實好嬲…唉∼)






TOP

幾年前新年, 有粒朱古力蛋跌左地下
隻狗即飛身會食, 好彩係, 有紙包住
我即係佢個口搶出來



實用相關搜尋: Spa
中國冶金科工集團有限公司主席

TOP

[隱藏]
1粒問題不大,幾粒就唔好係度問,去問獸醫啦


實用相關搜尋: Spa 獸醫
[img]http://i180.photobucket.com/albums/x295/qqballball/4.gif]

宗角佬-西魔道-梁異形-大手板-你幾時俾人炒 ?

TOP

我成日都俾朱古力我隻狗食...不過無乜野,可能佢係唐狗啩..


實用相關搜尋: Spa

TOP

引用:
原帖由 Cinderella@ 於 2010-2-19 01:04 AM 發表
我成日都俾朱古力我隻狗食...不過無乜野,可能佢係唐狗啩..
我都係,
關唔關品種/粗唔粗養事?



實用相關搜尋: Spa

TOP

引用:
原帖由 魅力男 於 2010-2-19 06:49 AM 發表

我都係,
關唔關品種/粗唔粗養事?
應該關粗養事,我隻狗由細食到大.朱古力同蛋糕係佢既至愛tim 呀







TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。