我想問結他譜點搵D CHORD出黎?

我想問結他譜點搵D CHORD出黎? E-mail 此主題給朋友

結他既六線譜,點樣搵CHORD出黎?

有冇人可以答一答我?六線譜 我點樣可以搵返D CHORD黎彈?

大家都懶得答我???

(版主按︰請耐心等候版友之回覆。推帖會被視為灌水違規。)

你個問題有d奇怪,唔係你推幾推就有人答。

你又無講份六線譜係點既,點答你呀?

假設份六線譜淨係得個旋律,你要判斷首歌係乜key,再配返合適既chord progression,唔係真係六線譜入面揾喎。配chord唔係三言兩語答到你喎。

公道自在人心,搖滾越禁越旺

回覆 4# 的帖子

http://www.gita.idv.tw/tab_view.php?tab_id=95&cabout1=GTP  

呢個網址入面有個入譜,我唔知點表達,我意思係想問,我拎到一份咁既譜,我點先彈到呢?

引用:
原帖由 Kevin!! 於 20-6-2010 05:16 PM 發表
http://www.gita.idv.tw/tab_view.php?tab_id=95&cabout1=GTP  

呢個網址入面有個入譜,我唔知點表達,我意思係想問,我拎到一份咁既譜,我點先彈到呢?
要裝SOFTWARE....不如你CAP圖PO上黎...

現時積極讀書中

你想執 d chord出尼掃住唱?

回覆 7# 的帖子

呢首只係其中一首,好多譜都未標示埋CHORD(結他書入面有)

咁我就唔明點彈啦.......

引用:
原帖由 Kevin!! 於 2010-6-20 07:49 PM 發表
呢首只係其中一首,好多譜都未標示埋CHORD(結他書入面有)

咁我就唔明點彈啦.......
咁我建議你搵個老師先

引用:
原帖由 Kevin!! 於 2010-6-20 05:16 PM 發表

六線譜係對應結他果六條弦,個數字係話按結他頸上邊一格,你跟住按同彈就得,就可以彈出同GuitarPro播出既音一模一樣。其實唔一定要知係乜chord,除非你想改變人地編既野啫。

再詳細d,睇人教如何看六線譜
http://wenda.tianya.cn/wenda/thread?tid=5815a6dcd2dbba2d

公道自在人心,搖滾越禁越旺

回覆 10# 的帖子

我知道跟住禁係會彈到。

如果係要刷呢? 咁其他人點解要chord呢樣野呢?

我唔知你地明唔明我想問乜。

例如話 一本結他書入面既譜 有埋chord標示,但如果我姐住佢 咁點知點彈呢?

咁你一個譜本身就無chord標示埋,我想知 點樣可以搵到出黎 點定義我應該用邊個chord去到彈?

好似上面個譜咁,可能第1個音 只係要彈1個1音,唔通就只係拎住食指 禁住佢?

結他書入面 即使係 得1個音 要出聲,都會有CHORD去禁啦。

引用:
原帖由 Kevin!! 於 2010-6-21 01:36 PM 發表
我知道跟住禁係會彈到。

如果係要刷呢? 咁其他人點解要chord呢樣野呢?

我唔知你地明唔明我想問乜。

例如話 一本結他書入面既譜 有埋chord標示,但如果我姐住佢 咁點知點彈呢?

咁你一個譜本身就無chord標示 ...
如果冇和弦標示, 而六線譜上面亦只係得掃弦箭咀既節奏既話, 係冇得彈
咁你一個譜本身就無chord標示埋,我想知 點樣可以搵到出黎 點定義我應該用邊個chord去到彈?
你咪跟住六線上面既數字彈囉, 通常如果係簡單少少既和弦, 一望果幾個數字就知係咩chord
如果六線上面得xx, 又冇標示和弦, 都係冇得彈

用耳聽首歌都可以汁番d chord 出黎

咁又調返轉咁問,如果我寫首歌,唔標示埋D chord 人地就會唔知點彈?

你話生日歌果D一個個音,當然可以一下下禁。 但如果複雜少少 無chord彈唔到咁快架喎.......

伸延閱讀
 24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。