沖凍水涼?

沖凍水涼? E-mail 此主題給朋友

有幾個老師兄(>50歲)建議玩健身既人沖凍水涼,可以加強抵抗力.
但上網亦有人話唔好沖凍水涼,加強抵抗力只係舊有說法,沒有證據證明有用.
想問有冇師兄會沖凍水涼?如有,身體有冇變好?
唔該各位師兄.

Deadlift200kg成功!!!

沖凍水涼真係身體好d
我教練 (我諗佢依家50-55la), 佢都係沖凍水涼, 超勁

我記得3年多有一日 (冬天, 至少12度), 見到佢沖完涼, 成身煙, 我問佢 "wah, 你用好熱水沖凍咩?" 佢話唔係喎, 佢不嬲沖凍水涼

冰火二重天沖涼方法有助血液循環, 我每次沖完都好醒神

引用:
原帖由 holymama 於 2010-4-15 07:04 AM 發表
agreex2

古都光照隱四方,荻原舞娘淚沾裳,愛田由來須灌溉,蒼井空深水不揚
亭深紅櫻朱音悅,花美竹涼子多幅,時節立花膧光兮,海深山峻唯川純

引用:
原帖由 holymama 於 2010-4-15 07:04 AM 發表
心臟負荷會否有問題

唔好,早幾日跑完
諗住high high 哋沖個凍水涼
點知第2日瞓醒就開始作感冒

唔慣沖涷水,,,,沖一次感冒一次

引用:
原帖由 城sHiNg 於 2010-4-15 10:28 AM 發表
唔慣沖涷水,,,,沖一次感冒一次
無話習慣唔習慣既, 好似新手健身甘, 一開頭周身骨痛, 最后咪都系無事

引用:
原帖由 btyau 於 2010-4-15 09:58 AM 發表

心臟負荷會否有問題
做多幾sets個心臟就負荷到咖啦哈哈

引用:
原帖由 happyyhappyy 於 2010-4-15 10:25 AM 發表

agree

my formula
(4mins sauna + 1min cold shower) x 4 times

yeah
系幾好, 不過個壞處系走黎走去好麻煩姐哈哈哈哈 (系廁所)

引用:
原帖由 石大春子 於 2010-4-14 11:52 PM 發表
有幾個老師兄(>50歲)建議玩健身既人沖凍水涼,可以加強抵抗力.
但上網亦有人話唔好沖凍水涼,加強抵抗力只係舊有說法,沒有證據證明有用.
想問有冇師兄會沖凍水涼?如有,身體有冇變好?
唔該各位師兄.
如肯定心臟無問題可一試,
所謂加強抵抗力其實無根據,免疫能力和沖凍水涼扯不上關係,
但這確可增強抗泠能力,在天氣乍暖還寒及氣温驟降時可減少着涼的機會。

你亦可繼續沖温水浴,在臨尾時用凍水淋身約十五秒,這可促進血液循環,對身體有益,
但如本身心臟有問題則勿試!

喺兩年前嘅夏天,
一個主日嘅下午,
一個 神嘅精心安排,
我出席左一個影響左我一生嘅教會活動,
神巧妙咁安排左您坐喺我隔離,俾我有機會認識到您 .........

引用:
原帖由 楊X成 於 15-4-2010 10:25 發表
唔好,早幾日跑完
諗住high high 哋沖個凍水涼
點知第2日瞓醒就開始作感冒
感冒應該有幾日潛伏期吧

不愛我的我不愛

引用:
原帖由 holymama 於 2010-4-15 12:07 PM 發表
做多幾sets個心臟就負荷到咖啦哈哈
沖凉都有得分幾多set ! !
呢D系米做gym 做到出神入化ge境界, 無處不是gym, 無gym 勝有gym

伸延閱讀
 19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。