註冊 登錄
用戶名 密碼

發新話題發佈投票

港鐡職員是否濫用職權

引用:
原帖由 ginalam6 於 2010-7-28 07:23 PM 發表
因我那天早上趕時間到中環返工(9:00),沒理會佢,返工後我向同事講開,大家都覺得奇怪,咁用普通成人八達通也要俾佢地睇身分證,有咁大的權利?身分證係私隠來的,後來我致電港鐡投訴,回應的只不够係一句 ...
咁我覺得你應該要投訴,或者搵個立法會議員講/報料比傳媒...

據講今日先由一單類似事件發生
我即管睇下鐵路公司 D 公關點回應....

引用:
原帖由 ☆榮☆ 於 2010-7-28 12:03 AM 發表

係唔得ga,如果借左俾人用就中哂招
根據八達通使用條款第14.4條
雖然用人地既個人八達通係違反「八達通使用條款」, 但就冇違反「港鐵附例」
港鐵職員有冇權力執行「八達通使用條款」先?

引用:
原帖由 ginalam6 於 2010-7-28 07:23 PM 發表
因我那天早上趕時間到中環返工(9:00),沒理會佢,返工後我向同事講開,大家都覺得奇怪,咁用普通成人八達通也要俾佢地睇身分證,有咁大的權利?身分證係私隠來的,後來我致電港鐡投訴,回應的只不{係一句 ...
如果你係用成人八達通, 佢地一定冇權查你身份證
喂, 唔比人地張八達通係一張租用版冇名既八達通咩, 咁佢查身份證真係係托柒了.

所以你最初應該要企硬, 質問佢點解要你出示身份證
當然佢可以叫警察啦, 但你都係比個身份證警察睇, 唔係比班查飛狗睇.

你咪同佢講,你估你係警察呀?查身份證==

佢地一定冇權查你身份證

引用:
原帖由 ~Peter~ 於 2010-7-28 21:07 發表
你咪同佢講,你估你係警察呀?查身份證==
佢憑咩資格查身份證?

點解港鐵職員係咁樣的情形下要查人身份證?  港鐵 有咁樣訓練自己員工嗎?

引用:
原帖由 Owen8000 於 2010-7-28 09:57 PM 發表
點解港鐵職員係咁樣的情形下要查人身份證?  港鐵 有咁樣訓練自己員工嗎?
賣比八達通再推鎖保險

如果是普通八達通,閣下交給任何人用也沒有問題。個人八達通則不可以,港鐵附例也規定不可以把個人八達通轉交他人。

所以,港鐵查核個人八達通是否其本人使用,完全正確,亦減少盜用個人八達通機會。

香港人特色,永遠懷疑別人有沒有做錯,不會懷欵自己有沒有做錯,當然樓主合作證明自己是八達通記名者,沒有做錯。

引用:
原帖由 ginalam6 於 2010-7-27 10:31 PM 發表
本人於15/7上午約8:15在將軍澳港鐡站入閘,被港鐡職員截查八達通,當時職員見到我出示那張係成人個人八達通,即時問我係不係八達通卡上名字本人,我話係,仲要我拿埋身分證作核對,我事後好不明白,是否要我身分 ...
樓主係用個人八達通wo..
港鐵職員職員有冇權check????

引用:
原帖由 kftsanghk 於 2010-7-28 10:50 PM 發表
如果是普通八達通,閣下交給任何人用也沒有問題。個人八達通則不可以,港鐵附例也規定不可以把個人八達通轉交他人
所以,港鐵查核個人八達通是否其本人使用,完全正確,亦減少盜用個人八達通機會
香港人特 ...
港鐵附例那埵陷ㄓ? 我就找唔到啦.
就算係車票發出條件, 都一樣冇提及.

同埋籃色字果句, 都係果個問題咯, 港鐵及其職員有冇權力去執行八達通使用條款?

港鐵附例
http://www.mtr.com.hk/chi/legal/images/mtr_by_law.pdf

車票發出條件
http://www.mtr.com.hk/eng/legal/images/mtr_issue_ticket.pdf

引用:
原帖由 jh6164 於 2010-7-29 11:22 發表

港鐵附例那埵陷ㄓ? 我就找唔到啦.
就算係車票發出條件, 都一樣冇提及.

同埋籃色字果句, 都係果個問題咯, 港鐵及其職員有冇權力去執行八達通使用條款?

港鐵附例
http://www.mtr.com.hk/chi/legal/image ...
章:
556H 標題:香港鐵路(西北鐵路)附例憲報編號:L.N. 158 of 2007; L.N. 200 of 2007
條:22條文標題:妨擾版本日期:02/12/2007
(1)        任何人在鐵路處所內,不論何時—
        (a)        不得使用任何威脅性、粗穢、淫褻或使人反感的言語,或鬧事、行為不檢、行為不雅或作出使人反感的行為;
        (b)        不得在鐵路處所內髹上、書寫、繪畫或貼上任何文字、圖象或字樣,或故意弄污或弄髒鐵路處所,或破損、切割、抓刮、撕扯、毀損或以其他方式損壞鐵路處所的任何部分,包括任何巴士或西北鐵路車輛,或其任何配件、家具、裝飾或裝備,或其內或其上的任何公布、告示、一覽表、時間表、宣傳品、號碼牌、號碼、數字或字母,或將此等物品或物體從原處移走或將此等物品或物體拆去;
        (c)        不得損壞鐵路處所上任何財物;
        (d)        不得騷擾任何人,或故意對他人的舒適或方便造成干擾;或
        (e)        阻礙、妨礙人員履行職責,或在人員履行職責時分散其注意力。
(2)        儘管有第40條的規定,任何人違反第(1)款,須就公司或其他人的任何財物所造成的損害而對公司承擔法律責任。

http://www.legislation.gov.hk/chi/home.htm?SearchTerm=%u8EAB%u4EFD%u8B49

引用:
原帖由 kftsanghk 於 2010-7-29 02:55 PM 發表
章:
556H 標題:香港鐵路(西北鐵路)附例憲報編號:L.N. 158 of 2007; L.N. 200 of 2007條:22條文標題:妨擾版本日期:02/12/2007(1)        任何人在鐵路處所內, ...
人地講緊有無權查閱乘客身份證明文件﹐
條例係無講到職員有無權咁做﹐亦無提及到有無授權到比港鐵/其職員咁做﹐
你 quote 呢句:
(e)        阻礙、妨礙人員履行職責,或在人員履行職責時分散其注意力。
查身份證係佢地既職責嗎?

樓主用果張係成人個人八達通卡﹐背面應該有卡主既相片﹐
理應可以證明到卡主係咪事主﹐無必要再提供其他資料證明﹐
此外﹐個職員又因咩野事去查樓主張八達通?
無可能係用特惠票丫﹐除非閘機著左燈﹐樓主入閘理應無異樣﹐
咁究竟出左咩野問題樓主與比人截停查飛呢?

引用:
原帖由 jh6164 於 2010-7-28 08:45 PM 發表

雖然用人地既個人八達通係違反「八達通使用條款」, 但就冇違反「港鐵附例」
港鐵職員有冇權力執行「八達通使用條款」先?
根本不需提及「八達通使用條款」,「車票發出條件」已有訂明港鐵職員擁有相關權力。

第一部:一般條件
1.2 釋義:在本條件中 -
“車票”(ticket)指由港鐵公司或獲港鐵公司正式授權的人不時
發出的各種形式的車票、卡(包括八達通)、裝置、器具、通行證
或許可證,以供乘客乘搭港鐵列車時用以進入或離開車站的已
付車費區域,即港鐵公司內的自動收費系統的部份;

1.10 出示車票檢查及車票類別之資格證明:所有乘客必須在港鐵公
司職員的要求下隨時出示車票以供檢查。為確定乘客使用某一
類別車票之資格,港鐵公司可要求乘客提供滿意的身分證明文
件或資格證明。

第五部:個人八達通及特別用途八達通
5.1 個人八達通:有關的八達通僅供該個人八達通內電子資料所確
認為可使用的乘客使用。

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。