香港人可以在台灣買屋嗎 ? 手續會唔會好繁複呢 ?

我記得外籍人士可以係台灣買屋,但係要有好多手續,詳情請睇下面網站,內政部地司全球資訊網

仲有大家唔好搞錯,買樓還買樓,同投資移民係兩回事
===============================================
外藉人士問與答(地政司網站其中問與答)
5.您好:我居住在夏威夷的親戚考慮在台灣購買房子,以方便旅遊及渡假。若是被淮許的,該依據哪些條例、需準備哪些相關文件、會面臨哪些問題?  
一、按外國人在臺取得不動產係依土地法第17條至第20條及「外國人在我國取得土地權利作業要點」之相關規定辦理。
二、外國人購置不動產需檢附下列相關文件向土地所在地之地政事務所辦理:
(一)土地登記申請書。
(二)土地權利變更之權利人及義務人身分證明文件。
(三)買賣移轉契約書。
(四)繳稅或免稅證明文件(如土地?值稅或契稅)。
(五)互惠證明文件(美國夏威夷州已列入互惠國家一覽表則免附)。
(六)土地使用分區證明(如屬非都市土地者免檢附)。
(七)土地所有權狀。
(八)授權書(如本人不能親自申請,須加附授權書)。
(九) 其他經中央地政機關規定應提出之證明文件。
三、另有關外國人在我國取得土地權利相關作業程序、資料,業已登載於本部地政司全球資訊網(網址:http://www.land.moi.gov.tw),可於該網站之「下載專區」→「表 單下載」→「外國人取得土地權利申請」項下查詢並下載參閱。
四、如仍有疑義,請敘明詳細案情逕向土地所在地之地政機關洽詢。

7. 我和先生均是土生土長的香港人,他已取得台灣長期居留證,由於我當初沒有跟先生一起申請,所以我現在也只是拿台灣多次入出境證,我們現在想買房屋,請問可以嗎?  
有關詢問香港人是否可在我國購置不動產案,查香港已列入本部96年12月11日台內地字第0960192146號函頒「外國人在我國取得或設定土地權利互惠國家一覽表」表二內,該表業已登載於本司全球資訊網,請於該網站首頁之「圖表下載」區下載參閱。
http://www.land.moi.gov.tw/chhtml/index.asp

引用:
原帖由 ms818 於 2010-7-14 09:49 AM 發表

好品格既台妹唔會去夜店,唔靚仔都可以娶得美人歸既!
都係個句:你不如請教下冷心兄出咩殺著啦!佢係過來人嘛~~

唔係大部份台妹都好熱衷去夜店既咩 ? 謝謝你寶貴的意見 ^^

時間像乳溝, 硬是要擠的話, 總是會有的, 機會像陽具, 緊緊握住的話, 一定會越來越大

引用:
原帖由 sclee1209 於 2010-7-14 09:49 AM 發表
我記得外籍人士可以係台灣買屋,但係要有好多手續,詳情請睇下面網站,內政部地司全球資訊網

===============================================
外藉人士問與答(地 ...
謝謝, 獲益良多, 我慢慢研究 ^^

時間像乳溝, 硬是要擠的話, 總是會有的, 機會像陽具, 緊緊握住的話, 一定會越來越大

回覆 15# 的帖子

咦....
師姐咁講法即係話我唔靚仔.... @.@

(雖然呢個係事實.....Orz)

用狂草寫雲門  用蜂炮築一座城

台北市新旅店名單 [Updated: 21 Jul 2014]

回覆 16# 的帖子

嘩~~ 多謝師兄指教

師兄有冇係台灣置業?
我想知道有戶籍後買樓仲係咪算 "外國人"?
定當 "台灣人" 計?

台北市新旅店名單 [Updated: 21 Jul 2014]

引用:
原帖由 小青俠 於 2010-7-14 09:58 AM 發表

唔係大部份台妹都好熱衷去夜店既咩 ? 謝謝你寶貴的意見 ^^
梗系唔係啦,我識個d一定唔去。佢地都係女教師,女護士……溫柔似水,講野嗲聲嗲氣。總之男人一定鐘意。台妹勁lum港仔,佢地話港仔有氣質。

大鄉里橫濱道東搞搞震2014
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=22972069

回覆 17# 的帖子

香港亦有女仔鍾意夜晚出去浦
有女仔夜晚唔鍾意出街
台灣一樣
唔好一竹竿打一船人....

引用:
原帖由 sclee1209 於 2010-7-14 09:49 發表

外藉人士問與答(地 ...
helpful
thank you

2388 @ 14.66666666666666666666666666666666666666 x 3K
3988 @ 2.95 x 20K
11 @ 108 x .5K
5 @ 80 x .8K

50% GO GO MAN

引用:
原帖由 ms818 於 2010-7-14 10:10 AM 發表

梗系唔係啦,我識個d一定唔去。佢地都係女教師,女護士……溫柔似水,講野嗲聲嗲氣。總之男人一定鐘意。台妹勁lum港仔,佢地話港仔有氣質

@@ 香港男人既氣質係咩 ? 願聞其詳 ^^
咁你真係要介紹下啦 ^^ 講笑

引用:
原帖由 小青俠 於 2010-7-14 11:19 AM 發表

@@ 香港男人既氣質係咩 ? 願聞其詳 ^^
咁你真係要介紹下啦 ^^ 講笑
我都唔係好清楚,等我去問下我個高雄台妹先。
不過你留心下,90年代好多香港男星過去發展,係台灣紅個d係香港無人覺得佢正。但d台妹勁lum,就係話佢有氣質。

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=22972069

引用:
原帖由 c0ldheart 於 2010-7-14 10:10 AM 發表
嘩~~ 多謝師兄指教

師兄有冇係台灣置業?
我想知道有戶籍後買樓仲係咪算 "外國人"?
定當 "台灣人" 計?
有台灣戶藉當然算係台灣人

你想係台灣買樓?用老婆名義去買咪得

不過台灣而家法令,買樓係邊個名要搞清楚夫妻財產分配,最怕有日離婚,層樓又係你出錢,名掛老婆就比較麻煩

ps:有置產,不過掛老婆個名

引用:
原帖由 ms818 於 2010-7-14 12:20 PM 發表

我都唔係好清楚,等我去問下我個高雄台妹先。
不過你留心下,90年代好多香港男星過去發展,係台灣紅個d係香港無人覺得佢正。但d台妹勁lum,就係話佢有氣質。

我係普通人又唔係明星, 點能夠用普通人同明星黎比呀 !!!

要識台灣人 最簡單係網上認識
網戀結婚我見唔少
我有個朋友 網戀3年 上年農曆新年第一次見個男仔(個男仔黎香港)
即刻就見家長 4月開始就搞結婚 11月正式台灣註冊 今年2月開始o係台灣坐移民監

引用:
原帖由 yuki_0106 於 2010-7-14 01:45 PM 發表
要識台灣人 最簡單係網上認識
網戀結婚我見唔少
我有個朋友 網戀3年 上年農曆新年第一次見個男仔(個男仔黎香港)
即刻就見家長 4月開始就搞結婚 11月正式台灣註冊 今年2月開始o係台灣坐移民監
網戀呢啲好講緣份架, 我又上打ONLINE GAME, 去既都係香港網站, 更唔LIKE面書, 點會識到台妹搞網戀呢 !!!
份工一年得十幾日假, 一年去台灣頂盡兩三次, 好難識女仔架 !!!

引用:
原帖由 小青俠 於 2010-7-14 01:27 PM 發表

我係普通人又唔係明星, 點能夠用普通人同明星黎比呀 !!!
唔好講明星,我香港有個好薯既朋友,佢去台灣一樣識到女仔,仲拍左幾年拖,不過個台妹想結婚佢唔想先分手。
佢個樣咁薯都得你點會唔掂~~

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。