台北市去墾丁大街

我知台北去墾丁係好遠,要搭6,7個鐘車,但係我係認真問點去,同埋我唔係去3,4日,
係去幾個星期,想去完台北玩完再去墾丁玩,
求台北去墾丁最短路線.

引用:
原帖由 pppaaapapa 於 2010-7-3 01:59 PM 發表
我知台北去墾丁係好遠,要搭6,7個鐘車,但係我係認真問點去,同埋我唔係去3,4日,
係去幾個星期,想去完台北玩完再去墾丁玩,
求台北去墾丁最短路線.
既然有時間去完台北玩幾日,坐高鐵落高雄玩幾日先再坐車去墾丁玩幾日,之後返高雄坐機走

我就係打算台北>去墾>高雄,然後係高雄搭飛機走

其實我都已經答左你啦
咁最短路程一定係內陸機飛恆春鎮轉車落墾丁大街
我認真架喎! 一般除左內陸機... 地面公共交通就係3個方法囉
火車6小時 (至高雄車站) + 包車/公車 2.5小時(至墾丁)
公車5小時 (至高雄車站) + 包車/公車 2.5小時(至墾丁)
高鐵2小時 (至高雄左營) + 包車/公車 2.5小時(至墾丁)

──在虛偽的世界堙A任何現象都沒有意義。但是我還是想發現意義,發現存在的證明──

引用:
原帖由 brianho_hk 於 2010-7-3 10:16 AM 發表
香港人係咁架啦, 一個香港已經係一個獨立嘅國家咁.  咁去到其他國家, 又會有種錯覺一個國家都可以一日行哂.
可能人地真係第一次接觸台灣呢,大家又唔好咁笑人,嘻嘻
佢又無話要去做咩
可能只係想由台北搭車落墾丁呢,呵呵

引用:
原帖由 澄雪 於 2010-7-3 08:19 PM 發表
其實我都已經答左你啦
咁最短路程一定係內陸機飛恆春鎮轉車落墾丁大街
我認真架喎! 一般除左內陸機... 地面公共交通就係3個方法囉
火車6小時 (至高雄車站) + 包車/公車 2.5小時(至墾丁)
公車5小時 (至高雄車站) + 包車/公車 2.5小時(至墾丁)
高鐵2小時 (至高雄左營) + 包車/公車 2.5小時(至墾丁)
幣在你個答案錯呢

火車點會慢得過客運? 你火車個時間係莒光號標準黎 正常情況台北至高雄點解要坐莒光?

認真既同時你好似忽略答案既細節喎

勿通匪類
莊敬自強
處變不驚
前人只用12個字就擋住一班牛鬼蛇神

回覆 19# 的帖子

唔該曬你先!

引用:
原帖由 pppaaapapa 於 2010-7-3 02:29 PM 發表
我就係打算台北>去墾>高雄,然後係高雄搭飛機走
其實, 關鍵是由台北去高雄
因為多數的方法, 都是經高雄的.

而高雄去墾丁, 可以坐的士, 包車, 客運.
但時間同收費都唔係相反太遠.

相反. 高雄同台北, 有高鐵, 台鐵, 客運
時間同收費都可以相差好大.

咁你該著手看看如果由台北去高雄勒.

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=+
14260441 台灣有用資料
14901606 台幣兌換發問專區
16375982 台灣入境資料
21638703 sample台北行程任你抄
記得移走"+"號

記得台灣旅前, 留意簽証同需入境所需文件.

樓主買了機票未?? 我覺得香港去高雄-->墾丁先,然後墾丁返高雄搭高鐵-->台北-->回港好dd…

引用:
原帖由 tommy91hk 於 2010-7-3 10:57 PM 發表
幣在你個答案錯呢

火車點會慢得過客運? 你火車個時間係莒光號標準黎 正常情況台北至高雄點解要坐莒光?

認真既同時你好似忽略答案既細節喎
咁當然比個最長時間佢啦!
佢有心要搭火車... 自己就會去查時刻表... 去查班次
到時自己就會跟返自己搭到既班次知道自己要搭幾耐
我點知佢係咪想坐通宵車先
通宵火車可以慳一晚住宿架麻
仲有通宵巴士都可以

咁客運正常的確係唔洗5個鐘就到喎
我自己搭過所以知道... 係有時如果遇到塞車就會耐好多
但係呢D意外野點預比佢先... 我又唔係先知

呢度D人成日都叫人自己做功課
咁我答問題廢事連細節都答曬好似餵佢食咁
都係跟其他人學野o者
總知佢知大約有D咩方法去咪得囉
就算時間長短差DD...
D方法點會係錯?
咁當然仲有包私家車由台北一直行高速落去
個時間同客運都唔差好多o者
客運上左高速就唔停站架啦
最多係市內會停幾個站同轉車花多D時間
不過價錢都差好遠
唔通你要我連幾錢都答埋?
我係答得到... 不過係咪唔答就等於錯先?

──在虛偽的世界堙A任何現象都沒有意義。但是我還是想發現意義,發現存在的證明──

我想講 台北至高雄坐火車最長直達時間係8個鐘嚕..... 如果最慢既話 可以慢慢坐區間車南下 轉2次車 10個鐘以上都得tim

報最慢既話 你既時間都未係最慢嚕.....

當然我認同唔可以樣樣幫到足 但台鐵分級太複雜 可以既話講多少少喇

勿通匪類
莊敬自強
處變不驚
前人只用12個字就擋住一班牛鬼蛇神

我岩岩去完...話你知
係台北坐高鐵去佐營
唔駛一個鐘
佐營一出馬路就有旅遊巴直去墾丁
兩個半鐘到就到墾丁啦

引用:
原帖由 飛道 於 2010-7-4 04:43 PM 發表
我岩岩去完...話你知
係台北坐高鐵去佐營
唔駛一個鐘
兩個半鐘到就到墾丁啦
有冇咁快呀!

引用:
我岩岩去完...話你知
係台北坐高鐵去佐營
唔駛一個鐘
兩個半鐘到就到墾丁啦
高鐵響台北落高雄左營唔係要個半鐘咩?
同埋我check到公車都要成2個鐘車程....未計等果d時間
你真係好好彩呀ching!

引用:
我岩岩去完...話你知
係台北坐高鐵去佐營
唔駛一個鐘
兩個半鐘到就到墾丁啦
無可能!
高鐵台北至左營最快是九十六分鐘.
如果真係有一小時唔洗的高鐵班次.
不如你列出當日搭幾點車.

如果無實質資料. 咪亂吹.

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=+
14260441 台灣有用資料
14901606 台幣兌換發問專區
16375982 台灣入境資料
21638703 sample台北行程任你抄
記得移走"+"號

記得台灣旅前, 留意簽証同需入境所需文件.

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。