打印

能否香港美國同時註冊結婚嗎?

能否香港美國同時註冊結婚嗎? E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
能否香港美國同時註冊?

我和我現在的太太都係移民左去美國十幾年既香港人.
有美國和香港兩邊護照.


今個月頭, 我和我太太好突然好衝動地在Las Vegas結左婚.
但係我地無俾雙方父母知道.
因為我地知道, 我們兩邊父母都想有一個傳統隆重的婚禮.


事後, 我們告訴他們, 因為物價指數比較低, 我們想回去香港舉行婚禮.
即是話, 我們打算回港, 扮作未結婚, 在我們父母面前從新註冊多一次.


請問法律上, 這樣容許嗎?
咁算唔算重婚呢?


希望有人可以幫到我
謝謝!!!



實用相關搜尋: Spa 結婚 法律 香港

TOP

可以再次舉行婚禮, 擺酒等儀式, 但無須再次註冊.


實用相關搜尋: Spa

TOP

引用:
原帖由 GJ225 於 2010-2-20 05:56 PM 發表
可以再次舉行婚禮, 擺酒等儀式, 但無須再次註冊.
但係如果我們唔係他們面前簽字註冊, 我怕他們會懷疑.
我唔想我們父母知道我們已經註冊左(但未正式行禮)而唔開心.

我們唔介意俾多少少錢, 在香港再註冊多一次.
但我們想知道這是否合法呢?

謝謝你的答覆!






TOP

或者問清楚一點, 你們在les vagas 是行了婚禮, 還是經當地政府認可的註冊結婚?

你個case 同呢單相似, 可以參考一下, 不過入面既法律意見唔知係問過乜水, 堅定流就無人知.

http://news.sina.com/oth/singtao/000-000-000-101/2008-12-23/06483514832.html

[ 本帖最後由 GJ225 於 2010-2-20 06:30 PM 編輯 ]



實用相關搜尋: Spa 結婚 法律

TOP

[隱藏]
引用:
原帖由 GJ225 於 2010-2-20 06:24 PM 發表
或者問清楚一點, 你們在les vagas 是行了婚禮, 還是經當地政府認可的註冊結婚?

你個case 同呢單相似, 可以參考一下, 不過入面既法律意見唔知係問過乜水, 堅定流就無人知.

http://news.sina.com/oth/singtao/00 ...
Thank you! Thank you!
呢個同我個case, 差不多一毛一樣!



實用相關搜尋: Spa 結婚 法律

TOP

As far as I know, if 兩人在 2 個不同地方註冊,都觸犯重婚罪 。  A friend of mine who married immigrated to Canada.  She tried to 申請 her hubby 移民 .  但移民局對入息要求好高 , 跟本無可能成功 , 後來佢老公用旅遊身份 , 之後他們在 Canada 註冊 .  然後再新請居留權 , 結果成功 .  My friend told me that 係犯重婚罪的 even though 係 marry 同一個人 .

如果你想知 , 你可以 search 下website , 有d laywer 免費解答問題 .



實用相關搜尋: Spa 旅遊

TOP

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。

10.0.1.5