[政府部門] 學生資助辦事處合約助理文員一問

學生資助辦事處合約助理文員一問 E-mail 此主題給朋友

學生資助辦事處最近請咗小妹的舊同學,叫佢晌大後日去長沙灣簽約,跟住去旺角道一號返工。借問聲呢份工辛唔辛苦?多唔多OT?啲同事好唔好相與?使唔使揹quota?

學生資助辦事處合約助理文員

即是你舊同學5月19日會返這份工
要不要O.T.要看不同 Team 的做法,工作量一定大,人事方面祝你幸運

回覆 2# 的帖子

無錯!佢係返個份工。乜旺角個度分team咩?等佢仲講個度好細添!工作量點大法?人事方面點解祝佢幸運?另外,請假易唔易?

學生資助 辦事處合約助理文員

因為要vetting大量申請表,遲D 又要 幫上司出信,想請假,你話呢

回覆 4# 的帖子

處理申請表唔係由ACO負責既咩?照地址睇來,cmming的同學係返書簿津貼/學生車船津貼組。唔知呢個組忙唔忙既呢?同埋返幾點呢?

工作時間:Temp CA 多數是0845至1733
要 幫 CO vetting 大量申請表,出信、處 理回信、vetting EC 和 filing,
可能要學 hotline

其實呢個「書簿津貼/學生車船津貼組」忙唔忙架?

2X8915X3

引用:
原帖由 真不知所謂的說 於 2010-5-17 01:14 PM 發表
其實呢個「書簿津貼/學生車船津貼組」忙唔忙架?
俾個網頁你參考一下:
http://www.sfaa.gov.hk/tc/statistics/texts.htm

截至 14.05.2010
有關「書簿津貼」佢地已經收到廿八萬的申請表!
上一個年度,佢地收左廿九萬份申請。
開學前,即是 9 月份要「死掂」呢近三十萬申請,
6,7,8月合共 3 個月,即係話你有 3 個月左右的時間,
就咁睇,好似幾恐怖!

大話怕計數,不如又計下數啦:
斷估當佢有 100 人去做:

300,000 / 100人 / 3個月 / 22日 = 每人每日處理 45 份左右!
做 7.5 小時,( 1小時食飯呀 ),每小時先做 6 份!!!
就算得 50 人,每小時都只係做 12 份咋!!!
你話喇,咁叫唔叫做忙丫?

有錯請指正。

回覆 8# 的帖子

每小時十二份都夠忙啦!聽講處理一份申請唔係一件容易的事來喎!

2X8915X3

有得做都好過無得做啦....
我5月頭都in 過..
都而家都仲未有消息
我諗都唔會有offer la><"

引用:
原帖由 masashiya 於 2010-5-17 06:17 PM 發表
有得做都好過無得做啦....
我5月頭都in 過..
都而家都仲未有消息
我諗都唔會有offer la>
我都係5月頭in,,(長沙灣)
衰左係果份手寫速成碼手上..
我每個字都寫哂d碼出黎佢話唔係咁既意思..
都唔知佢想點

助理文員係NCSC版CA
應該好快由新入職CA取代

引用:
原帖由 metrophilic 於 2010-5-23 04:38 PM 發表
助理文員係NCSC版CA
應該好快由新入職CA取代
SFAA呢個CA位係project類別黎架喎...
除非話一般局/署個d助理文員/文員就話je

Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding.

SFAA一年contract 的 CA會逐一被新的CA取代

引用:
原帖由 Miss.vv 於 2010-5-22 02:29 AM 發表

我都係5月頭in,,(長沙灣)
衰左係果份手寫速成碼手上..
我每個字都寫哂d碼出黎佢話唔係咁既意思..
都唔知佢想點
唔係咁既意思..???即係應該要點??
我都係寫D 碼佢又咩都無講

我個朋友之前IN過亦都做緊。。
佢話INTERVIEW 好簡單,好輕鬆。。USE 中文ONLY

但係我IN 果日又中,又英,又要讀中,英文PASSAGE,又有SITUATION 題。。
搞到我果日無咩PREPARE。。IN 得MAMA= =

佢話唔請會寄信....但到而家我都未收到= =

伸延閱讀
 17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。