其實坐監會唔會比打份牛工還好呢?

其實坐監會唔會比打份牛工還好呢? E-mail 此主題給朋友

坐監:
  • 一日 3 餐實食無痴牙, 定時定候, 唔洗趕
  • 晚上 10 時有得訓
  • 可進修
  • 工作唔會 OT
  • 一定有地方訓
  • 可以儲到錢, 雖然唔多
  • 唔洗受上司 / 同事氣
  • 唔怕無得升, 唔怕降級

打份牛工:
  • 一日未必可食 3 餐, 有打工仔要捱 bread 當一餐, 有 d 食唔定時, 好多時食都要趕候趕命
  • 分分鐘 OT 到 12 時零晨
  • 可進修, 但無坐監咁多時間, 而且在監內進修會給周圍的人一個良好印象, 但打工就好似必然咁, 你唔進修覺你無大志
  • 失業無錢分分鐘要訓街, 好多打散工都係訓街
  • 好多時儲唔到錢, 分分鐘洗突, 為交際及受物質熏陶, 欠下周身 card 數
  • 要受上司氣, 賤同事抺黑, 篤背脊
  • 得罪上司/老闆可能被炒 or 無得升, or even dun 冬菇

有無入過冊的人證實下?

膠力十足......

咁不如試試終身監禁
引用:
原帖由 _31票通過 於 2010-4-5 04:04 AM 發表
坐監:

一日 3 餐實食無痴牙, 定時定候晚上 10 時有得訓可進修工作唔會 OT一定有地方訓可以儲到錢, 雖然唔多唔洗受上司 / 同事氣得罪上司/老闆可能被炒 or 無得升, or even done 冬菇
打份 ...

引用:
原帖由 HM1 於 2010-4-5 04:07 AM 發表
膠力十足......
膠係邊度?

你自己無諗野唔好話人膠!

引用:
原帖由 _31票通過 於 2010-4-5 04:04 AM 發表
坐監:
一日 3 餐實食無痴牙, 定時定候晚上 10 時有得訓可進修工作唔會 OT一定有地方訓可以儲到錢, 雖然唔多唔洗受上司 / 同事氣得罪上司/老闆可能被炒 or 無得升, or even done 冬菇
打份 ...
香港人最簡單係住公屋攞綜援.

坐監係用自由o黎換生活. 睇你認為值唔值得.
有大陸/阿差低技術新移民就係先坐監, 坐到夠期就換公屋同攞綜援.  

引用:
原帖由 dcc001 於 2010-4-5 12:03 PM 發表

坐監用自由o黎換. 睇你認為值唔值得.

最簡單係住公屋攞綜援.   
本來係可以:

但生活水準要睇埋周邊的環境
你坐監, 硬掘要留在監, 但你在社會, 就要撘車, 買下野...

引用:
原帖由 _31票通過 於 2010-4-5 12:06 PM 發表

本來係可以:

但生活水準要睇埋周邊的環境
你坐監, 硬掘要留在監, 但你在社會, 就要撘車, 買下野...
公屋+綜援 孖寶. 你可以係屋企訓到夠冇人理你, 你食乜買乜做乜都得.
o禁當然比坐監好.

引用:
原帖由 dcc001 於 2010-4-5 12:09 PM 發表

公屋+綜援 孖寶. 你可以係屋企訓到夠冇人理你, 你食乜買乜做乜都得.
o禁當然比坐監好.
但有 d 人未必可以申請

例如, 你有 200 萬, 你就唔可以享受呢 d 福利

但坐監, 你出返來, 果 200 萬仲係你既

引用:
坐監:
一日 3 餐實食無痴牙, 定時定候, 唔洗趕
晚上 10 時有得訓可進修工作唔會 OT一定有地方訓可以儲到錢, 雖然唔多唔洗受上司 / 同事氣唔怕無得升, 唔怕降級
打份牛工:
一日未必可 ...
你一定揀坐監la...

引用:
原帖由 _31票通過 於 2010-4-5 12:12 PM 發表

但有 d 人未必可以申請

例如, 你有 200 萬, 你就唔可以享受呢 d 福利

但坐監, 你出返來, 果 200 萬仲係你既
坐完監, 你仲有200萬. 但你仍然唔可以申請孖寶喎?
即坐完監, 個問題仍未解決喎.

要解決只有1) 花光佢直接用孖寶. 2) 再坐過監.
睇你想點選啦.

引用:
原帖由 dcc001 於 2010-4-5 12:28 PM 發表

a) 坐完監, 你仲有200萬. 但你仍然唔可以申請孖寶喎?
即坐完監, 個問題仍未解決喎.

b) 要解決只有1) 花光佢直接用孖寶. 2) 再坐過監.
睇你想點選啦.  
a) 你說得對, 但起碼有彈性, 例如: 你坐左 8 年, 你發覺在監都有 d 悶, 但你出返來後, 仲有 200 萬, 你可以先出返來, 嘆一排, 洗 30 萬, 然後坐散監, 如 1 年, 幾個月果 d, 當然你要知道犯咩案要判幾耐......

b) 唔一定要咁無彈性, 可考慮 a)

引用:
原帖由 _31票通過 於 2010-4-5 12:46 PM 發表

a) 你說得對, 但起碼有彈性, 例如: 你坐左 8 年, 你發覺在監都有 d 悶, 但你出返來後, 仲有 200 萬, 你可以先出返來, 嘆一排, 洗 30 萬, 然後坐散監, 如 1 年, 幾個月果 d, 當然你要知道犯咩案要判幾耐......
...
在A 方案中, 你的想法當然理想.
但仍忽略o左2樣野. 因為

1) A) 方案有一個假設...就係你有200萬現金在手. 一個無家底的打工仔, 要做足20年, 每月要儲8000幾蚊. 先可以有200萬(有幾多個打工仔可以儲到8000幾一個月?) ! 呢20年期間, 你仍然係要打份牛工. 到你做夠20年後, 基本上你想做, 好大機會都冇得俾你做.

2) 200萬會貶值. 到你坐夠8年後, 你嘆一排, 洗的好大機會唔止30萬.......(租個100呎套房都要3000蚊一個月, 租4小龍都要萬幾蚊一個月). 乜租套房/四小龍都叫嘆??? 但孖寶的綜援會因應通脹上升.

即係話200萬得來不易, 但孖寶比你o果200萬更可靠.
當然你梗係有自由在孖寶同坐監中做選擇.

樓主仲有冇野想我補充??

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。