註冊 登錄
用戶名 密碼

發新話題發佈投票

關於珠寶設計前景

關於珠寶設計前景 E-mail 此主題給朋友

本人25歲想轉行(25歲了 現在不轉行好像就會太遲), 現在夜間修讀珠寶設計課程, 還在初階摸索階段 , 關於這個行業比起平面跟室內設計的資料比較少, 不知道有沒有從事這行的前輩可以講述一下入行要求跟前景? 很多人都說做design辛苦, 我已經有心理準備, 之前看新聞說此行需求蠻大, 但日前一篇報導又說珠寶設計師已經飽和, 而且入行起薪點很低只得5、6k , 真的有這麼差嗎?

我都想知        

設計師不嬲起薪點低..

http://www.jobs.jewelry.org.hk/jobdb/joblist.jsp

如果想人工多可以做SALES , 成日飛,

引用:
原帖由 teddy0724 於 2010-7-17 05:35 PM 發表
設計師不嬲起薪點低..

http://www.jobs.jewelry.org.hk/jobdb/joblist.jsp

如果想人工多可以做SALES , 成日飛,
只讀 ive 珠寶設計與科技 的h dip 再俾5萬去讀 寶石鑑定 咁樣夠唔夠做?

引用:
原帖由 lei030 於 2010-7-17 07:05 PM 發表

只讀 ive 珠寶設計與科技 的h dip 再俾5萬去讀 寶石鑑定 咁樣夠唔夠做?
正確應該就要係o甘

引用:
原帖由 快樂神仙 於 2010-7-18 10:22 AM 發表

正確應該就要係o甘
你係做緊呢行嗎 我畫圖唔叻 讀唔讀好

做得好是不錯的出路

那gia 果d 5萬既鑑定 課程 哪個比較吃香?

搭單一問,多吾多男仔讀呢科?

同埋男仔讀,會吾會冇咁叻?   

因為珠寶多數既對像係女性,
因為由女性designer好似比男designer更了解女性市場,

有冇人解答我

引用:
原帖由 KimTang 於 2010-7-18 07:28 PM 發表
搭單一問,多吾多男仔讀呢科?

同埋男仔讀,會吾會冇咁叻?   

因為珠寶多數既對像係女性,
因為由女性designer好似比男designer更了解女性市場,

有冇人解答我
唔知點解男DESIGNER 比女DESIGNER 多.
引用:
只讀H DIP都夠.

引用:
原帖由 teddy0724 於 2010-7-19 02:24 AM 發表

唔知點解男DESIGNER 比女DESIGNER 多.

只讀H DIP都夠.
可否pm msn 問多d野 大哥

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。