台中機場往台中火車站一問...唔該幫幫手

台中機場往台中火車站一問...唔該幫幫手 E-mail 此主題給朋友

我第一次o係台中落機,有好多問題都唔太清楚,如果知道既麻煩幫忙...thx!!
當日我o係台中機場落機後會去日月潭,check過資料要往台中火車站先有車再轉入埔里,之後再去日月潭,
但我check左好耐資料都唔肯定邊個班次先係最update,以下係我check到既資料:
臺中客運115號車:16:20,18:00,20:20 (係咪得咁少車??)
聯營公車555:11:55,12:55,13:25,15:55,16:55

除左呢兩架之外仲會唔會有其他車?

另外我知道atm匯率係最高的,如果我去到台中火車站附近會唔會有銀行可以比我提款?

機場去台中火車站 係無直達交通 555只到高鐵站 另外一條只到逢甲一帶 班次如你所講 其實唔算好密

所以如果要去埔里 最好既辦法 係先到高鐵站再轉南投客運去埔里 夾唔到、嫌班次少都無辦法 一係就坐的士

勿通匪類
莊敬自強
處變不驚
前人只用12個字就擋住一班牛鬼蛇神

o....咁我明白了...高鐵站轉車都唔係問題,我初初以為佢會經台中站添!!
但會唔會有人有最update既班次時間資料可以比到我參考??
因為我地得2個人,如果坐的士實在太貴喇~

另外,高鐵站附近會唔會有提款機架??有無人知道??

我曾經試過,上巴士時先跟司機說"司機,我們下一站想去埔里,可否在有埔里線的車站附近讓我下車?謝謝"
然後要下車時他會提醒你,下車後,可以再問路人,那裡有全航客運,應該就在不遠處,行幾步路就會到~

如果擔心的話,就要坐巴士到高鐵,果度亦會有車到埔里~

關於提款,建議在機場先提款

希望可以幫到你啦~

~*人要向前望*~

引用:
原帖由 tommy91hk 於 2010-3-14 07:18 PM 發表
機場去台中火車站 係無直達交通 555只到高鐵站 另外一條只到逢甲一帶 班次如你所講 其實唔算好密

所以如果要去埔里 最好既辦法 係先到高鐵站再轉南投客運去埔里 夾唔到、嫌班次少都無辦法 一係就坐的士
去逢甲o個架係幾多號?
我住文華道搭o個架會唔會要行好遠?~
thanks

回覆 4# 的帖子

想問下你搭o個架係幾多號巴士??其實係咪好多車都得架??

呢個我可以幫到你,你查一下香港台灣觀光協會送之禮品而家仲係唔係免費機場至台中市接送(來回程的).我上年3月去,出發前1-2星期email去接送券上的公司,約實你邊班機到,佢會有司機電話#比你,sms埋你,到時有人響機場等你,係架7人車,上車講你想去台中市邊度佢會好樂意車你去.

至於去埔理,台中火車站附近有"共乘車",(全利計程車-台中市建國路51-6號
tel: 04-22253608
)

是黃色的士咁既樣,人頭計,呢架車好正呀,車資同巴士一樣,夠鐘(幾個字就一班)就開車又坐得舒服,行新果條公路去.

在台中去銀行唱錢要留意,for櫃檯,atm我冇試過.果次我冇響機場唱,點知去到一間銀行唔收我渣打$500紙,去第二間又要排隊填form睇passport總之攪左好耐,好彩個機場接送哥哥好好人,肯車我去d銀行@_@

共乘的士其實即係泥猛的 我勸樓主非必要都唔好坐 因為行李多 同人共乘始終太逼  

台灣雖然的確有的士共乘 但唔係度度都盛行 而且主要都係for中長途 例如樓上所講既台中至埔里 但客運班次都係咁上下 又舒服好多 如果要去D偏少少既地方 咁做都或可 去埔里我都係建議坐客運吧

至於去經台中機場既客運其實得2條 你去台中機場個網既交通資訊個一part就有晒資料

勿通匪類
莊敬自強
處變不驚

回覆 8# 的帖子

唔該哂你地既解答....
我岩岩上過台灣觀光協會睇唔到話送台中機場至台中市既免費車卷,只有悠悠卡同故宮入場卷!!可能上年優惠多d....
睇黎都係搭客運出去,但我尋日到今日都係load唔到佢個時刻表...所以都預唔到佢既班次.....
咁我想問下有無人知南投客運係咪有車直接去日月潭而唔需要埔里轉車??我
剩係之前見過有帖話有來回票nt$460,但我唔係即日來回,會唔會有單程??

引用:
原帖由 ww.yan 於 2010-3-16 12:32 AM 發表
唔該哂你地既解答....
我岩岩上過台灣觀光協會睇唔到話送台中機場至台中市既免費車卷,只有悠悠卡同故宮入場卷!!可能上年優惠多d....
睇黎都係搭客運出去,但我尋日到今日都係load唔到佢個時刻表...所以都預唔到佢既 ...
南投客運去日月潭一樣經埔里

其實台中去日月潭唔係得南投客運去得到 但南投客運既班次係最多 仁友客運都去到日月潭 而且唔經埔里、高鐵站 不過車程大致相若 所以唔經埔里唔會快得好多

http://www.rybus.com.tw/travel.pdf

至於機場方面 69路個時間表已經load唔到超過半年 相信係server問題 但印象中坐底都要40-60分鐘一班 如果等唔切夾唔到 都係要坐的士

勿通匪類
莊敬自強
處變不驚

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。