[新界及離島] 吃齋@蓬瀛仙館 (粉嶺)

吃齋@蓬瀛仙館 (粉嶺) E-mail 此主題給朋友

呢間响粉嶺火車站附近,因為呢間好早關門,所以最好就係下午(兩點後,六點前)),所以星期六,日就好D。

地方都大架,果日去食,得一圍大枱,同幾個人食,所以如果我地去,都可以拍兩張大枱,大家圍埋一齊,吹下水。嘻嘻~~呢度既食物,唔會太油膩,都OK的!價錢都算合埋,我地果日三個人,平均每人60元,食得好飽,所以都可以少叫一個菜的 ^^。

西蘭花,呢D菜係我地必叫的。新鮮,唔油,好食!

腐皮卷,雖然係炸物,但都唔會好油膩。唔似上次去MK果間 "青X" 假齋舖!

原本想叫齋嚕味架,但賣晒呀,我地都仲聽到好多客想叫,都無。
但又想食甜酸野,就叫左呢個:菠蘿生根。好似酸齋咁既。

我地原本就只係叫左呢三個菜,三個人都好夠架啦,飯粥任食。

朋友鐘意食脆卜卜既食物,叫多一個芋頭魚,好味呀,又係至受的甜酸汁。
芋頭魚,上層好酥,中間好鬆化,入口即溶,好味道!!!

白飯任裝!

白粥任添,好味呀,陳皮好香~~~正~~~

呢日食得好飽,飽到上心口,~~好抵食!抵食!

just believe in it~~you can do it~
我不信命~~

睇相幾正喎!我好鐘意食齊,過年時就去左雲泉仙館,下次試下呢間先!

引用:
原帖由 TangKelly 於 2010-6-8 06:29 PM 發表
睇相幾正喎!我好鐘意食齊,過年時就去左雲泉仙館,下次試下呢間先!
我以前能廚間中都會去食,

都幾好味,份量都幾多!

引用:
原帖由 mikilai 於 2010-6-8 07:17 PM 發表

我以前能廚間中都會去食,

都幾好味,份量都幾多!
搵日去!

引用:
原帖由 TangKelly 於 2010-6-8 07:53 PM 發表

搵日去!
減完磅先喇

尼間好多味精,唔去唔可惜,本地人好少去,返而上水新成路近龍深路果間齋舖正好多 ..

Carl Sandburg : Time is the coin of your life. It is the only coin you have, and only you can determine how it will be spent. Be careful least you let other people spend it for you.

引用:
原帖由 fatlo33 於 2010-6-8 09:21 PM 發表
尼間好多味精,唔去唔可惜,本地人好少去,返而上水新成路近龍深路果間齋舖正好多 ..
咁就跟你去!

引用:
原帖由 mikilai 於 2010-6-8 07:55 PM 發表

減完磅先喇
這個當然啦!

引用:
原帖由 TangKelly 於 2010-6-8 06:29 PM 發表
我朋友都推介雲泉呢...下次一定去。

just believe in it~~you can do it~
我不信命~~

菠蘿生根好正呀

芋頭魚好肥不過都好好味呀

腐皮卷睇個樣都好脆下喎

'   ^ ^          ^-^  zzzzz  
(=^-^=)   (=~.~=)         
  (~)(~)      (~)(~)

傅聲都系尼間,得閒去開可以揾下

Carl Sandburg : Time is the coin of your life. It is the only coin you have, and only you can determine how it will be spent. Be careful least you let other people spend it for you.

引用:
原帖由 fatlo33 於 2010-6-8 11:52 PM 發表
傅聲都系尼間,得閒去開可以揾下
好易搵,佢個位好大!

引用:
原帖由 mikilai 於 2010-6-8 11:57 PM 發表

好易搵,佢個位好大!
以前同d 學生系尼度補習,但系原來好多蚊嫁 ...

伸延閱讀
 34 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。