[討論] 注意!!~瑪嘉烈醫院~你地唔好去呀!!!~~

注意!!~瑪嘉烈醫院~你地唔好去呀!!!~~ E-mail 此主題給朋友

入面d姑娘好鬼惡!~成日勁罵人!~蝦d大肚婆和家人!~~生仔好受氣!!~~
醫院staff 個個身上一個名牌都無!!~問佢地staff 號碼又話唔講得!~投訴無門!!~~m記賣飽d姐姐仔都有名牌啦!!~衰過做m記!~勁搞笑!!~
入院時已經話俾佢地知有b型鏈球菌!~入院同生得時間起碼有8個小時!(手上已經種左豆)~但生bb時竟然無打到針!~話唔夠時間打針!!~
搞到我個bb一出生就要成身針...............你地係唔係人?!~~~~~

有呢d人係呢間醫院做!~我地仲點可以張的小生命交係佢地手?!~~~

各位請三思!!~~~~

唔好意思, 我想問下『但生bb時竟然無打到針!~話唔夠時間打針!!~搞到我個bb一出生就要成身針』 呢句點解?

生bb時要打d乜針? 點解bb一出生就要成身針?

bb出世係要打乙肝同埋卡介苗個喎, 有咩問題?

係你入院前, 夫婦兩人係姑娘面前簽晒紙話同意打嗰麻!

同埋姑娘打針前會通知你打咩針既, 點解你咁心痛bb成身針, 姑娘打針時, 你又唔阻止?

所有媽咪CHECK到有b型鏈球菌係生都一定要打抗生素, 係打落媽咪到架, 因為係吊針關係, 身體吸收藥需時, 可能因產程比較短既媽咪會唔夠時間有足夠藥力保護BB而受感染.

樓主BB可能受感染而要係出世後打抗生素, 係有一定風險, 可能會感染BB令佢有腦膜炎/肺炎,可大可少.
不過我聽過好多醫生話出現嚴重問題比較少.

我本人都有b型鏈球菌, 所以一入產房一定要主動同姑娘醫生講. 提多幾次都唔怕...政府醫院問題,唉.

希望樓主BB無事, 快D健康出院.

引用:
原帖由 susuki_sk 於 2010-6-29 01:14 PM 發表
所有媽咪CHECK到有b型鏈球菌係生都一定要打抗生素, 係打落媽咪到架, 因為係吊針關係, 身體吸收藥需時, 可能因產程比較短既媽咪會唔夠時間有足夠藥力保護BB而受感染.

樓主BB可能受感染而要係出世後打抗生素, 係有一 ...
唔好意思、我仲有兩星期預產、想問吓B鏈有咩徵狀架?

舒曼曼

回覆 2# 的帖子

bb出世唔係打乙肝同埋卡介苗,係一出生已經要入初生嬰兒深切治療病房做檢查!!~~檢查有無b型鏈球菌!~又要驗咩驗物!!~~點會唔會成身針??
仲有個bb已經同媽咪分開左!!d姑娘又點會問完你先做野呢?!!~~
我由產房見完之後,再見到bb已經成身針!~佢地都無得到我地同意就做左!!~~咁我可以點???我可以點阻止????
總之呢間醫院個婦產科有問題!~可以的話唔好去呢間度生bb!!~~

滾水淥B單新聞都係瑪嘉烈醫院..............

引用:
原帖由 舒里曼 於 2010-6-29 01:44 PM 發表
唔好意思、我仲有兩星期預產、想問吓B鏈有咩徵狀架?
無咩特別徵狀0架,要0係陰道口抽D分秘去驗先知0架.....

咦~~我3月先0係瑪嘉烈生,d姑娘同助產士個個都好好人wor,不過可能係一批批啦....

引用:
原帖由 BETHEL1119 於 2010-6-29 03:08 PM 發表

無咩特別徵狀0架,要0係陰道口抽D分秘去驗先知0架.....
咁可唔可以自己主動話驗架??

引用:
原帖由 sukianata 於 2010-6-29 04:14 PM 發表

政府醫院好似唔會幫你驗0架,我個時都係自己出私家度驗咋....

我上年都0係PMH生
我覺得d姑娘冇乜野bor
都幾好人呀 到我生果陣仲好多人企0係度幫我打氣
病房d姑娘都ok嫁 5覺得佢地差bor
5通今年5同左 我下年2月都會0係pmh生嫁
仲有上一胎我32weeks果陣咁岩返pmh覆診
醫生問我有冇咩問題 我同佢講話我下身多分泌
有時仲有d痕 咁佢就話拎d野去幫我驗 順便幫我驗埋b菌
可能我咁岩撞到d好人0既醫生同姑娘啦
不過我覺得c+同政府都會出錯0既 c+比錢服務一定會好d嫁啦

宜D真係睇你好唔好彩...早午晚3班人..戀有一班好既睇你撞唔撞到..
我自己係PMH生過覺得幾好冇咩野...可能我撞到好人喇....

引用:
原帖由 sukianata 於 29/6/2010 04:14 PM 發表

其實係健康院正常第一次產檢見醫生就會幫你做左, 如果無野多數會話無事.

如果真係check到有, 佢地會要求你食抗生素, 食完唔可以100%會話殺死隻菌. 最好check多次.

我就係一check就有, 我問返健康院醫生check左係咩菌, 我有2種菌: 念珠菌& B型連球菌.

B型連球菌-要食抗生素殺死隻菌, 不過一般到生個陣醫生都會再同媽咪打枝抗生素, 因為有可能再返發, 打左保障BB&媽咪.
念珠菌 - 要塞藥一個療程.

如果有2隻菌就最好一齊醫, 因為2隻菌會互相影響.

我10月份都係瑪嘉烈生,我都有b型鏈,
上次我第一次見醫生個醫生都提我話一定要話比姑娘聽,佢唔記得就要話多幾次,因為佢自己都話d姑娘好忙,一個要照顧好多個,分分鐘轉個頭會唔記得左~

不過就算比你投訴又點......
醫院人手長期不人足,你睇之前個bb"6"親咁大件事個姑娘都係停職轉部門...
唉....對政府醫療真係好失望~

引用:
原帖由 BETHEL1119 於 2010-6-29 03:09 PM 發表
咦~~我3月先0係瑪嘉烈生,d姑娘同助產士個個都好好人wor,不過可能係一批批啦....
我遲你1個月我係4月媽媽都係喺瑪嘉烈生我同你都一樣遇到一班好好嘅姑娘同助產士

我係護士學生
上個月先係瑪嘉烈產科實習完
睇黎樓主有好多野都唔係好清楚
我解答到就盡量解答吧
我答既野亦未必100%準確的

1. 果度d助產士其實大部分都好人的
     只不過有時佢地見bb難出黎所以會肉緊d
    會令你覺得佢地好惡
     其實佢地唔係真係想鬧人的

2. 名牌果度答你唔到
     理論上應該要掛既其實

3. 如驗到有b型鏈球菌(gbs)
    生產前多數會打抗生素落媽媽度, 但係唔會打落bb度的

4. 你所講既應該唔係初生嬰兒深切護理部
     而係初生嬰兒特別護理(scbu)
    呢個病房主要為觀察bb既情況, 唔係bb有咩大件事/唔妥
     媽媽帶有gbs既bb係一定會入scbu觀察幾日的
     生產時有特別情況既bb都會入去觀察的(e.g. 穿水過耐)

5. 我想問成身針既意思姐係咩?
    bb插住好多針定係好多針窿?
    如果係好多針窿其實係正常
     因為bb出世會打乙型肝炎, 卡介苗等等疫苗 (呢d針要係得媽媽同意之後先可以打的)
     亦可能會係腳板底抽血做檢查
     如果係身度插住好多針, 我諗你要問清楚醫生/護士bb發生左咩事

其實你有冇平心靜氣咁問助產士發生緊咩事?
以我實習得黎既經驗話我知
佢地其實都好樂意解答爸爸媽媽既各種問題
希望我既解答幫到你
但有任何疑問都應該問下有關既醫護人員

祝bb同媽媽身體健康

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。