劃線支票

劃線支票 E-mail 此主題給朋友

劃線支票 係咪去邊間銀行  入落邊間銀行GE戶口都得?
例如張支票 係琤 可唔可以去琤籵 入落HSBC 戶口呢?
或者可唔可以去HSBC 到入?

so long as the account name matches with the name on the cheque, Yes!
引用:
原帖由 badboywa 於 2010-10-18 10:02 PM 發表

引用:
原帖由 badboywa 於 2010-10-18 22:02 發表
please go to HSBC  to deposit this cheque
only criteria is the cheque payee name match with the account name

你去果間銀行入就要有果間銀行既戶口!
恆生票可以去恆生入落恆生戶口, 但入唔到落hsbc ac!!

引用:
原帖由 路人V7 於 2010-10-19 12:04 AM 發表
so long as the account name matches with the name on the cheque, Yes!
高手,,,我呢個真係唔知~

先講樓主張恆生支票,, 只係畫左線.係乾淨無寫野,,,,就只得收票人拎去先可以兌到張票,,,
樓主想入番去自己銀行,,係HSBC,,但樓主問拎去恆生可唔可以入到去HSBC,,
V7 話入到,,,

咁我想問,,樓主叫陳大文,,,PAYEE 係陳大文,,,
持票人,
1) 拎住一張陳大文既身份証,, 去櫃位入,,,可唔可以用身份証號碼係恆生櫃位,CHECK 到HSBC 既戶口,入番HSBC戶口??
2) 或掉去收票箱,,咁銀行會係入左去,恆生既陳大文戶口丫,,,定係HSBC既陳大文戶口??

V7,,,我想你講下你既高見~

引用:
原帖由 badboywa 於 2010-10-18 10:02 PM 發表
1)你可以張張票入落任何一個收票人(你)名既戶口,,
2)你"唔"可以拎張票,去任何一間銀行,入任何一個銀行既戶口

Sorry I was responding to the second half of his question...
引用:
原帖由 BlueA 於 2010-10-19 11:58 PM 發表

高手,,,我呢個真係唔知~

先講樓主張恆生支票,, 只係畫左線.係乾淨無寫野,,,,就只得收票人拎去先可以兌到張票,,,
樓主想入番去自己銀行,,係HSBC,,但樓主問拎去恆生可唔可以入到去HSBC,,
V7 話入到,,,

咁我 ...

你個仆街藍A人係度玩野!
係正常人都知樓主問乜,樓主还加上例如去解釋問題,玩野行遠D,死能掉!

引用:
原帖由 路人V7 於 2010-10-20 07:57 AM 發表
Sorry I was responding to the second half of his question...
OK second part of his question
引用:
"""例如張支票 係琤 可唔可以去琤籵 入落HSBC 戶口呢?"""
"""例如張支票 係琤 可唔可以去琤籵 入落HSBC 戶口呢?"""
and V7 u said
引用:
原帖由 路人V7 於 2010-10-19 12:04 AM 發表
Then i doubt
引用:
原帖由 BlueA 於 2010-10-19 11:58 PM 發表

咁我想問,,樓主叫陳大文,,,PAYEE 係陳大文,,,
持票人,

2) 或掉去收票箱,,咁銀行會係入左去,恆生既陳大文戶口丫,,,定係HSBC既陳大文戶口??
after my first reply, i clarified at once some of the wrong and misleading concept from some of the replies on my second post,

What problem with you newbankbank??

簡單來說 如果劃線支票係琤  就要去琤芼行 並且要入琤秅嶀f嗎??

不是,只要户名與支票上名稱相符,任何銀行都可以!

藍A.....都話左你撩事鬥非,死仆街
引用:
原帖由 badboywa 於 2010-10-21 09:32 PM 發表
簡單來說 如果劃線支票係琤  就要去琤芼行 並且要入琤秅嶀f嗎??

引用:
原帖由 badboywa 於 2010-10-21 09:32 PM 發表
引用:

我的答案簡而清,,不要比其它只話答你第幾部份既回覆影響

亦即係話,,你可以拎住張琤芼行既支票,,去任何一間銀行去兌現/存款,

個步驟係
1) 你拎張恆生支持去你個間銀行  ( 任何一間銀行, 例如H銀行)
2) 你個間既H銀行會係4點前處理好拎去支票清算中心,
3) 支票清算中心會分流, 將H銀行收到既支票,交去恆生,
4) 恆生收到呢個支票處理要求, 會核對大小碼, 簽名, 支賬戶口結餘,
5) 恆生核對OK 無問題,,回覆支票清算中心, 再由清算中心回覆H銀行
6) 一般第二個工作天1點前,H 銀行會收到結果,,
7) 睇個別銀行處理時間, 一般4 點前, 支票個數就會上你戶口,

希望各位答D有建設性有合符事實既資料, 避免呢度變成左方間一D傻仔/9UP論壇~

應該咁講
劃線cheque只可以入返去指定人名個戶口
咁你係邊間銀行有戶口..就拎返去個間銀行入...

如抬頭係陳大文
陳大文係中銀.hsbc,交通銀行 BANK都有戶口
咁佢可以去中銀 或HSBC或交通銀行 入左張票..
其他銀行就入唔到

補充多句
張票無問題的話會係入票既第二個工作天三點後用到....

如今日入票..聽日下畫三點後會用到
當然星期六日..唔算係工作天

希望幫到樓主

俾個最簡單的答案就可以啦!扮哂嘢!!
例如:你問人依度有無寿司食,個能掉由煮飯講起,你都掉柒他!
引用:
原帖由 BlueA 於 2010-10-21 10:24 PM 發表

我的答案簡而清,,不要比其它只話答你第幾部份既回覆影響

亦即係話,,你可以拎住張琤芼行既支票,,去任何一間銀行去兌現/存款,

個步驟係
1) ...

伸延閱讀
 26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。