註冊 登錄
用戶名 密碼

44 123
發新話題發佈投票

換了新回鄉卡後過大陸e道

換了新回鄉卡後過大陸e道 E-mail 此主題給朋友

請問換了新回鄉卡後,過大陸關口時需要重新登記指紋和拍照嗎

應該唔使~~~  舊回鄉証我從來無登記過大陸e道.  後來換左新証後上星期去到上海機場過關時去e道試下居然過到

我諗係新申請的回鄉証無需額外申請已經可以用大陸e道啦

Turn it up loud~~  Turn it up loud~~

引用:
原帖由 psy681101 於 2010-7-1 11:09 PM 發表
應該唔使~~~  舊回鄉証我從來無登記過大陸e道.  後來換左新証後上星期去到上海機場過關時去e道試下居然過到

我諗係新申請的回鄉証無需額外申請已經可以用大陸e道啦
唔好9UP喎

bu zheteng!!!

北京同上海機場有左E-道俾港澳居民用好耐, E-道機新過廣東省同反應快好多,

上海就唔知.
換咗新回鄉卡,由香港進出深圳各出入境口岸,要用自助過境通道(E道),都要重新登記.
簽授權書比有關單位,收集咗指模,面部特徵,至可以用自助過境通道(E道).
以上係我自己同一眾老友旣親身經驗,唔係靠估架.

引用:
原帖由 ha7874 於 2010-7-2 07:18 AM 發表
係要的..
原因我估係因為佢改左回鄉證的號碼..
其中一個原因是因為持證人的面容在過去十年可能會有不同程度的改變,如果辦理新證時不重新拍頭相,恐怕日後機器在作面部比對時會便認不出持證人來。

我響紅磡同北京過e道.....係新證都冇重新登記就過到/____\

不過我諗你去到問下d工作人員,好過響哩到問我地"
因為而家黎睇,都已經有好多唔同答案*0*

引用:
原帖由 rockxcx 於 2010-7-1 23:17 發表

唔好9UP喎
我係講緊我個人親身經歷, 咁我上星期的確係上海機場試過係OK囉, 你唔信無問題, 但請你唔好講埋呢O的說話!!

Turn it up loud~~  Turn it up loud~~

引用:
原帖由 ha7874 於 2010-7-2 12:41 發表
又不可以怪佢..
因為之前過深圳灣口岸時係寫明
換左回鄉證的持證人係要重新辦理自助過境手續的...

當然,可能現在有改變都不定啦...

P.S.:依家係咪中旅社換證時可以辦理埋呢?還是一定要去返口岸辦理?
我舊証從來無申請過大陸e道, 係辦理換新証時亦無主動要求申請e道, 換左新証後第一次用就係上星期去上海.  所以我覺得新換的回鄉證唔使另外申請就已經可以用大陸e道過關.

懷疑的人, 可以選擇排隊埋 counter 過關架!!

回覆 11# 的帖子

呀....係喎=___=紅磡係用id ONLY...習慣左一過完id就要回鄉卡*

anyway,我過北京係冇再申請都過到"同埋係今年6月o既事...

樓主都係打下電話問or去到問啦*
話唔定個個回鄉卡都有d唔同"
有d人要有d人唔洗都唔定呢...又可能個個口岸唔同...

要要要要要~ 重新攪過

引用:
原帖由 psy681101 於 2010-7-2 01:37 PM 發表
我舊証從來無申請過大陸e道, 係辦理換新証時亦無主動要求申請e道, 換左新証後第一次用就係上星期去上海.  所以我覺得新換的回鄉證唔使另外申請就已經可以用大陸e道過關.
懷疑的人, 可以選擇排隊埋 counte ...
我留意到您的回帖用的是“我諗”、“我覺得”這種臆測性字眼。您說您的舊回鄉卡“從來無申請過大陸e道”,換領新卡時“亦無主動要求申請e道”,那麼內地口岸的e-道系統中何以會有您的指紋和面部特徵資訊呢?所以當看到您說您用新回鄉卡能讓您通過內地口岸的e道,網友們不免會感到有點不可思議。

伸延閱讀
 44 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。