醫院管理局 登記護士(普通科)訓練課程

引用:
原帖由 acc868 於 2010-7-8 11:52 AM 發表

禁會點嫁? 我好驚呀!
最好打電話去問下

引用:
原帖由 ak169 於 2010-7-8 06:26 PM 發表
其實佢個基本要求係修畢中五 , 咁如果真係得中五學歷, 機會係咪好微? 因為我自己都想申請 , 但係學歷很低...
其實有交表就可能會有機會,,
冇交表就一定冇機會,,
ps我都係得中五學歷咋><

引用:
原帖由 mmqla888 於 2010-7-6 07:32 PM 發表

查實我都考慮得好詳細架la, 但始終未真係接觸過, 只係o係幻想階段, 我覺得份份工都有難處, 查實o係邊行EQ都唔可以差, 一樣會俾人批評, 只係希望自己捱得過, 同埋會習慣, 但首要做nurse係一定要有良心先。
日日比人插+冇成功感 ot到pk 良心=.=係既    其實我覺得最重要係 高效率 冇錯誤就唔洗講啦  同師姐既EQ高   真係好重要下

引用:
原帖由 herego235 於 2010-7-8 03:24 PM 發表

讀完啦我
第一班都未畢業,你讀完D咩呢

而家得萬三咋人工,那有萬四?

我想問會唔會個人IN?
8對1??(4間HR +4NURSE )????

因為我外界聽人講IN個d咩助理聯招方式咁恐佈??

引用:
原帖由 lau_s_f 於 2010-7-11 09:18 PM 發表

...除左ha既登記仲有其他登記

引用:
原帖由 lau_s_f 於 2010-7-11 09:18 PM 發表

第一班都未畢業@@??
咩唔係HA攪左幾年架啦咩
之前果個九龍醫院 唔等於HA??

引用:

..........你傻架??_?醫管局en 9幾年已經開始有

中六可唔可以報

中六可唔可以報???我下年F.7,應唔應該現在報呢???

死啦死啦!
我岩岩先發現原來我寄去HA既FROM超過左30g
要貼$2.2郵票,
但係我貼左一張郵票咋
點算呀!!
我好驚HA會收吾到呀
郵局見到我封野吾夠$2.2郵票會吾會吾幫我寄架??

引用:
原帖由 magic_carmen 於 2010-7-6 10:42 AM 發表
我自己是過來人, 希望各位在交form 前徹底考慮清楚這份工作是否適合, 不是潑冷水, 不是質疑能力之類的原因, 只是因為我看到身邊的確有很多同學因不同原因先後退學, 浪費了自己的時間, 浪費了金錢(買書,制服etc.), 也浪費了quota......
有些人, 讀書能力很強, 但卻無法接受批評...担當這個工作, EQ一定要高, 所以要先審視自己可承受壓力的限度; 兩年密集式的學習, 雖然可以做 part-time(我指市面的part-time, 不是醫護方面), 但對於本身已有工作的人會否帶來經濟負担? 或許有些人會因為薪金而考慮入讀, 但這個工作的工作量和薪金是不平衡的, 為錢, 到最後受苦的只會是自己。
而且各位要有心理準備這個行業終生都要不停進修, 醫療科技日新月異, 不管是任何職級或年資, 都要增進自己的知識, 食得咸魚抵得渴!
另外, 也不要抱著 "試下" 的心態apply, 這工作是牽涉人命的, 你 "試" 不起。

請不要嫌我長氣, 因為這就是現實, 雖然 "護士" 這個職業名聽上去好像很華麗(?)專業, 但背後的辛酸卻不是人人會明瞭。
我都報左社福果個...今日先搵到你個post 至搵到ha依個....(無奈)
你講得好岩 做依行 人命黎
我自己本身做開診所, 其實都做得ok, 不過成日都覺得自己做得唔夠多唔夠足, 感覺上幫唔到病人.
多謝你以上既一番說話, 令到好多人都清醒d, 做醫護唔係咁簡單嫁.
我仲記得我第一日入行做診所既擔憂同緊張, 因為我知道, 單單一粒藥, 就係咁小既野, 都可以關乎人命, 到今日, 我都仲係好記得果種感覺, 無論係診所定醫院, 都要好小心.
到做左依行都成年幾, 我好實在咁同你講, 我決定投身醫護, 做我永久既職業, 我先會print張form出黎寫同寄^^

我依家都好擔心, 我得中五學歷, 做得果一年診所, 唔知會唔會有幫助, 入到去讀既機會...我都怕成數好低.
但係我都會寄張form去試下...加油!!!
真係需要人鼓勵下呢...我真係冇咩信心...

Some peop thk that PHYSICAL thing define wt's within,
I've been there B4, but that life's a BORE.....so full of SUPERFICIAL.

If it ain't you...IF I AIN'T GOT YOU__everything means NOTHING

引用:
原帖由 janusbb 於 2010-7-14 11:13 PM 發表

我都報左社福果個...今日先搵到你個post 至搵到ha依個....(無奈)
你講得好岩 做依行 人命黎
我自己本身做開診所, 其實都做得ok, 不過成日都覺得自己做得唔夠多唔夠足, 感覺上幫唔到病人.
多謝你以上既一番說話 ...
我都係得中5,,都係做緊診所,,
我都有報,,希望會有機會啦

同埋有醫生既推薦信,,唔知有無用呢

我係應屆會考生.. 所以未出成績..  去報名會唔會一定唔收?

引用:
原帖由 KOKO_1991 於 2010-7-15 06:05 PM 發表

我都係得中5,,都係做緊診所,,
我都有報,,希望會有機會啦

同埋有醫生既推薦信,,唔知有無用呢
=0=.....有埋推薦信 好大機會~

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。