你地有冇試過食回頭草

你地有冇試過食回頭草 E-mail 此主題給朋友

咩原因令你地返回舊公司呢?

而你地用咩途徑食回頭草呢, 舊公司call你返去做? 你自己直接搵返舊老闊? 搵舊同事幫手? 見舊公司有招聘廣告重新申請一次????? etc

歡迎大家分享一下

hope for the best, prepare for the worst
過去的事情總要過去
唔知前路如何,只係想一切重新開始,雖然好唔捨得但必須勇往直前,無論結果怎樣絕對不能讓自己後悔......
there is no way other than keep walking through....
轉工要有進步, 如果無, 轉來做咩....

有....
舊公司加我人工叫我返去做囉

我覺得食回頭草既人,唔方有料去邊,
雖然可能你會話,有d對老闆、同事及地方有感情,
走係迫於無奈,但小弟最唔喜歡看回頭的

要想成功嗎?
就要肯付出努力、堅持及用心!

長跑最佳個人時間:
Asics Hong Kong 10k 2013年 40:31秒
渣打半馬2014年挑戰組 1小時27分17秒
大鵬馬拉松2014 2小時56分42秒
狄青上

如果舊公司要食回頭草,間公司都有好大問題

就係有都不多

~ 棄掉昨天的煩惱
      享受今天的快樂
         計劃明天的幸福 ~

有!
其實冇乜所謂

辭工果時有交帶,大家開開心心Say Bye!
而你又有價值,舊公司又有唔錯 Offer

春有百花秋有月,
夏有凉風冬有雪,
若無閒事掛心頭,
便是人間好時節!

好後悔

我未食過回頭草
但諗番起新舊公司s, 都有食回頭草既同事存在
其實呢個係好常見

但我覺得呢, 要食番回頭草, 一定要俾人睇到你有進步, 有提升
咁人地先有理由請番你
如果係舊老細主動搵你就更加好啦, 證明你比以前有價值

食回頭草, 待遇一定要比之前好
同埋如果之前走係爛尾既, 咁食回頭草既機會就細好多, 除非係改朝換代左, 或者在位者在計前嫌~

我要
 一步 一步
向上
   爬

引用:
原帖由 艾比耶 於 2010-3-13 12:33 PM 發表
人工高

引用:
原帖由 波波2000 於 2010-3-13 12:36 PM 發表
有....
舊公司加我人工叫我返去做囉
haha....你真係一個人才

hope for the best, prepare for the worst
過去的事情總要過去
唔知前路如何,只係想一切重新開始,雖然好唔捨得但必須勇往直前,無論結果怎樣絕對不能讓自己後悔......
there is no way other than keep walking through....

引用:
原帖由 小市民大理想 於 2010-3-13 05:57 PM 發表
我未食過回頭草
但諗番起新舊公司s, 都有食回頭草既同事存在
其實呢個係好常見

但我覺得呢, 要食番回頭草, 一定要俾人睇到你有進步, 有提升
咁人地先有理由請番你
如果係舊老細主動搵你就更加好啦, 證明你比以 ...
好同意你所講.......
要食番回頭草, 一定要俾人睇到你有進步, 有提升
咁人地先有理由請番你

你唔進步, 憑咩叫人請返你先

過去的事情總要過去

引用:
原帖由 艾比耶 於 2010-3-13 12:33 PM 發表

而你地用咩途徑食回頭草呢, 舊公司call你返去做? 你自己直接搵返舊老闊? 搵舊同事幫手? 見舊公司有招聘廣告重新申請一次????? etc

歡迎大家分享一下
=> 升職兼加人工 45%
     (係舊公司call我返去做)

艾比耶人兄

本人未食回頭草,亦唔建議你食回頭草,除非間公司係自己親戚,好朋友開又唔同,你一返去做等如你係出面NO唔掂,你做落去,老闆會點唸你同俾乜野面色你睇?

老闆大x晒佢心唸唔請你都冇地方請你,你都唔方醒得去邊,工作又比多D,加班又冇錢,唔怕你唔做,老闆到時一定好x串.

真架.現家舊公司請我,我都冇返去做,唔好衰比人睇.

矢吹真豐

伸延閱讀
 23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。