環保養魚方法(無需打氣、過濾)

引用:
原帖由 雷爛兄弟 於 2010-8-4 11:52 AM 發表
請問咁細缸,開冷氣,果d,會唔會令到d魚死架
同埋有無魚係食水草果d,連餵都唔駛餵
冷氣唔會凍親d魚但,日頭熱,夜晚凍就有可能會感冒,夜間用窗簾布將魚缸同房間冷空氣分隔應該有幫助。
大部份孔雀、劍魚、麼利、moon魚、鴛鴦都會食青苔及絲藻,除非好餓先會食水草(但金魚就乜草都食),所以如果餵都唔想餵可能先養青台(加一嚿小沉木,放在陽光下曬或開燈幾日),出左青苔絲藻後放魚入去,等佢天生天養。

引用:
原帖由 forever_17a 於 2010-8-4 10:05 PM 發表

兄弟,你嘅環境又真係幾令人頭赤,夏熱冬寒,熱天問題就不大,可以遮下陰,但冬天北方位係會較凍,如果普通熱帶魚未必長期頂得住10度以下,唯有冬天時擺放在其他房或廳,向南較暖的窗口附近試試,又或者養 ...
thx
因我個窗向西北
夏天日落牆會曬熱,我已經唔放近牆
冬天玻璃比風吹到凍晒,其實全年都唔適合人住,哈哈

我想養d細細條,有d色,因無filter,可能只養5條仔...
最緊要頂得住10-30度既水溫,哈
咁既溫度,我係唔係無可能養到蝦仔

香港好多嚴重既交通意外都係職業司機造成!!!

第一次聽到呢d方法養魚...

引用:
原帖由 forever_17a 於 2010-8-4 11:08 AM 發表

d生物環或石仔作用於積存魚糞,方便及有效率地用吸管吸走魚糞(2-3天吸一次都ok)。
唔係講笑架
我投降

我自己都試過開個無過濾、無氣泵、無暖管的魚缸,
只要魚缸的大小, 配合適當的魚, 較小的數量和基本生存需求等, 要養活一年以上, 其實不太難。

在魚缸內只置一兩條草... 單靠這種東西能提供足夠氧氣供魚呼吸? 我相信不足夠, 其實空氣可以透過水上最表面的地方進行氣體交換, 闊口瓶會比窄口的效果更好。那兩棵小草, 在我看來裝飾大於實際用途, 望上去靚d、舒服d都係需要。

生物環、石春能提供多些表面供硝化細菌棲息, 用來藏污?
清缸的話, 即使你有用生物環與否, 你都能看清d魚屎會沉底。
我自己都知自己懶, 唔會經常吸屎, 所以舖砂底, 掩飾實況, 到一定時間才吸吸去。

我覺得日溫差比起年溫差重要, o係香港, 有幾多日會係10度樓下?
魚缸放近冷氣出口處, 容易令水溫出現較大的日溫差, d魚就會容易病。
我覺得魚缸置於通風的地方亦是重要的。

呢個setting 只可以係唔超養及非金魚先用得...

魚魚之友會員-catsl
我好真心a... 我雖然自身不檢,而且仲要四圍教訓人,稍欠自知之明,不過我冇係到用粗口鬧人

引用:
原帖由 forever_17a 於 2010-8-4 10:34 PM 發表

冷氣唔會凍親d魚但,日頭熱,夜晚凍就有可能會感冒,夜間用窗簾布將魚缸同房間冷空氣分隔應該有幫助。
大部份孔雀、劍魚、麼利、moon魚、鴛鴦都會食青苔及絲藻,除非好餓先會食水草(但金魚就乜草都食),所以如果 ...
遲d我都整舊沉木仔,同矮身水草,金魚鋪話用小榕,有排都唔死,係未呢?我想要莫絲果d款
如果養藍色燈科得唔得呢

引用:
原帖由 猥哥 於 2010-8-4 03:25 PM 發表
生物環放係無泵氣同水流既地方只可以養到厭氧菌..
多謝猥哥指教,的而且確在缺少氧氣的情況下,硝化細菌(好氧菌)會陸續減少,但另一方面反而有利厭氧菌增生,其實厭氧菌的存在,對魚缸水絕對有正面作用(香港大學都研究用厭氧菌降解廢水污染物,效果很好),要平衡2種細菌並存及CO2 & O2的濃度,確實是門高深學問。

1,有氧情況下:魚排泄物>NH4>NH4+硝化菌+O2>NO2+H2O>NO2+O2>NO3
2,缺氧情況下:厭氧菌+CO2+H2O將NO3硝酸鹽轉成氮氣(或氫氣、甲烷)再排出水缸外
3,水草+CO2+H2O+光合作用就能產生碳水化合物+O2,O2氧氣再次溶入水中。
理論上以上3項不斷循環,(上述作用只是用作解釋化學反應的產,並非正確的化學反應方程或,請學者多多包涵賜教)
同時水草吸收NO2及NO3的N離子製造本身植物細胞用作生長,所以唔使落肥畀水草。

我地只係相簡單養幾條魚,唔使理乜菌物菌,我只不過利用生物環代替沙石,好讓魚屎沉積,方便吸管吸走,最有效維持魚缸水清潔的方法就是減少排泄物。

引用:
原帖由 uncleduck 於 2010-8-5 01:45 AM 發表
我自己都試過開個無過濾、無氣泵、無暖管的魚缸,
只要魚缸的大小, 配合適當的魚, 較小的數量和基本生存需求等, 要養活一年以上, 其實不太難。

在魚缸內只置一兩條草... 單靠這種東西能提供足夠氧氣供魚呼吸? 我 ...
多謝C hing的交流,討論區提供這個地方給大家表達意見及睇法,的而且確大家來自世界不同角落,居住環境有別,當然會接觸不同事物,各自有著不同的閱歷,正如寓言故事,<瞎子摸象>四人觸摸大象不同的部份,大家自然對大象有不同的睇法,其實大家見解都是啱的,無必要質疑不同見解,希望與你繼續交流...

多謝各位高手教路
遲d等我post相出黎多謝各位

引用:
原帖由 雷爛兄弟 於 2010-8-5 10:10 AM 發表

遲d我都整舊沉木仔,同矮身水草,金魚鋪話用小榕,有排都唔死,係未呢?我想要莫絲果d款
如果養藍色燈科得唔得呢
兄弟,睇尼你已經中毒啦,可能2-3個月後你可能放個魚缸落床啦,哈哈....
你一來就開個14吋缸,都好兇狠喎,支持...努力...加油...
但切記唔好貪心,唔好多心,見一條鍾意一條,樣樣都想養..要停一停,諗一諗..
好啦言歸正傳,有14吋缸就好辦事啦,你想用濾桶放生物環run-run?我睇現時無咁必要,因為你果缸係清水都無野d菌食啦,我之所以用生物環主要目的唔係用來養菌,大家一直唔明白仲笑我,我再重申一次:生物環或石仔作用於積存魚糞,唔會畀魚游水時揚起,方便及有效率地用吸管吸走魚糞。但石仔及生物疏疏地放約半缸就夠(最好放四隻角,中間露空放你心愛嘅莫絲沉木或小水榕(真係好襟生),鹿角鐵皇冠都唔錯,陰草尼講最好都係莫絲)
d魚屎就係最好有機肥料,人地d草缸草多過魚先要落肥同加CO2,所以你唔駛落肥。
養蝦你就唔使諗啦,一定熱死,或者加條金鬍鬚枇杷仔,就連缸都唔使洗呢。
你鍾意養燈魚,藍燈是小型魚,10條8條無問題,試下養law,最緊要自已鍾意,乜都唔使理....
白雲山金絲燈應該啱你養,但唔係間間有得賣,荷蘭金絲燈就多有得賣(唔知掂唔掂)

上呢個網頁睇睇 http://bbs.cnfish.com/viewthread.php?tid=590522

睇到師兄影左個張吸水管 我想知你點樣用個枝野黎吸你個咁小水既魚缸
你個缸如果係太小水跟本係吸唔起架喎

引用:
原帖由 forever_17a 於 2010-8-5 06:29 PM 發表

兄弟,睇尼你已經中毒啦,可能2-3個月後你可能放個魚缸落床啦,哈哈....
你一來就開個14吋缸,都好兇狠喎,支持...努力...加油...
但切記唔好貪心,唔好多心,見一條鍾意一條,樣樣都想養..要停一停,諗一諗.. ...
我果個只係14x7x8吋既缸
好矮...哈哈,13公升水
多謝你,我會搞好個底,同養d魚仔先,放心,我怕佢地死,都唔會養得多
另外我缸野放窗邊,駛唔駛led照??
多謝你解答我,個網好惦

引用:
原帖由 forever_17a 於 2010-8-4 09:40 PM 發表

見兄弟問到,我今日專登去魚街影將靚相畀你過目

藍色果隻係吸火水改良版,用來換水至啱,
橙色果隻就係我講果隻,賣10個大洋,有左佢就唔駛用口吸 ...
我買過細果隻....吸唔到水架!!

給魚兒大一些空間 使牠們活得開心些. 不要虐待牠們

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。