註冊 登入

[其他] 電影片名發問區

本主題由 mhmimi 於 2017-9-26 12:59 PM 加入精華
引用:
原帖由 明年聽日 於 2016-12-25 19:59 發表

有對情侶既女仔比人殺左,因為一個儀式個女仔復活變左喪屍(原因係印第安人戰神靈魂上身),之後追殺返殺佢班人。
後段班殺人犯知道左條女復活報仇,就捉左佢男友,之後打完一輪男友發現女友變左喪屍咁樣,之後唔知 ...
推一推!∼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 KaMTsK 於 2017-8-10 09:55 AM 發表

Life After People??
謝謝~~

回覆 引用 TOP

想問套西片名, 算係cult片...

N年前睇過套戲講有個癲佬怪人, 専係條郊區公路上設下陷阱, 令到走近嘅車輛失事, 跟住就抅部失事嘅車連埋車内受傷或死咗嘅人返去佢個dou, 之後將啲傷者或死者劏嚟食, 啲車就埋係佢屋前攪到成坐小山丘咁....

唔知有冇人知道套片名?

想要一套片名,2010年前,當時係明珠做 做三-四集
內容話幾個探險家,有地質學家,醫生,5-6個人到,發現一個地洞可以經水道進入核心,
幾個人發現世外桃園,好多唔同價值連城既植物,科技,佢地決定返去地面將呢d植物培植,
但當中有人願意留低唔走,有人帶埋值錢野同植物走時比地下中搶剎,
最後得一兩名上返地面

*唔係地心探險一同二
謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ngarkngarkchau 於 2017-8-29 10:11 PM 發表

想問套西片名, 算係cult片...

N年前睇過套戲講有個癲佬怪人, 専係條郊區公路上設下陷阱, 令到走近H車輛失事, 跟住就抅部失事H車連埋車内受傷或死咗H人返去佢個dou, 之 ...
the hill have eyes

引用:
原帖由 davidsamtom 於 2017-9-26 10:49 發表

the hill have eyes
Thank you, 但唔係呢套, 有ching回覆咗, 係wrong turn系列

回覆 引用 TOP

忘了名字的電影

內容講述:
有一個住宅村,裏面高度設防、保安嚴密,住進區的人晚上不能出街,可是保安室卻很清楚每家每戶的家裏情況。他們家家戶戶的家中也擺放了一個雕塑,搬進這條村的市民均安居樂業,最後發現那個雕塑原來是監視器﹗

多年前看的電影,到現在仍深深刻在惱海中,希望有ching能告訴我片名﹗

引用:
原帖由 pspsamwoo 於 2015-1-19 11:26 AM 發表

呢套片好耐之前明珠台有播過,好似係講個男主角係個特工
中間劇情唔太記得,大概有個情節記得係咁
好似話男主比人捉左,然後每逢唔知幾耐就要用手指模㩒部機,然後男主用汽水罐黎整左個小儀器再搣左自己指模黎 ...
尚格雲頓既反擊王

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 石魂 於 2017-10-11 11:00 PM 發表 
忘了名字的電影

內容講述:
有一個住宅村,裏面高度設防、保安嚴密,住進區的人晚上不能出街,可是保安室卻很清楚每家每戶的家裏情況。他們家家戶戶的家中也擺放了一個雕塑,搬進這條村的市民均安居樂業 ...
The Giver?

THE ISLAND?

引用:
原帖由 KaMTsK 於 2017-10-12 06:38 AM 發表

The Giver?

THE ISLAND?
謝謝你回覆,但我腦海中的電影應該有廿年前的了。

引用:
原帖由 石魂 於 2017-10-12 07:19 AM 發表

謝謝你回覆,但我腦海中的電影應該有廿年前的了。
有無多少少內容,你提供個堆都好大路

引用:
原帖由 KaMTsK 於 2017-10-12 11:49 AM 發表

有無多少少內容,你提供個堆都好大路
謝謝你回覆,我再講詳細點:

忘了名字的電影

內容講述:
有一個住宅村,裏面高度設防、保安嚴密,是人人夢想的家,電影一開始有很大的廣告牌賣著這個區是一個好高尚的地方,人人以入去住為榮。男女主好像是夫婦,決定定居於該地方,搬入去時,我記得他們的家好大好白有兩層,屋的正中央有一樹型的藝術作品。

一開始,那裏保安好好,憐舍和睦,但男女主開始發現自己的一舉一動保安們都好清楚,我記得好深的一幕是住進區的人晚上不能出街,男女主發現不妥連夜逃亡,於深夜想突破閘門逃出去,未幾,保安已趕到,保安們清楚他們想逃走,可是保安室很清楚每家每戶的家裏情況。

原來他們家家戶戶的家中也擺放的一個樹型藝術品是監視器,搬進這條村的市民均被那個雕塑監視器一直監視中。

我記得好緊湊,結局我忘了,好想睇返﹗

多年前看的電影,到現在仍深深刻在惱海中,希望有ching能告訴我片名﹗

引用:
原帖由 石魂 於 2017-10-15 11:47 PM 發表

謝謝你回覆,我再講詳細點:

忘了名字的電影

內容講述:
有一個住宅村,裏面高度設防、保安嚴密,是人人夢想的家,電影一開始有很大的廣告牌賣著這個區是一個好高尚的地方,人人以入去住為榮。男女主好像是 ...
會唔會係呢套 The Stepford Wives

回覆 引用 TOP

謝謝你回覆,仍唔係T.T 或者套電影好冷門....................

謝謝各位的回覆,我又記起一套忘了名字的電影。
希望各CHING可幫小妹一齊「超級無敵諗戲名」。

一套大約二十幾年前的尋寶電影,一班小朋友得到一張藏寶圖,跟住展開的尋寶故事。記憶中,小朋友們根據藏寶圖找到一所房屋,房屋就是藏寶地方的入口,房屋住的那家人都是尋寶的人,在電影中會和小朋友們爭奪寶藏。

尋寶人的首領是女的,有一個好大隻好醜樣又好智障的手下(好像是其弟弟),小朋友想去寶藏入口時,大隻手下好像是看守著入口的,但最後比小朋友們當中的一個肥仔的朱古力收買了,所以他們入到了地底。

記得小朋友們入到地底,有一關是要有一個頭骨琴,好在在危急的時候,他們看到藏寶圖後面有音譜,有一個女小朋友彈了,就入到去了。

最後他們好像找到一艘藏寶船,小朋友拿藏寶時,用玻璃子代替了寶石。所以機關冇啟動,但隨後的大人們就太貪心了,結果啟動了機關!!!!藏寶的地方就開始崩潰了。小朋友們最後逃出來。

有CHING記得這套是什麼電影嗎?

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。