想考電單車牌, 但毫無頭緒"

想考電單車牌, 但毫無頭緒" E-mail 此主題給朋友

我剛剛大學畢業, 想考電單車牌,
但我對電單車係完全唔識既,
其實女仔揸電單車會唔會好難?
同埋而家一開始我應該去邊到報名or咩做咩手續學車?

sorry呀我問d問題好似好白痴,
希望大家可以幫幫我!

引用:
原帖由 yan2pig 於 2010-5-11 10:21 PM 發表

希望大家可以幫幫我!
1. 男女冇咩分別,大家都係初學,俾多點心機和時間去習慣就OK
2. 睇你自己既想法,要排期和考試快既 - 就去香港駕駛學X 或者觀塘駕駛學 X
                              唔趕既,就將貨就價,考慮下自己既時間,和金錢,找其他街外的學院
3. 先考筆試(如果你冇私家車牌的話),跟住就學車,最後考試。
    你可以自己報筆試先,或者直接去學院報一條龍服務,任你選擇。

給你參考:
我自己1TAKE PASS 係觀記出身,用了約~6K (連所有費用,學費,路票,補鐘)

BG4T Gabriel 車隊隊員
KHIP301  
TOYOTA ALTEZZA RS200 L EDITION(SXE10)

係香港駕駛電單車要考三個試:
1. 筆試 (如你已有車牌, 就可括免唔駛考)
2. 強制試 (要係政府指定呢兩間駕駛學院其中一間, 香X駕駛學院 & 觀X駕駛學院)
3. 路試 (可以唔使係政府指定0既駕駛學院考, 可向其他駕駛學院報考)
Pass 晒後, 你會有個暫准駕駛執照 (俗稱 P牌), 一年內無俾人扣分, 就可換個永久0既電單車牌

[fly][/fly]

我都係剛剛報電單車, 某某大型學院, 全包宴4388蚊

你係女仔呢度實大把師兄陪妳報名

引用:
原帖由 yan2pig 於 2010-5-11 10:21 PM 發表

希望大家可以幫幫我!
無車牌,就報土瓜灣X記好小小,強制PASS左,起碼唔駛唔夠鐘(每日兩個鐘)
因為比5100到,佢話考路試之前,每日可以學兩個鐘,無限堂!!如果技術唔得,響兩大駕院補鐘好鬼貴GA
而且貴記路試肥左,補600幾...其他駕院一定唔止E個數

thanks咁多位!!
我琴晚同爸爸傾完之後,
佢話覺得考左私家車牌先有左經驗會安全d,
咁我都覺得ok既,
如果考完私家車再考電單車既話,
中間駛唔駛等一段時間架?

引用:
原帖由 yan2pig 於 2010-5-12 08:34 PM 發表
thanks咁多位!!
我琴晚同爸爸傾完之後,
咁我都覺得ok既,
唔洗!~

考完私家車再考電單車我都覺得輕鬆D..但你考私家車要俾心機呀..因為壓力超大..哈哈 你試過一次..就唔覺得電單車考試有咩壓力 哈哈哈哈

當年我一TAKE PASS 考到個私家車牌...係師傅架車到大叫..哈哈

KHIP301  
TOYOTA ALTEZZA RS200 L EDITION(SXE10)

引用:
原帖由 khip 於 2010-5-12 09:39 PM 發表

唔洗!~

考完私家車再考電單車我都覺得輕鬆D..但你考私家車要俾心機呀..因為壓力超大..哈哈 你試過一次..就唔覺得電單車考試有咩壓力 哈哈哈哈

當年我一TAKE PASS 考到個私家車牌...係師傅架車到大叫..哈哈 ...
thx呀!!!
我會努力!!!

引用:
原帖由 yan2pig 於 2010-5-12 11:07 PM 發表

thx呀!!!
我會努力!!!
需要學車師傅我有介紹(九龍區),有需要自己PM我..

我覺得私家車比電單車困難的,俾心機

KHIP301  

考完牌都要再抯下車先會有經驗哩~

Wii : 5432 1821 4002 6733

如果你無諗住渣私家車, 我覺得直接學電單車好D
我以前揀學院都搵左成個月資料, 結果最後跟左全x位, 因為貪佢可以帶跑大清元朗西貢飛蛾山, 成班人飲飲食食傾下計
雖然一take pass, 但最後找數都幾貴
不過最近去開九龍城, 唔見左間舖, 唔知係咪執左lu.....

引用:
原帖由 yan2pig 於 2010-5-12 08:34 PM 發表
thanks咁多位!!
我琴晚同爸爸傾完之後,
咁我都覺得ok既,
你爸爸都有渣電單車架?佢無哦你咁好
我學車果陣瞞住全世界去學,學完考到牌,買埋車先講俾屋企聽...哈哈
到e+佢地都哦緊我...每次見我拎個頭盔出黎就發作

引用:
原帖由 hartt4u 於 2010-5-12 11:22 發表
我都係剛剛報電單車, 某某大型學院, 全包宴4388蚊
你計左考試合格後老屈你參加路路通果筆數未?

引用:
原帖由 yan2pig 於 2010-5-12 23:07 發表

thx呀!!!
我會努力!!!
老實講,我覺得渣電單車會安全D,因為視野大,四方八面都留意到發生緊乜事…
46 只係炒起上黎會安全
我渣過半年私家車2年電單車
反而私家車炒過....26就跌車都未試過

伸延閱讀
 35 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。