香港人想先在香港找到台灣的工作, 然後才去台灣工作定居後結婚......

請問  cloudia22 及 c0ldheart 或其他大大, 請問你們有沒有曾經知道或聽聞....有香港人身在香港而透過台灣的104或1111成功找到台灣的工作呢?

這陣子我每晚都在香港招聘網頁及台灣的104或1111看幾個小時, 又 SEND CV 出去, 但什麼回音都沒有, 是有一點點灰心, 但又不能放棄, 因我真的只有這個方法可試~!   不知道有沒有人曾經成功過呢?

謝謝你們的回覆啊~!  

引用:
原帖由 apple.tea 於 2010-3-19 01:39 PM 發表
請問  cloudia22 及 c0ldheart 或其他大大, 請問你們有沒有曾經知道或聽聞....有香港人身在香港而透過台灣的104或1111成功找到台灣的工作呢?

這陣子我每晚都在香港招聘網頁及台灣的104或1111看幾個小時, 又 SEND  ...
台灣現在的就業市場,以高科技產業比較缺人,其他行業就算你係國立台灣大學最高學府畢業學生都好難搵到工作,投resume到人力銀行石沉大海的比比皆是...
你係香港人冇特別過人專業,基本上,台灣公司點解要非請你不可?仲要幫你辦工作證?
至於香港人係台灣開公司,請人並無考慮香港自己友一家親既理由,所以你想搵呢類公司請你難度一樣高

我既良心建議,如果你同男朋友可以到達談婚論嫁,先唔好考慮經濟問題,先註冊結婚,取得居留權,有台灣新娘既身分,要係台灣工作比較有機會

引用:
原帖由 sclee1209 於 2010-3-19 01:52 PM 發表

台灣現在的就業市場,以高科技產業比較缺人,其他行業就算你係國立台灣大學最高學府畢業學生都好難搵到工作,投resume到人力銀行石沉大海的比比皆是...
你係香港人冇特別過人專業,基本上,台灣公司點解要非請你不可?仲 ...
謝謝你的建議啊, 我都想過以上你所提及過的, 所以也知道找台灣工作是高難度動作~!   至於跟男友結婚, 我們都不是不想, 有時候真是家家有本難諗的經, 說實話.., 我真的不能先結婚, 然後在台灣待在家裡一段時間去慢慢找工作, 因為他現階段的經濟能力真的不能應付, 否則情況看上去, 像是他媽媽養我們, 我們都不想這樣, 他是大兒子, 雖然家裡兩個妹妹已出嫁, 但始終對他來說或對我來說, 這樣都不是太好~.

我真的是很感謝你的善意建議的, 非常感謝你啊~.

引用:
原帖由 apple.tea 於 2010-3-19 02:04 PM 發表

謝謝你的建議啊, 我都想過以上你所提及過的, 所以也知道找台灣工作是高難度動作~!   至於跟男友結婚, 我們都不是不想, 有時候真是家家有本難諗的經, 說實話.., 我真的不能先結婚, 然後在台灣待在家裡一段時間去慢 ...
沒有人叫你結婚待在台灣,結了婚照樣可以係香港做野,只不過你多左一個台灣居留權身分,機會黎既時候咁岩有工作,你有居留證,總比你仍然係香港人身分著數得多

引用:
原帖由 sclee1209 於 2010-3-19 02:11 PM 發表

沒有人叫你結婚待在台灣,結了婚照樣可以係香港做野,只不過你多左一個台灣居留權身分,機會黎既時候咁岩有工作,你有居留證,總比你仍然係香港人身分著數得多
不過結婚后立即分隔兩地,似乎又唔係幾好。不過為左儸個台灣居留權身分,呢個都係冇辦法中的辦法。樓主就當目前生活方式冇變,只係身份改變啦。
其實有冇考慮自己做小生意,例如網拍之類呢?

引用:
原帖由 apple.tea 於 2010-3-19 01:39 PM 發表

這陣子我每晚都在香港招聘網頁及台灣的104或1111看幾個小時, 又 SEND  ...
老實講
我識既朋友當中都係嫁左過去先搵工既
暫時未有朋友試過係香港搵到台灣既工而又唔係專業人士

唔係想潑你冷水
呢個Post 2號出到宜家先2個幾禮拜
你岩岩開始搵冇耐就有D灰心
咁快就有D灰心你就真係唔洗搵.....

今日岩岩有新聞出黎
台灣既失業率仲嚴重過香港
http://tw.news.yahoo.com/article/url/d/a/100319/78/22bk6.html
就算只計果個5.68%, 都要比香港既4.6%要高
http://hk.news.yahoo.com/article/100318/4/h2y8.html
就唔好講話果5.68%點計出黎既準確性喇

果陣我幫我老婆搵工, 係佢已經有香港身份證,
唔洗搞咩Working VISA既情況下, 都搵左半年先搵到
何況你既情況係你冇台灣身份證, 請你仲要搞一大堆麻煩野?
講真, 俾著你係HR, 份工只係普通既Sec或文員仔
眾多應徵者入面有個香港人, 除左覺得英文會好D之外
又唔了解個人現時係台灣定係香港,
又唔係有特別專長, 台語國語唔知咩程度
作為HR, 點解要捨易取難先?
如果請左你, HR仲有一大堆野要搞
如果你唔係對公司有特別大既好處
HR點解要搵自己黎搞?

sclee師兄講既建議亦係我想講既建議
當然你有你地既考慮
如果一定要搵到工先嫁得去台灣既
你就要有心理準備長期戰鬥
長期戰鬥係講緊幾個月甚至半年以上既時間
而唔係幾個禮拜既時間囉.....

你可能覺得我地潑你冷水
但你要明白
呢個係現實.......
(當然我地亦都希望你幸運可以真係搵到份台灣工既....!)

用狂草寫雲門  用蜂炮築一座城

台北市新旅店名單 [Updated: 7 Sep 2014]

引用:
原帖由 sclee1209 於 2010-3-19 02:11 PM 發表

多口問一句...想拎台灣居留權唔係要坐4年移民監? 其間每年離台不得超過30日?
我岩岩有個朋友嫁左去台灣 聽佢講既...

引用:
原帖由 yuki_0106 於 2010-3-19 02:40 PM 發表
多口問一句...想拎台灣居留權唔係要坐4年移民監? 其間每年離台不得超過30日?
印象中應該係3年唔係4年....
有錯請指正

台北市新旅店名單 [Updated: 7 Sep 2014]

引用:
原帖由 yuki_0106 於 2010-3-19 02:40 PM 發表
印象中應該係3年就拎到國民身份證
唔洗4年....

有錯請指正

引用:
原帖由 c0ldheart 於 2010-3-19 02:50 PM 發表

唔洗4年....

有錯請指正
如果要坐3年監,甘解決唔到樓主問題 bor。。。。。。

引用:
原帖由 voluchan 於 2010-3-19 02:55 PM 發表

如果要坐3年監,甘解決唔到樓主問題 bor。。。。。。
1.樓主先去台灣登記結婚成為台灣人合法配偶

2.返香港繼續工作,騎牛搵馬,一邊係台灣搵工,一邊個香港工作,台灣果邊可以表明係外籍新娘,隨時可以申請合法工作權

3.暫時唔好申請居留證住,因為唔係長期住台灣,等台灣有工作confirm到,馬上去申請居留同工作證,基本上好快出到

理由係,實務上,外籍配偶申請左居留證人又長期唔住台灣,有機會會被移民署cancel你個居留證,會比較麻煩,如果已經係台灣搵到合適工作至再搞居留問題基本上就冇呢個問題

至於可能會問,點解唔等到搵到工作至結婚有咩差別?其實,台灣好多公司對外藉人士移民法居留權唔係太清楚,佢地只要求你能否在台灣合法工作,所以你搵工果時係resume註明身份係"台灣新娘",無非法打工之疑慮,以及公司無需幫你搞工作證咁麻煩

兩者間既得失,樓主自己好好思考,若你堅持用香港人身分繼續搵工,只能祝你好運!

引用:
原帖由 c0ldheart 於 2010-3-19 02:50 PM 發表

唔洗4年....

有錯請指正
冇錯, 係3年。不過又唔係話1日都可以離開台灣既...好似係一年要係台灣住270日。

更快既方法係: 生仔

==== HK Wife in Taiwan ====

引用:
原帖由 c0ldheart 於 2010-3-19 02:34 PM 發表

老實講
我識既朋友當中都係嫁左過去先搵工既
暫時未有朋友試過係香港搵到台灣既工而又唔係專業人士

唔係想潑你冷水
呢個Post 2號出到宜家先2個幾禮拜
你岩岩開始搵冇耐就有D灰心
咁快就有D灰心你就真係 ...
我都同意冷心師兄既睇法...
我係台灣都就黎4年喇, 照我呢幾年來的經驗, 台灣employer大部人分都係比較local,
所謂local者, 佢地唔會考慮咩外地專才..唔會考慮國際性等等問題, 只要個employee 勤力做野, 幫佢賺到錢就得!

樓主你而家既情況係104同1111 send resume, 其實只係一個海中撈月既做法, 我當年亦有咁諗過。
不過真係好難, 除非你係professional, 否則一間公司何苦大費周章請一個外地人呢?
我記得要幫外國人申請working visa, 薪資一個月至少要NTD 40,000, 知唔知呢個價對於一般大學畢業文職人員係好高呢...

我係香港三大畢業的, 我果時係台灣都到第三個月先搵到工,
而果份工當時甚至只係請"工讀生", 但搵唔到工, 都只好做住先,
好彩interview完, 老闆話請我做full-time.
不過我當時既諗法係, 三個月搵唔到工, 就返香港ga la!

樓主你同你男朋友係咪一定會結婚? 唔好怪我潑冷水。
理想同現實係兩回事…
要嘛你就嫁到台灣, 搵工做。我覺得搵得耐唔耐, 都睇你願唔願意放下身段。有時我都諗, 再搵唔到工咪做7-11囉...冇理由連7-11都唔請我掛!?
要嘛你就先係香港工作..到適合既時候再結婚。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2010-3-19 03:24 PM 發表

1.樓主先去台灣登記結婚成為台灣人合法配偶

2.返香港繼續工作,騎牛搵馬,一邊係台灣搵工,一邊個香港工作,台灣果邊可以表明係外籍新娘,隨時可以申請合法工作權

3.暫時唔好申請居留證住,因為唔係長期住台灣,等台 ...
冇錯冇錯, 一般台灣人對外籍新娘工作既合法性都唔清楚, 會將港澳歸為大陸新娘...會認為有居留證都唔可以工作

甚至連警察都唔知呢d規定, 有次遇到個警察仲過要遣返我添呀!

如果係33坪的話,3300萬台幣,即九百多萬港幣,計番平方呎,同太古城差唔多。
話雖如此,大安區都叫做中高產人士居住區,有如跑馬地、九龍塘。OK架。
但願D師兄唔好用港式炒法去狂炒台北樓哦~~~
引用:
原帖由 persevere 於 2010-3-17 11:43 PM 發表

台北市房價:

住宅面積一般要扣掉30%公設 實際面積約70%

這是去年資料 最近已經漲到 60萬/坪 信義區 大安區已經超過100萬/坪

...

掉哪媽!頂硬上!
小狗懶擦鞋!
Fxxk his moms, Hit the Hard!
Little - Dog - Lazy - Brush -Shoes!

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。