太空漫步機可唔可以減肥

太空漫步機可唔可以減肥 E-mail 此主題給朋友

請教各位師兄
太空漫步機可唔可以減肥呢 ! 要點做先有效達到減肥效果呢,請賜教

可以
都係帶氧運動

我次次都做到身水身汗

龍ちゃんのことが大好きだ

「人活著,不是單靠食物,乃是靠神口裡所出的一切話。」(太4:4)

引用:
原帖由 panroro 於 2010-9-18 11:41 PM 發表
請教各位師兄
太空漫步機可唔可以減肥呢 ! 要點做先有效達到減肥效果呢,請賜教
楕圓機(太空漫步)一定可以減肥,要到目標心跳的強度做15分鐘以上...

如果減唔到D GYM就唔會入呀

其實每天玩1小時,減肥效果理想嗎?

減到呀!

我成日玩的

可以收到手臂和肚腩嗎?

引用:
原帖由 fa_chan 於 2010-9-24 07:57 PM 發表
可以收到手臂和肚腩嗎?
都得喇, 因為係全身減肥運動來的

引用:
原帖由 HeBoy 於 2010-9-19 03:10 PM 發表

楕圓機(太空漫步)一定可以減肥,要到目標心跳的強度做15分鐘以上...
其實呢類機呢,

如果要增加強度係咪要較阻力架?

同埋呢種帶氧運動機加阻力黎增加強度, 應該點樣定到65 - 70% 呢?
老師教當你做果陣感到少少喘氣但可以講到講到野而唱唔到歌時, 就等於 65 - 70%,
不過一開始做果2,3分鐘可以較阻力去到這個狀況,
但3,4分鐘後會唔會都係呢個阻力, 但會累所以變到呼吸唔到呢??

除左跑步機外,,,  單車機, 橢圓機, 划艇機, 滑雪機 等等,

如果沒有阻力情況下, 感覺會比較輕鬆的, 所以特此一問。

因為小弟之前有人送左部家用橢圓機比我, 沒有阻力可以調較,
我玩左成個鐘先得果少少汗, 玩果陣好似輕飄飄咁, 佢又冇阻力,

感覺好似行路重累過佢

引用:
原帖由 kaykay0604 於 2010-9-25 03:49 PM 發表

其實呢類機呢,

如果要增加強度係咪要較阻力架?

同埋呢種帶氧運動機加阻力黎增加強度, 應該點樣定到65 - 70% 呢?
老師教當你做果陣感到少少喘氣但可以講到講到野而唱唔到歌時, 就等於 65 - 70%,
不過一開始 ...
係, 我次次玩都玩LV7
你可以係唔同LV測下個心跳

引用:
原帖由 a.Mos 於 2010-9-25 03:54 PM 發表

係, 我次次玩都玩LV7
你可以係唔同LV測下個心跳
oh, 原來增加強度 就加lv,

我次次用親都唔識睇果d野, 只識睇好基本果d time呀, speed呀之類,

咁係咪你頭2,3分鐘做到 70%啦,
當你4,5分鐘果陣, 你都係用緊 lv 7 ,
但你心跳已經上升左, 因為你覺得累, 所以覺得更加吃力, 更加辛苦,

咁你呢個時候會唔會較番低個阻力呢?

引用:
原帖由 kaykay0604 於 2010-9-25 04:01 PM 發表

oh, 原來增加強度 就加lv,

我次次用親都唔識睇果d野, 只識睇好基本果d time呀, speed呀之類,

咁係咪你頭2,3分鐘做到 70%啦,
當你4,5分鐘果陣, 你都係用緊 lv 7 ,
但你心跳已經上升左, 因為你覺得累, 所以 ...
會呀

唔夠70%咪加阻力, 但多過70%我會減阻力的.

嘻嘻~~

只要去到 fat burning 的target HR ,就算你原地跳
都可以消脂

e.g.
220 - 23 (age) = 197
197 - 65 (resting heart rate) = 132
132 * 65% (low end of heart rate) OR 85% (high end) = 85.8 OR 112.2
85.8 + 65 (resting heart rate) = 150 112.2 + 65 (rhr) = 177
所以係消脂zone 黎跑太空漫跑機, 應該會係辛苦的
如果全程都好輕鬆,可以傾到電話,你應該要跑過

引用:
原帖由 vulcane 於 2010-9-25 07:02 PM 發表

會呀

唔夠70%咪加阻力, 但多過70%我會減阻力的.

嘻嘻~~
thx 師兄, 感覺同做重訓一樣,

這個答案正是我想要的

伸延閱讀
 20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。