註冊 登錄
用戶名 密碼

發新話題發佈投票

兌換台幣 (急)

引用:
原帖由 pigean 於 2010-10-24 05:13 PM 發表
請教各位
台中清泉崗機場有ATM機嗎
下個月去台中要兌換HK$16,000的台幣
我的PLUS咭在香港每次可提款HK$6,000-10,000
視乎銀行而 如果在台灣ATM提款
可能也要分幾次提 不知如果是好
正在苦惱中 :s ...
有ga..
睇台中機場個地圖見到有2部atm
得郵政果部係有plus!

引用:
原帖由 pigean 於 2010-10-24 05:13 PM 發表 [img]http://w[/img]
請教各位
台中清泉崗機場有ATM機嗎
下個月去台中要兌換HK$16,000的台幣
我的PLUS咭在香港每次可提款HK$6,000-10,000
視乎銀行而 如果在台灣ATM提款
可能也要分幾次提 不知如果是好
正在苦惱中 :s ...
小心喎,我果張咭就每日只可領40k nt
唔sure最好去銀行問下
上次我要交45k學費已經搞到我好煩惱

有冇話兑幾多以下免手續費?thank!

引用:
原帖由 al511 於 2010-10-25 07:18 AM 發表
有冇話兑幾多以下免手續費?thank!
好啦,綜援戶免手續費,得未?

引用:
原帖由 CHESTON 於 2010-10-25 01:59 AM 發表

老細,乜e+一個學期d學雜費貴咗咁多?還有沒有包括僑保、宿費?

回覆 33# 的帖子

兌1蚊都要手續費!

用狂草寫雲門  用蜂炮築一座城

台北市新旅店名單 [Updated: 11 Feb 2014]

引用:
原帖由 CHESTON 於 2010-10-25 01:59 AM 發表

所以我會帶定多少少港幣傍身, 萬一無有plus嘅atm機, 又或者壞機, 都仲有第二選擇嘛
有兩手準備好啲

引用:

每間銀行每種帳戶limit都可以唔同, 當然自己要先攪清楚啦~~
一日提唔晒咪預早一日開始提囉...

台灣有用資料,盡在台灣版置頂 Post
麻煩各位先睇置頂 Post

自由行做功課係自己責任,謝絕伸手黨!

引用:
原帖由 Ms_yIn`` 於 2010-10-25 01:37 AM 發表

有ga..
睇台中機場個地圖見到有2部atm
得郵政果部係有plus!
謝謝
好驚到時壞機或者部機無晒錢
都要在香港兌換一些
唉 最近個匯率好低
9月去台北在機場兌都有3.994
今日百年兌換價3.88

引用:

就是了 是否問發咭銀行呢
好怕打電話去銀行問野
果D語音系統搞到人好煩

引用:
原帖由 westkln1000 於 2010-10-25 09:12 AM 發表
好啦,綜援戶免手續費,得未?
大哥 你在銀行上班的嗎
你好維護銀行喎

國泰世華在台北市有很多分行,如果你去開台北 YMCA那邊,你可以去 YMCA 那邊一間(老董牛肉麵分店向公園那一面行),那一間地下存款服務,上樓找換押匯服務,上次我有友人要換大約十多萬台幣,上到去講出大約要求,個經理沒有大多問理由就同你找換,可能是見外國人通融一下,沒有留難!另外世華個匯價比其他銀行好及免手續費,如果你有大量外幣對換可以面談對換價,那上次找換就拿取到一個比較高的對換,但記同經理洽談不要同職員要求。
至於 ATM拿錢當然要手續費,所以在香港拿取現金去玩方便,更甚不如買定匯票在當地餘銀行取現金。

我過去台灣之前因為搞台証同攞悠遊卡,先順便去百年搞台幣
而家print張野就可以當台証,我諗下次都係直接去到先唱囉

引用:
原帖由 pigean 於 2010-10-25 11:59 PM 發表

大哥 你在銀行上班的嗎
你好維護銀行喎
有點良知的人都會理解,任何私營機構提供服務,都會收取服務費/手續費,用以支付員工薪津、燈油火蠟、租金................你祇可以非議手續費的高低,不可以挑戰應不應該給/合不合理。

引用:
原帖由 pigean 於 2010-10-25 11:59 PM 發表

大哥 你在銀行上班的嗎
你好維護銀行喎
同維唔維護銀行無關
銀行係私營機構, 唔係善堂
如果係大額兌換, 換幾十萬甚至上百萬台幣
或者可以叫銀行Waive手續費 (甚至可以 "R" 銀行俾個好D既Rate添....)
但兌換果區區幾萬蚊, 憑乜野叫銀行Waive?

用狂草寫雲門  用蜂炮築一座城

台北市新旅店名單 [Updated: 11 Feb 2014]

伸延閱讀
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→ 發新話題發佈投票

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。