關於HKOU top up degree~~~

引用:
原帖由 ipasserby 於 2010-4-11 03:11 PM 發表
(1) OUHK 和 Napier 都未算難讀,

(2) OUHK 与 HKICPA 合辦的 top-up 學位課程:Bachelor ofProfessional Accounting with Honours 應該是較難讀。 因為學生要通過 OUHK 校內試合格和 PBE4卷公開試合格才可畢業和參加QP試。

(3) 在這個苛刻條件下,據稱HKICPA 都可以收到日和夜各一班學生共約60人。
有人選擇容易讀的課程但亦有人挑戰難讀的課程,佩服!佩服! ...
(1) 你讀過哂抑或讀過邊一個呢?

(2) 於我眼中係戇居, 早前同老齋及cb1668 前輩都認為, 既考到PBE, 我地都會直上考埋QP, 留番d 錢再入番polyu 補個master of professional accounting(一半exemption, 約五六萬), 更化算

(3) 你呢個judgement 就覺得叫難讀, 我覺得說服力真是....

禁用簽名檔作宣傳論壇.再犯ban

引用:
原帖由 alfredyuen 於 2010-4-12 12:27 AM 發表
照你咁講
當這些院校都計劃將自已的專業進修學院升格為私立大學時
也就是代表海外合辦課程的"末日"?!
海外大學想繼續在本港主辦或合辦受 HKICPA 承認的會計學位課程將會遇到不小競爭和困難但並非是末日。

在猛虎不及地頭蟲而本地選擇又多的情況下,海外大學的國際知名度將成為本港學生最考慮的問題。

引用:
原帖由 joealvin 於 2010-4-11 01:57 PM 發表

有咩咁無奈,自己 Judgement 好無奈嗎?
有d 唔係非黑即白既問題,實要自己做Judgement。
無人可以一步到位答到你。

如果你出到外面做野幾年,對"自己做 Judgement 好無奈"既,咁我都會好無奈

------
提佢因為佢對 Napier 入面讀乜,上課考試等等比我更熟悉。 ...
老實, 如果你話我係napier sales, 我絕對會話"天使-mk2" 係無厘頭反napier 派, 但心水清既朋友, 會知道邊d 意見係岩, 邊d 係過度主觀, 對於呢位"天使-mk2"仁兄, 我都早明言冇氣同佢講落去, 始終因為不中肯意見而老點他人的後果係自負, 當然盲目聽從者的後果更大...

外面入來discuss.com 度睇, 邊個覺得WYJIMMY 係幫人, 邊個覺得WYJIMMY 係sales, 這個已很明顯了...

同埋, 要諗napier 要諗ouhk, 已經係入唔到八大果班, 我覺得唔駛提八大了, 同埋, 我唔覺得自己出黎比八大差... 學業成就係睇人點去讀書, 而唔係讀人地係咩programme

說回話題, 我的確"hard sell" napier 舊syllabus 的programme, 經與現在讀中同學討論, 新programme除去international accounting, marketing 及economic 等科目, 我覺得變得太商業化, 但可惜市面仍找不到更comprehensive 的topup degree 取代... 總括我覺得失望但仍可取... 因為辛苦及多野學係事實...

ouhk 是遙距教學, 但都有tutorial, 自制力好一點的, 我覺得可以考慮, 但入面始終要自己揀科排期, 據我與ouhk 讀的一些版友傾過, 正常而勤力少少(即唔hea 唔去玩)part time 你預一年約 30學分, 剩餘80學分計我估約三年完成較合理....

論名聲, 無論ouhk 及napier 在會計界都只是五十步與一百步, 但同樣可以有報讀local u master 資格, 樓主在考完cpa 之餘, 面對學歷通脹, 讀master 始乎少不了, 到時你拿著其他八大的master degree, 你之前的degree 是napier 是ouhk 會差多遠? 何況, 現在八大學生大部分都入不到政府工, 你拿ouhk 會多幾多優勢?

(註: napier畢業生曾有入到ird 做assistant assessor 及treasure dept 的例子, 早年在讀生已可以入到second tier做audit, 現在市道唔好, 上三大都係做local firm, 這不是學校的問題, 是時勢的問題, 攪清楚)

引用:
原帖由 ipasserby 於 2010-4-12 10:12 AM 發表

海外大學想繼續在本港主辦或合辦受 HKICPA 承認的會計學位課程將會遇到不小競爭和困難但並非是末日。

在猛虎不及地頭蟲而本地選擇又多的情況下,海外大學的國際知名度將成為本港學生最考慮的問題
應該不是將來式, 已經過去及現在式, 一向都會考慮這些

問題是, 在會計兼讀進修中, 南澳截了, 還有多少給你選擇而已... 一張證書重要, 但證書只是入場券, 去專業試及公司工作上, 要晉升還是看你的實力, 除名氣外, 課程質素也是先決的考慮, 所以樓主上來問問也是可以理解的....

很多協辦海外大學品質控制參差, 的確令人失卻信心, 所以某d 與本地大學聯合攪, 以及這幾年可以聲名冒起的, 仍是沒選擇中的好選擇也!

引用:
原帖由 WYJIMMY 於 2010-4-12 10:03 AM 發表

(1) 你讀過哂抑或讀過邊一個呢?

(2) 於我眼中係戇居, 早前同老齋及cb1668 前輩都認為, 既考到PBE, 我地都會直上考埋QP, 留番d 錢再入番polyu 補個master of professional accounting(一半exemption, 約五六萬 ...

(3) 你呢個judgement 就覺得叫難讀, 我覺得說服力真是....
讀書考試各施各法,無劃一標準。

能力L者可自修或參加雞精班就可以過關,稍遜者則要接受較多的訓練才可過關。

最重要是不放棄學習就值得大家欣賞。

引用:
原帖由 ipasserby 於 2010-4-12 10:45 AM 發表

讀書考試各施各法,無劃一標準。
其實我想請教, 點解你會覺得報讀ouhk BPA (hkiaat攪果個又考公開試)果個又要考pbe, 又要比十幾萬果個programme 係佩服及難度高呢? 如果我讀napier 邊讀邊考哂pbe 及qp, 難度係咪比佢地仲高?  - 我正正係咁樣!既napier 課程內容都可以handle 到pbe 及qp 的考試範圍, 你憑什麼話ouhk BPA比napier 難呢?

另請教, 你讀過napier 抑或ouhk distance learning? 你什麼成績畢業? 未畢業前你完左幾多公開試?

我係話玩top-up比PBE好,對於PBE畢業生直入master我同老伯佢意見完全相反,佢老人家認為好我反對。
引用:
原帖由 WYJIMMY 於 2010-4-12 10:03 AM 發表
(2) 於我眼中係戇居, 早前同老齋及cb1668 前輩都認為, 既考到PBE, 我地都會直上考埋QP, 留番d 錢再入番polyu 補個master of professional accounting(一半exemption, 約五六萬), 更化算

ouhk BPA (hkiaat攪果個又考公開試)
有冇第一年讀的c-hing 說一下感受

引用:
原帖由 若缺齋老人 於 2010-4-12 02:20 PM 發表
我係話玩top-up比PBE好,對於PBE畢業生直入master我同老伯佢意見完全相反,佢老人家認為好我反對。

雖在下有PBE 的出身, 但我同意PBE 同學需補一些科目(如qp 或conversion prgm 之類)才可以報讀master, 如pbe graduate 直接老實不夠能力及吃力

讀OUHK DL要有無比毅力同自律性, 請自行考慮清楚.

引用:
原帖由 WYJIMMY 於 2010-4-12 11:00 AM 發表

其實我想請教, 點解你會覺得報讀ouhk BPA (hkiaat攪果個又考公開試)果個又要考pbe, 又要比十幾萬果個programme 係佩服及難度高呢? 如果我讀napier 邊讀邊考哂pbe 及qp, 難度係咪比佢地仲高?  - 我正正係咁樣!既napier 課程內容都可以handle 到pbe 及qp 的考試範圍, 你憑什麼話ouhk BPA比napier 難呢?

另請教, 你讀過napier 抑或ouhk distance learning? 你什麼成績畢業? 未畢業前你完左幾多公開試?
大學畢業於恆指千七點下滑至三百點年代。近半年來閒時溜覽討論區,偶然加插一言半語,並無意挑戰時代精英,只學會欣賞他們的自然揹|走位法。

能於HKICPA承認的院校畢業,雖稱不上尖子亦實屬優良一族。

表示只欣賞其它院校學生,對 閣下母校的課程和曾經努力過的同學們應不構成貶意。
如對 閣下或校友們可能引起不安,在此深表歉意。

引用:
原帖由 ipasserby 於 2010-4-12 04:37 PM 發表

大學畢業於恆指千七點下滑至三百點年代。近半年來閒時溜覽討論區,偶然加插一言半語,並無意挑戰時代精英,只學會欣賞他們的自然猨徑走位法。

能於HKICPA承認的院校畢業,雖稱不上尖子亦實屬優良一族。

...
啊! 在下家境不佳, 能升大學卻無緣問津, 後來早婚又要供樓, 十多年後唯有自己儲錢後才讀書, 所以我只能畢業後於沙士, 跟各位八十後朋友一樣...

但我從不會在校內與同學比較, 未畢業時已於會計師比較, 有幸身在多年工作經驗及總算當管理階級, 所以能領導各準考公開試朋友一起成功, 但真的要與校內同學比較不過爾爾, 只算敢言而已...

我與閣下最大不同之處只是我有執教鞭, 所以自問對各學院算略有留意, 所以我亦不敢對剛攪了一年的ouhk+aat 的BPA 作任何評論, 因為沒有同學出來談論, 但若以閣下能穿梭大學及公開試才算能者, 我校勉強也為數不少, 也曾不少就此獲得HKICPA 奬學金, 不過, 我們不會因為網上言論而對自己母校沒信心, 閣下過慮了, 我只想虛心請教閣下何以知得BPA 的質素與內容吧? 說實一點, 我多次在此問及也沒人回應, 可能你也是行家也啊?

引用:
原帖由 WYJIMMY 於 2010-4-12 10:18 AM 發表

老實, 如果你話我係napier sales, 我絕對會話"天使-mk2" 係無厘頭反napier 派, 但心水清既朋友, 會知道邊d 意見係岩, 邊d 係過度主觀, 對於呢位"天使-mk2"仁兄, 我都早明言冇氣同佢講落去, 始終因為不中肯意見而 ...
JIMMY SIR有一句講得好岩
諗得ouhk or napier都係五十步笑一百步
ouhk同樣係好景時有人一畢業就去到big4, gov(e.g. ird aa), 唔好景時三大都要去local firm,人畢業出來係睇際遇
有得選時應該選一個適合自己的,不過如果我選的話我會選一個有彈性時間讀書的課程,因為無必要讀得辛苦,出到來又同其他認受性接近的課程一樣,加上係工作上能表現得更好的對我來說會重要一些,這代表老細願意保留我的工作,尤其是現在會計行個個都要ot,成日都要請假或早走去溫書交assignment考exam不太好....其實要真正的學野應該係社會大學度學

我係IVE HD (PASS ONLY), 可以CLAIM舊制嘅8張AAT

1.        我CLAIM咗 8張AAT PAPER, NAPIER係咪會收?
2.        HKU SPACE同CURTIN個DEGREE OK嗎?
3.        OU冇HON不可以考QP, 有HON可以考QP, 除此之外有乜分別?
4.        如果考ACCA, 攞OBU個DEGREE, 會唔會比考QP蝕底? 之後上到MASTER嗎?
5.        考PBE再上QP, 之後上到MASTER嗎?

引用:
原帖由 treble_mufc 於 2010-4-12 08:41 PM 發表
我我係IVE HD (PASS ONLY), 可以CLAIM舊制嘅8張AAT

1.        我CLAIM咗 8張AAT PAPER, NAPIER係咪會收?
2.        HKU SPACE同CURTIN個DEGREE OK嗎?
3.        OU冇HON不可以考QP, 有HON可以考QP, 除此之外有乜分別?
4.        如果考ACCA, 攞OBU個DEGREE, 會唔會比考QP蝕底? 之後上到MASTER嗎?
5.        考PBE再上QP, 之後上到MASTER嗎?.
1. YES
2. NO COMMENT
3. YR DEGREE WILL HAVE HON OR NOT
4. CANNOT
5. SURE

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。