台北去飛牛牧場

台北去飛牛牧場 E-mail 此主題給朋友

有冇人去過飛牛牧場呢? 值唔值得去?

我同個friend打算去 但個到客房已經full 晒
只可以即日來回台北

我搵過如果自己搭車就要轉黎轉去 最後都係要搭taxi
上網搵旅行團個d又寫得唔清唔楚

有冇人有咁既經驗可以分享呢?

引用:
原帖由 faibao 於 2010-3-14 02:42 AM 發表
有冇人去過飛牛牧場呢? 值唔值得去?

我同個friend打算去 但個到客房已經full 晒
只可以即日來回台北

我搵過如果自己搭車就要轉黎轉去 最後都係要搭taxi
上網搵旅行團個d又寫得唔清唔楚

有冇人有咁既經驗 ...
飛牛牧場值得去
但即日來回就絕對唔建議去喇

首先, 飛牛牧場位於苗栗縣既通霄鎮
冇公車客運到達, 頂多可以由台北搭火車去到通霄鎮然後轉的士
台北去通霄既火車班次並唔多, 車程需時約2個半鐘
以下係朝早班次:

車種

車次

經由

始發站->到達站

臺北
開車時間

通霄
到達時間

行駛時間

備註

復興 101

七堵 至 高雄

06:05

08:38

2小時33分

每日行駛
莒光 13

七堵 至 高雄

07:25

09:50

2小時25分

每日行駛
莒光 19

七堵 至 高雄

10:35

12:48

2小時13分

每日行駛

到左通霄鎮搭的士去飛牛就唔遠既, 20分鐘左右
即係前後加埋3個鐘左右

而通霄返台北既火車班次:

自強 1024

斗六 至 蘇澳

15:55

17:55

2小時

每日行駛
莒光 36

高雄 至 蘇澳

16:42

19:10

2小時28分

逢週一至四,日行駛。
復興 112

高雄 至 七堵

18:12

20:45

2小時33分

每日行駛
復興 116

高雄 至 七堵

19:42

22:19

2小時37分

每日行駛
莒光 28

高雄 至 七堵

21:18

23:31

2小時13分

每日行駛

來回加埋要6個鐘
所以唔建議即日來回飛牛

用狂草寫雲門  用蜂炮築一座城

台北市新旅店名單 [Updated: 7 Sep 2014]

樓主 雖然直達班次少 但唔代表難去 我響置頂有教你區間車轉乘法 先到新竹站再轉區間車 總需時同直達莒光號差唔多 如果唔堅持一班車直達既話 根本坐區間車都得 就算係區間車 部份亦都可以直抵台北

不過樓上c0ld師兄就講得岩 即日來回唔太建議 我建議你利用苗栗市/台中市做中轉即日來回 用台北市做中轉來回對我地呢度資深版友既標準黎講係太趕同無乜野玩到

勿通匪類
莊敬自強
處變不驚
前人只用12個字就擋住一班牛鬼蛇神

台北坐火車過去通霄要兩個半鐘,
果度都好多野睇, 去住一晚似晌農莊度假feel,
即日來回就唔好去喇除非你住晌附近

膠少陣啦

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。