去大陸讀大學好d定去台灣...有exp請講講.萬分thx

去大陸讀大學好d定去台灣...有exp請講講.萬分thx E-mail 此主題給朋友

如題
因為我真係唔知點選
如果大陸我會入80強..台灣我想入國立台大(入唔入到)?

1.我想知邊個好d
2.出到來認受成邊個好d
萬分感激

有冇人知?????///
.........

你去大陸邊間ar?

um....我都打算過去大6定係台灣
我搵過下資料... 同埋都有朋友係呢2面
台灣只有台大同師大香港好似係認可既...
因為台灣太多私立大學啦...
我係台灣既朋友就話台大真係好難考...
不過佢話大6清華大學有間姊妹校係台灣,
如果你好似我fd甘以後係台灣生活, 甘應該好足夠

而大6大學, 香港幾年前已經認受左好多大6既國立大學
返左香港可以繼續修讀碩士&博士課程~
一等既北大,清大,復旦果d, 聯考要450above, 香港一定認...但係好難考
而低少少既廈大...暨大等等...,好似收400分..都唔差...而且好多香港人去讀
但低d 華僑大學..就好似300分..但都好多香港人
你可以係度睇排名:http://www.chinaeducenter.com/university.php
呢度出現既都係內地30強大學...
當然內地好多大學...但係如果想考果d廢廢大學...
都係留係香港算了...因為香港都唔知你咩學校...

所以我都選擇左大6升學,而且呢家普通話好重要...
台灣普通話... 同國內係唔同的,

不過...都要睇你讀咩既...
好似design果d
台灣真係出名好,
好多人都走去讀... 好似室設果d...
但係設計公司好多唔唔係睇你學歷,而係睇創意呀之類...

有咩可以pm我一齊討論 =)

1.返來香港可以繼續修讀碩士&博士課程~
係只限大陸既大學?..定台灣大學都得?

2.暨大出來既認受成高d定台灣既清華大學高d?

3.台灣只有台大同師大香港好似係認可既
   師大係邊間?

4.咁如果台灣國立中與大學勁唔勁?..國立清華勁唔勁?
  認受成點?

5你讀到大陸邊間?
  你係報港澳台聯招?

除非你諗住拎左degree後會繼續升學....

唔係的話suggest你去暨大讀,起碼認何程度大好多...而家香港既大學都有同暨大合作,感覺比較好d,雖然見到有人話間學校入邊有D人唔讀書...老實說,你去外國都大把咁既人啦 最緊要你肯讀,去邊都會學到野

對台灣定大陸讀沒意見...
大陸讀就對香港工作較佳(大陸公司都會認), 台灣讀就對海外升學較佳(美國好多大學都會認台灣既學歷
當然香港讀到梗係香港讀啦

台灣國立清華係台灣其中一間出名既學府. 全球排名都有200位左右. 與polyu相近. 在台灣國內排名僅次於國立台灣大學

如果你想揀國內讀書而暨大並非國內重點大學. 有冇試過幾間全國重點大學比如中山大學, 華南理工大學等重點大學呢?

引用:
原帖由 conan01 於 2010-8-19 10:50 PM 發表
對台灣定大陸讀沒意見...
大陸讀就對香港工作較佳(大陸公司都會認), 台灣讀就對海外升學較佳(美國好多大學都會認台灣既學歷
當然香港讀到梗係香港讀啦

台灣國立清華係台灣其中一間出名既學府. 全球排名都有200位 ...
1.怕考唔到..中山同華南理工係唔係400分? 港澳台聯招難唔難?

2.我會考埋暨大個試..但我朋友差過我都考到台灣國立中與大學!!/<<間野勁定暨南大學勁?

3.台灣個試我都諗著考埋..睇到時出來邊間大學收?(比較邊間好d!)

4.我想知如果我想係大陸同香港做野..係唔係大陸大學好d?....但如果我考到台灣國立清華大學..係唔係好過暨大?

引用:
原帖由 jamespkkp 於 2010-8-19 11:07 PM 發表

1.怕考唔到..中山同華南理工係唔係400分? 港澳台聯招難唔難?

2.我會考埋暨大個試..但我朋友差過我都考到台灣國立中與大學!!/
如果你大陸讀就梗係先揀重點大學先啦....如果中山或華南理工怕入唔到, 就睇埋幾所重點大學, 比如武漢大學睇下入唔入到
暨大出黎同ive生可能根本冇分別, 可能競爭力更比唔上ive生

如果係大學比大學就國立清華大學排名比暨大好, 不過國內好多大學都未必有排名

http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2009/results

全球大學排名黎計
台灣第一係國立台灣大學(95)
第二係國立清華大學(223)
第三係國立成功大學(281)
第四係國立陽明大學(306)
第五係國立台灣科技大學(351)
第六係國立台灣交通大學(389)
第七係國立中山大學(401-500)
第八係國立中央大學(401-500)

至於中興就排501-600之間

引用:
um....我都打算過去大6定係台灣
我搵過下資料... 同埋都有朋友係呢2面
台灣只有台大同師大香港好似係認可既...
因為台灣太多私立大學啦...
我係台灣既朋友就話台大真係好難考...
不過佢話大6清華大學有間姊妹校係台灣,
如果你好似我fd甘以後係台灣生活, 甘應該好足夠

而大6大學, 香港幾年前已經認受左好多大6既國立大學
返左香港可以繼續修讀碩士&博士課程~
一等既北大,清大,復旦果d, 聯考要450above, 香港一定認...但係好難考
而低少少既廈大...暨大等等...,好似收400分..都唔差...而且好多香港人去讀
但低d 華僑大學..就好似300分..但都好多香港人
你可以係度睇排名:http://www.chinaeducenter.com/university.php
呢度出現既都係內地30強大學...
當然內地好多大學...但係如果想考果d廢廢大學...
都係留係香港算了...因為香港都唔知你咩學校...

所以我都選擇左大6升學,而且呢家普通話好重要...
台灣普通話... 同國內係唔同的,

不過...都要睇你讀咩既...
好似design果d
台灣真係出名好,
好多人都走去讀... 好似室設果d...
但係設計公司好多唔唔係睇你學歷,而係睇創意呀之類...

有咩可以pm我一齊討論 =).
北大好似收CE5A 免試 要面試睇下收唔收
清大,復旦好似CE 4A
免試 要面試睇下收唔收

清大,復旦 唔收由全國聯招考入的學生
北大09年 收生 文科收 590+ 理科收600+
450一定冇可能咁低

廈大 400
暨大 建議考2校聯招而入 易入好多

如果報大6熱門科目 分數會再提升

引用:
原帖由 conan01 於 2010-8-19 11:29 PM 發表

如果你大陸讀就梗係先揀重點大學先啦....如果中山或華南理工怕入唔到, 就睇埋幾所重點大學, 比如武漢大學睇下入唔入到
暨大出黎同ive生可能根本冇分別, 可能競爭力更比唔上ive生

如果係大學比大學就國立清華 ...
咁如果有國立清華大學(亞州排名同香港理工一樣)出來工作既認受成係唔係比暨南大學高好多d?!!!!!!!!

引用:
原帖由 jamespkkp 於 2010-8-20 01:34 AM 發表

咁如果有國立清華大學(亞州排名同香港理工一樣)出來工作既認受成係唔係比暨南大學高好多d?!!!!!!!!
不如你諗下 = =
如果你將來出黎做野
你係預左自己中港2邊走
你應為你ga老細會請一個大陸學位而又熟悉大陸地方
定係台灣?

引用:
原帖由 灰大人 於 2010-8-20 12:32 AM 發表

北大好似收CE5A 免試 要面試睇下收唔收
清大,復旦好似CE 4A  免試 要面試睇下收唔收

清大,復旦 唔收由全國聯招考入的學生
北大09年 收生 文科收 590+ 理科收600+
450一定冇可能咁低

廈大 400
暨大 建 ...
.....

你自己有冇報港澳台聯招...如果係兩校易入..咁我係兩校既第一志願寫暨大.......

咁我港澳台第一志願同第二志願應寫邊間..我考400左右..中山同武漢岩嗎?

引用:
原帖由 jamespkkp 於 2010-8-20 01:38 AM 發表

.....

你自己有冇報港澳台聯招...如果係兩校易入..咁我係兩校既第一志願寫暨大.......

咁我港澳台第一志願同第二志願應寫邊間..我考400左右..中山同武漢岩嗎?
港澳台 有分第一批次 同第2批次
各有2個志願俾你填心儀大學

中山你要預450+左右
熱門科目個分會再高

武漢400左右
熱門科目個分會再高

引用:
原帖由 灰大人 於 2010-8-20 01:36 AM 發表

不如你諗下 = =
如果你將來出黎做野
你係預左自己中港2邊走
你應為你ga老細會請一個大陸學位而又熟悉大陸地方
定係台灣?
咁香港都有一定既台資公司, 都有中港台三地業務
台清大係台灣一等名校, 畢業生o係台灣都幾吃香

如果要我揀我會咁揀
中山->武漢->台清大->暨大->台中興

伸延閱讀
 42 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。