請教寄求職信

請教寄求職信 E-mail 此主題給朋友

如果之前己經寄左一次求職信去間學校. 今日再見到間學校再出post, 可否再寄多次呢?
因為我驚學校會keep住之前寄去的求職信..咁寄多次咪duplicate左..會否有反效果呢
謝謝

引用:
原帖由 belibala123 於 2010-6-12 01:19 PM 發表
如果之前己經寄左一次求職信去間學校. 今日再見到間學校再出post, 可否再寄多次呢?
因為我驚學校會keep住之前寄去的求職信..咁寄多次咪duplicate左..會否有反效果呢
謝謝
1. 之前 is how long ago?
2. 再出post = the same post?

a. If it is the same academic year and the post is the same, don't need to send.
b. If it is the year before but the same post, you may try again.
c. It is is the same academic year but different post, you may also try. But make sure that they have not interviewed you before or it would be really weird. They would invite you for the different post if they really want you to join their team.

回覆 2# 的帖子

謝謝答覆
1) 上一次是5月底寄出...
2) 這個我不太記得是否same post (可能是吧)...今次出post是教電腦..我寄的求職出是話可任教電腦數學等....
3) 没有interview過呀..因為我不知他們是不有record之前的resume..or已經銷毀了
所以想寄多次..希望有機會吧...

Um... I know maybe you are desperate to get the job but in this case I don't think you should send again.

(1) The end of May is not far from now.
(2) You must make a record on the post applied.
(3) Maybe they would still invite you for an interview if they could not find the right candidate. In case they see your letter again, even if you are right for them, they will not interview you because they might think that you don't even remember that you have applied for the post before. No one likes an absent-minded or a weird teacher.

There are lots of jobs out in the market right now. Why not try those? Good luck!

我試過這樣的情況  結果第二次有得in   second in 之後請左

第一次 個post 我冇得in

見佢第二次出   再send  再拾個下封信
結果請左

後尾先知  原來 中間係換左校長

即個新校長 請左我

回覆 5# 的帖子

係呀..你還真好彩呀...我寄了80多封了..一個interview機會都未有...
所以我都諗住再寄多次...盡左力試下嘛...

引用:
原帖由 belibala123 於 2010-6-12 03:40 PM 發表
係呀..你還真好彩呀...我寄了80多封了..一個interview機會都未有...
所以我都諗住再寄多次...盡左力試下嘛...
大學和PGDE修邊科?
有無教學經驗?

冇pgde呀..報左咪話係waiting list囉..
大學咪收電腦..
係大學做過ta..應該唔算教學經驗...中學未必count..

引用:
原帖由 belibala123 於 2010-6-12 08:41 PM 發表
冇pgde呀..報左咪話係waiting list囉..
大學咪收電腦..
係大學做過ta..應該唔算教學經驗...中學未必count..
都計架
係大學做過TA即係MPhil or PhD 學生? or 已畢業?
若是有PGDE收左你會更好

報直資學校咯. 直資學校請冇DIP EDU的.

回覆 6# 的帖子

Don't give up!

多謝大家支持同意見..
我已經grad了...BUT NOT FRESH GRAD
直資學校都有報呀..但都是没回音呢..
pgde只是一絲絲的希望會收..可能我報數學科啦..但我讀電腦科出身...可能唔係本科就難d掛...

個人認為寄都無問題。
佢可能想多d人寄信先一次過揀,所以再出post。
如果想教o既學校,寄兩封都唔出奇的我覺得。

你選擇比較少,而家個趨勢係專科專教,所以你日後好難教到數ga喎。

我都係MPHIL,但我有DIP EDUC。我覺得TA工作都計的,o個d都叫教學經驗,因為有負責tutorial的話都叫對住一班人、都要負責上堂、都要教人。
加油=]

作為老師
heart最重要

引用:
原帖由 acgben 於 2010-6-13 10:10 AM 發表
個人認為寄都無問題。
佢可能想多d人寄信先一次過揀,所以再出post。
如果想教o既學校,寄兩封都唔出奇的我覺得。

你選擇比較少,而家個趨勢係專科專教,所以你日後好難教到數ga喎。

我都係MPHIL,但我有DIP ...
專科專教? 但係教數的老師大學修數都有教電腦同其他科

引用:
原帖由 belibala123 於 2010-6-13 09:40 AM 發表
多謝大家支持同意見..
我已經grad了...BUT NOT FRESH GRAD
直資學校都有報呀..但都是没回音呢..
pgde只是一絲絲的希望會收..可能我報數學科啦..但我讀電腦科出身...可能唔係本科就難d掛...
MPhil 畢業已經有優勢

伸延閱讀
 28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。