好唔開心, 你地杜牙根有冇整埋牙套呀?

剛剛做完杜牙根係會有少少牙肉腫脹既感覺既, 每次搞過神經線位都會咁, 只要情況有好轉, 唔係愈來愈痛就算杜牙根成功嫁啦

其實杜牙根會有機會返發係因為牙入面有一條主神經通道, 仲有好多非常微細既神經通道, 杜牙根只可以清潔到主神經通道, 同埋用d 好難聞既藥水去盡量清潔d 微細管道直到身體可以接受為止, 情況等於日日都有細菌, 但免疫力好就唔會病咁
但有d 人微管道特別多, 或者身體接受能力比較差就會有機會返發啦, 如果脹痛感覺有好轉, 即係身體接受到, 遲d 就會完全無事, 不過每個人需要既時間都唔同, 醫生都好難答實你

唔駛擔心, 加油cool 靚d 牙整返牙套就咩事都無嫁啦
引用:
原帖由 shuen87 於 2010-6-25 14:56 發表

哦!!明白~
好彩做完牙套都會變番好似之前d牙咁樣照樣咬野
不過杜完牙, 而家d牙肉仲腫, 禁落塊面牙肉位仲痛痛地

引用:
原帖由 chile 於 2010-6-25 03:57 PM 發表
剛剛做完杜牙根係會有少少牙肉腫脹既感覺既, 每次搞過神經線位都會咁, 只要情況有好轉, 唔係愈來愈痛就算杜牙根成功嫁啦

其實杜牙根會有機會返發係因為牙入面有一條主神經通道, 仲有好多非常微細既神經通道, 杜牙 ...
嘩, 好詳細既解釋呀!!!多謝你呀~

其實仲有一樣野唔明既係, 醫生話我有牙痛其實代表隻牙已經有事..
我第一次半邊面痛, 痛到個腦都扯住痛, 之後就面腫啦~因為full booking我又想睇姑娘轉介我去第二間睇, 醫生敲我隻牙, 個時係唔痛既, 佢就話我可能牙肉發炎幫我洗牙!
洗完牙食完藥後一星期就好番, 不過禁塊面個牙肉位都有少少痛痛地(係禁落去先會痛)

直到幾星期後又再痛, 今次去番我箍牙既醫生到睇, 佢禁我隻牙就痛痛地, 禁牙肉就當然痛啦, 因為腫緊, 所以就幫我杜牙根!!

因為之前我未試過咁既情況發生, 唔知呢d算唔算叫牙痛定係牙肉痛~
我怕其實係我牙肉問題而唔係牙既問題, xray就照左, 不過好似睇唔到d咩牙裂或者牙碎, 醫生淨係話我呢隻牙係蛀過, 醫生話我牙腳有d唔知咩濃(因為當時太擔心所以唔記得個名) 所以腫引致神經痛

其實你地牙痛係咪都會牙肉腫左呀???

我感覺上覺得隻牙應該仲有得救咁, 等隻牙唔痛去補牙咪冇事囉..

因為隻牙之前都冇事既

雖然我無x-ray睇, 不過聽你咁講多數要杜牙根啦...

醫生要決定隻牙要做乜, 除鱄n望, 聞, 切(中醫乎??), 仲要問鴽A之前或者當時點樣痛法, 任何刺激都會令到牙內既神經線發炎, 輕度至非常嚴重不等, 磨牙磨得勁, 朝早少少痛都算發炎嫁, 鬗@定情況身體係可以自行修復既, 但聽落你既痛法似係神經發炎, 身體唔可以自行復元, 呢d 情況神經線就會一直發炎, 由慢性變急性又得, 由急性變返慢性都得, 急性發炎就係好鬼痛, 痛到覺都埻躠o, 慢性就可能係牙腳尖有膿, 但未必痛嫁喎

聽你咁講, 你可能係隻牙一直都有問題, 慢性發炎鬫n耐你唔知, 某日變鱈璈, 就係你痛到半邊面腫哂囉, 但你搵唔到醫生睇, 隔鰲X日可能你免疫力好返d, 又變返慢性咪又唔痛囉, 加上第二個醫生開鰹曭〡蘊琝A, 幫鬻A一把就一路都無痛, 但其實隻牙個根本性問題未解決, 隔一排佢又變急性, 最後醫生決定要杜牙根清潔你d 不能修復既發炎神經組織, 當清潔鰽o炎既神經線之後, 我地奇妙既身體就可以清除返牙腳尖既膿嫁啦

所以你如果今次唔做杜牙根, 可能會成日都痛鴾S唔痛, 痛鴾S唔痛, 唔知幾時又痛到你食唔到野, 埻屭嚄捷飌
你決定鱁筆糷根都係明智既選擇, 唔好再懷疑自己啦~
引用:
原帖由 shuen87 於 2010-6-25 16:35 發表

嘩, 好詳細既解釋呀!!!多謝你呀~

其實仲有一樣野唔明既係, 醫生話我有牙痛其實代表隻牙已經有事..
我第一次半邊面痛, 痛到個腦都扯住痛, 之後就面腫啦~因為full booking我又想睇姑娘轉介我去第二間睇, 醫生敲 ...

回覆 32# 的帖子

你飲熱野或者凍野會唔會痛到咬牙切齒, 而且持續一段時間??? 有就90% 要杜, 我自己就係咁

我都係要杜牙根... 都有D 唔開心...

上星期先mock 左2隻智慧齒, 突然有隻門牙勁痛, 即刻搵我個牙醫check 下, 佢敲果隻牙時好痛, 用dry ice test 時一D 感覺都無, 佢就話隻牙死左, 之後佢鑽果時一D 血都無... 隻牙無撞過, 無蛀過....

我原本諗住mock 左2隻智慧齒後去cool 牙, 因為D 智慧齒推到D 門牙唔齊, 而家有隻門牙要杜牙根, 唔知之後仲可唔可以cool 牙??

有時無端端死鰴ㄕ野i能
引用:
原帖由 a2625 於 2010-6-25 19:19 發表

上星期先mock 左2隻智慧齒, 突然有隻門牙勁痛, 即刻搵我個牙醫check 下, 佢敲果隻牙時好痛, 用dry ice test 時一D 感覺都無, 佢就話隻牙死左, 之後佢鑽果時一D 血都無... 隻牙 ...

回覆 36# 的帖子

係lor... 無端端咁...

請問做完牙套後仲可唔可以cool 牙ga??

都可以既, 但係力無咁好囉
引用:
原帖由 a2625 於 2010-6-25 20:26 發表
係lor... 無端端咁...

請問做完牙套後仲可唔可以cool 牙ga??

預告:20 星期後有Invisalign 隱適美report post

~Giorgio Armani Cosmetics Collector~

引用:
原帖由 chile 於 2010-6-25 05:25 PM 發表
雖然我無x-ray睇, 不過聽你咁講多數要杜牙根啦...

醫生要決定隻牙要做乜, 除鱄n望, 聞, 切(中醫乎??), 仲要問鴽A之前或者當時點樣痛法, 任何刺激都會令到牙內既神經線發炎, 輕度至非常嚴重不等, 磨牙磨得勁, 朝 ...
真係好多謝你呀!!!!!
因為其實我個醫生好忙, 我都唔敢問得咁詳細, 淨係知佢好多年經驗亦都幫好多人箍牙, 所以我先搵佢箍
聽完你咁講我真係有放心好多!!因為我真係怕杜錯牙, 曬左隻牙咁!!
我記得醫生幫我杜牙根時佢有叫我聞下, 我聞到有dd臭臭地(唔好介意核突, haha)
佢話係d發炎既野定唔知係壞死既野(我太緊張都唔記得)
不過第一次痛, 果種感覺真係前所未有, 痛到食止痛藥2個鐘後又痛過, 連我箍牙痛都冇呢種想要放棄箍牙既感覺!因為初初以為會唔會係拉緊牙所以痛, 但另一邊牙又冇痛!最奇怪係個時我食野時佢又唔痛, 唔食野之後就又痛上腦..
好開心聽到你既講解!!

引用:
原帖由 cacalove 於 2010-6-25 05:56 PM 發表
你飲熱野或者凍野會唔會痛到咬牙切齒, 而且持續一段時間??? 有就90% 要杜, 我自己就係咁
以我記憶有段時間我係好似敏感牙齒咁架, 不過未去到咬牙切齒既痛!
我問過醫生, 佢話箍牙有機會係咁....可能個時已經開始響起警號!!不過我用左敏感牙膏後就冇野喇...
如果當時只係敏感而唔痛, 我補左隻牙會唔會救到???

引用:
原帖由 a2625 於 2010-6-25 07:19 PM 發表

上星期先mock 左2隻智慧齒, 突然有隻門牙勁痛, 即刻搵我個牙醫check 下, 佢敲果隻牙時好痛, 用dry ice test 時一D 感覺都無, 佢就話隻牙死左, 之後佢鑽果時一D 血都無... 隻牙 ...
佢敲我隻牙都係酸酸痛痛咁架!!!!
不過門牙會蛀真係幾慘wor, 始終係出面!!
杜牙根呢個方法我聽完chile有d接受左, 初初真係好唔開心, 覺得冇左樣野, 遲d咬野都唔爽快啦!!
但係向好諗, 好彩未去到太嚴重要剝, 唔係既話植牙仲貴又難搞!!
唉, 只怪唔好好愛惜d牙..

引用:
原帖由 chile 於 2010-6-25 09:01 PM 發表
都可以既, 但係力無咁好囉

我都好擔心, 而家我大牙係做重心用黎拉前面d牙, 但係杜完牙都唔做得牙套, 咁我棚牙都唔知點算好!!!!
但係醫生又話冇問題, 只好相信佢

我前幾年都有杜過牙,
不過當時只係齋杜牙沒有做牙套,
可能因為唔係幾識保護佢結果個隻牙要再杜過,
咁今年我又有兩隻牙要杜牙根同做牙套,
帶咗牙套開頭都有D唔慣怪怪地咁,
不過而加都習慣咗啦!
個牙醫仲同我講有牙套個D牙唔可以食太硬的食物,

引用:
原帖由 Winnie_sy 於 2010-6-25 11:20 PM 發表
我前幾年都有杜過牙,
不過當時只係齋杜牙沒有做牙套,
可能因為唔係幾識保護佢結果個隻牙要再杜過,
咁今年我又有兩隻牙要杜牙根同做牙套,
帶咗牙套開頭都有D唔慣怪怪地咁,
不過而加都習慣咗啦! ...
唉, 一聽到就唔開心, 我好鐘意食開心果, 睇黎都食唔到喇
不過算啦, 好過冇左隻牙....我一定會去做牙套!!!

你而家都未做牙套, 對cool 牙無影響喎
cool 完牙先去做牙套啦, 係無問題啦....

反而做髐套先cool 牙, d 拉釘就要用d 特別膠水先貼到上牙套...
引用:
原帖由 shuen87 於 2010-6-25 23:19 發表

我都好擔心, 而家我大牙係做重心用黎拉前面d牙, 但係杜完牙都唔做得牙套, 咁我棚牙都唔知點算好!!!!
但係醫生又話冇問題, 只好相信佢

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。