屯門去華橋城交通問題

屯門去華橋城交通問題 E-mail 此主題給朋友

係屯門搭乜野車去華橋城好呢?????

我想係深圳灣口岸過關, 我上過網都識搭車,
都係車轉車, 旦係咁樣車程係唔係好耐呢?????

我知好多人都會建議係皇崗過, 再轉J1,
旦係個人黎講(我都知白痴),
總係覺得皇崗條天橋好雜有d驚, 又唔想上上落落,
周圍搵車站播

呢2個方案究竟點好呢????
其實我就想係深圳灣過囉,
因為少人車站又唔多人,
不過男朋友覺得好似轉黎轉去咁,
佢覺得一程車好d

有冇人可以比下意見我呀, thx~~~~~~

引用:
原帖由 矇豬豬 於 2010-3-5 04:31 PM 發表
係屯門搭乜野車去華橋城好呢?????
我想係深圳灣口岸過關, 我上過網都識搭車,
都係車轉車, 旦係咁樣車程係唔係好耐呢?????
我知好多人都會建議係皇崗過, 再轉J1,
旦係個人黎講(我都知白痴),
總係覺得皇崗條 ...
從深圳灣口岸可乘坐機場8線到後海新村站下車,轉乘J1快線直到東部華僑城。或者乘坐機場8線到直升機場站下車,轉乘機場6線到東部華僑城。想慳皮又避開路面塞車嘅,可由深圳灣口岸搭90路巴士到白石洲(¥2)下,轉地鐵到羅湖(¥6),然後喺火車站東廣場搭387路巴士到大梅沙京基喜來登渡假酒店(¥6)落車,行去大侠谷入口。

係華僑城?還是東部華僑城?

引用:
原帖由 wml088 於 2010-3-5 05:38 PM 發表
係華僑城?還是東部華僑城?
看來像是東部華僑城。因為深圳灣有車直達南山區華僑城,不用車轉車。

係呀, 唔好意思, 打得唔清楚, 係去東部華橋城呀

睇黎係屯門去, 都係深圳灣過方便d

HA7874---小巴去上水轉東鐵去羅湖再轉387都OK..

又可以去粉嶺坐過境巴士去沙頭角轉車去, 沙頭角去的士都好平...
主要原因, 盡量大陸少路程, 大陸交通唔信得過...沙頭角過都算近, 大部份時間由香港上.

直接大巴上去到去東部華僑城
睇下報紙有D旅行社有車票套票連入場, 好似800連一晚 hotel, 粉嶺, 沙田, 九龍塘都有得上車,直接大巴上去到去東部華僑城...應該有D唔洗過夜會平D...

引用:
原帖由 highbeam 於 2010-3-6 01:28 AM 發表
HA7874---小巴去上水轉東鐵去羅湖再轉387都OK..

又可以去粉嶺坐過境巴士去沙頭角轉車去, 沙頭角去的士都好平...
主要原因, 盡量大陸少路程, 大陸交通唔信得過...沙頭角過都算近, 大部份時間由香港上.

直接大巴 ...
原來粉嶺有車去沙頭角,咁想問下粉嶺邊到有車搭同幾多錢?? thx

引用:
原帖由 siumanlee 於 2010-3-6 01:05 PM 發表

原來粉嶺有車去沙頭角,咁想問下粉嶺邊到有車搭同幾多錢?? thx
要去市中心問旅行社...佢地有連入場套票

最快就坐
44小巴($13.8)+東鐵羅湖站($18.8)+的士(大約100左右人仔)

引用:
原帖由 siumanlee 於 2010-3-6 01:05 PM 發表
粉嶺聯和墟帝庭軒有永東沙頭角快線(票價$35)和跨境巴士(票價$25)去沙頭角口岸。

而家文錦渡封左關,
原本响上水廣場樓下去文錦渡的旅遊巴改左去沙頭角.
而家响屯門去到上水就可以轉果D車去沙頭角,
唔使去粉嶺再轉.

披荊斬棘的前路,以血鋪成的霸途

引用:
原帖由 highbeam 於 2010-3-6 01:28 AM 發表
直接大巴 ...
其實交通嘅嘢,冇乜話信唔信得過嘅。你唔記得咗2009年農曆年廿八(1月23日落馬洲青山公路大車禍,5名剛由羅湖收工返港嘅工人同的士司機死亡嗰件事啦,佢哋6個人唔係死喺大陸嘅公路上,而係香港啊。

引用:
原帖由 king546 於 2010-3-6 07:32 PM 發表
而家文錦渡封左關,
原本响上水廣場樓下去文錦渡的旅遊巴改左去沙頭角.
而家响屯門去到上水就可以轉果D車去沙頭角,
唔使去粉嶺再轉.
咁架車係咪係返上水廣場樓下到搭???Thx

引用:
原帖由 kevinipyiu 於 2010-3-6 08:34 PM 發表

其實交通嘅嘢,冇乜話信唔信得過嘅。你唔記得咗2009年農曆年廿八(1月23日落馬洲青山公路大車禍,5名剛由羅湖收工返港嘅工人同的士司機死亡嗰件事啦,佢哋6個人唔係死&# ...
唔明.我知落馬洲青山公路單野, 因為之前個晚我都行同一條路.
我好清楚上面交通. 我日日上大陸開車起碼2-3個鐘, 我安裝對講機同其他香港人司機對話/問路況, 如果唔係有原因, 都唔想用錢買部專業對講機. 每日可以無塞車或無事故...或睇唔到事故...叫幸運...

深圳好在好多地方已經有地鐵...年尾仲多......年尾開始唔洗自己開車.

伸延閱讀
 22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。